Formule Renault 3.5

FR3.5: Nyck de Vries promoveert met DAMS naar Formule Renault 3.5

wsr-spa-14-sat-19

Op de prijsuitreiking van de World Series by Renault heeft Nyck de Vries het scenario bekendgemaakt waar iedereen al rekening mee hield: de Nederlander promoveert voor 2015 naar de Formule Renault 3.5. De Vries stapt in de auto van DAMS waarmee Kevin Magnussen en Carlos Sainz Jr de afgelopen twee jaar kampioen werden.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

De promotie naar de Formule Renault 3.5 lag het meest voor de hand nadat De Vries de titel in de Eurocup Formule Renault 2.0 greep. Als prijs voor de titelwinst wordt een groot deel van het budget (500 duizend euro) betaald door World Series-organisator RPM. De Vries zinspeelde er dit voorjaar op Spa al op, na zijn voortvarende start in het kampioenschap, al wilde hij niet op de zaken vooruitlopen.

Dat hij de stap omhoog zet met het kampioensteam van DAMS is extra goed nieuws voor De Vries. Het Franse topteam heeft een auto die vooral in de kwalificatie ongenaakbaar is – en dat terwijl De Vries zelf ook een kwalificatietopper is. De Vries stapt in de voetsporen van Carlos Sainz Jr, maar ook van mede-McLaren-junior Kevin Magnussen, die in 2013 kampioen met DAMS werd, na een spannend duel met Stoffel Vandoorne en António Félix da Costa.

wsr-spa-14-sat-17

De 19-jarige Fries was benieuwd naar de manier waarop een veel snellere auto zou aanvoelen. "Ik heb naast de Formule Renault 2.0 alleen nog een Formule E gereden", zei hij gisterenavond tijdens de prijsuitreiking van de World Series op Jerez. "Je hoort zo veel verhalen over het verschil in downforce in de hogere klassen, dus de eerste kennismaking wordt zeker interessant. De tijd zal het leren."

De Vries hoopt bij DAMS ook de prestatie van landgenoot Robin Frijns te evenaren. Die werd in 2012 als rookie meteen kampioen, na de Eurocup-titel van 2011 in de wacht te hebben gesleept. Ook de vorige Eurocup-kampioenen deden het voortreffelijk in hun eerste jaar Formule Renault 3.5: Stoffel Vandoorne werd in 2013 tweede, net als Pierre Gasly dit jaar.

Vandoorne zou een halve teamgenoot van De Vries kunnen worden, nu er wordt gesproken over een overstap van de Belg naar het GP2-team van DAMS. Ook in die klasse is het team van Jean-Paul Driot de laatste jaren duidelijk het beste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet