NASCAR

NASCAR: Rivalen bondgenoten op Talladega. Matt Kenseth pusht Keselowski naar de zege. Johnson uitgeschakeld voor titel

Kunt U zich het voorstellen? Vorige week was Brad Keselowski na afloop van de wedstrijd op Charlotte in een verhitte confrontatie met Mat Kenseth verwikkeld. Daarbij liepen Keselowski en Tony Stewart behoorlijke boetes op. Gisteren pushte Kenseth op Talladega Keselowski naar de overwinning. In een wedstrijd met een ongelofelijk scenario verloor zesvoudig kampioen Jimmie Johnson eveneens alle titelkansen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

KeselowskiFlag101914
Keselowski moest in Talladega winnen. Hij deed het met steun van zijn grootste vijand...........

Rivalen bondgenoten op Talladega. Matt Kenseth pusht Keselowski naar de zege.
Vorige week waren Brad Keselowski en Matt Kenseth in een verhitte confrontatie op Charlotte verwikkeld. Op Talladega pushte hij Keselowski met een gehavende Ford naar de overwinning. De race op Talladega moest tweemaal verlengd worden. Een crash van Dale Jr. veroorzaakte de tweede verlenging waarin Keselowski kon toeslaan. Voor Keselowski betekende het zijn zesde seizoensoverwinning en de derde op Talladega. In totaal heeft Keselowski nu 16 Sprint Cup-overwinningen op zijn naam staan.Tijdens de eerste verlenging kreeg Keselowski een push van zijn Team Penske teamgenoot Joey Logano. Daardoor kon Bad Brad afstand nemen van Ryan Newman en de leiding nemen.

Brad Keselowski: "Ik kan nauwelijks geloven dat wij op Talladega gewonnen hebben. Het is een wildcard en om te winnen moet je soms een break kunnen nemen. Wij hebben het nooit opgegeven. Ik heb gewoon overleefd. Wij hebben het nooit opgegeven en ik kreeg veel hulp van mijn teamgenoot Joey Logano. Het was wel een heel bijzondere dag vandaag."Nadat Keselowski vorige week op Charlotte zijn kalmte verloor was hij op Charlotte het tegenovergestelde van zichzelf. Bij de laatste herstart bevond Matt Kenseth zich achter hem en op de streep. Beiden moesten wegens het wisselen van de wisselstroomdynamo en de motor overigens achteraan starten.

JohnsonLeads101914
Toen reed Johnson nog aan de leiding......

Toch is het gemakkelijk te verklaren waarom Kenseth Keselowski hielp. Hij had namelijk geen keus. Om door de te gaan naar de volgende ronde had hij elke punt nodig. Hij had Keselowski op Talladega gemakkelijk los kunnen laten. Dit zou dan betekend hebben dat beide auto's naar de start van het veld teruggevallen zouden zijn.Eigenlijk plande Kenseth om bij Kevin Harvick's Chevrolet in de buurt te blijven. Keselowski blokte Harvick echter af en daardoor werd de Chevrolet-coureur gedwongen de bovenste lijn te nemen. En daar wilde Kenseth zeker niet naar toe. De JGR-coureur had maar één optie. Zonder drafthulp in het midden blijven of Keselowski helpen.

Teambaas Roger Penske: "Ik heb Brad Keselowski vrijdag verteld dat het maar beter voor hem was om tijdens de laatste ronde maar niet in zijn achteruitrijkijkspiegel te kijken en dat het beter voor hem was om zijn hoofd uit het raam te steken....." Toen de witte vlag uitging verwachtten vele chaos. Er gebeurde echter niets. Clint Bowyer, die als derde eindigde: "Als Kenseth Keselowski had kunnen laten crashen, had hij het misschien gedaan. Maar hij deed het niet!" Dit was ook de reden dat Bad Brad zich in de laatste ronde volledig op zijn gemak voelde" Keselowski moest achteraf wel lachen.

Brad Keselowski: "Ironisch genoeg staan we in de garage altijd naast elkaar. Ik weet ook niet waarom." En op de vraag waarom Kenseth hem aan zijn derde overwinning op Talladega hielp had Keselowski maar één antwoord. "Het is grappig hoe het er in de racewereld soms aan toe gaat!"

Johnson101914
Jimmie Johnson was zwaar teleurgesteld dat hij dit jaar geen kampioen gaat worden.

Johnson uitgeschakeld in titelstrijd
Voor een aantal rijders kwam "The Big One" echter niet met een crash maar in de puntenstand. Matt Kenseth, Ryan Newman, Denny Hamlin, Jeff Gordon, Carl Edwards, Joey Logano en Kevin Harvick gaan door naar de Eliminator Round. De Hendrick Motorsports-coureurs Dale Earnhardt, Jimmie Johnson en Kasey Kahne werden gisteren daarvoor uitgeschakeld. Evenals Kyle Busch die als vroeg crashte.
Jimmie Johnson reed maar liefst 84 ronden aan de leiding maar viel na een herstart in de 184e ronde terug naar. Tijdens de tweede verlenging viel hij terug naar de 24e plek. Om een ronde door te gaan had Johnson op Talladega moeten winnen.

KyBuschAlmirola101914
De kansen van Kyle Busch(18)gaan eveneens in rook op.

Kyle Busch was de eerste titelkandidaat die in de 103e ronde werd uitgeschakeld. Aric Almirola raakte de bumper van J.J. Yelley's Toyota lichtjes. Het veroorzaakte een crash waarbij tien auto's betrokken waren. Op een 28e plek werd hij vervolgens later in de wedstrijd door Austin Dillon lichtjes. Hoewel het JGR Team nog verwoed probeerde de Toyota te herstellen zat er niet mee dan een 43e en laatste plek voor Busch in. Contact met Greg Biffle's Ford bezegelde Dale Earnhardt's definitieve lot. Hij werd als 31e geklasseerd en had ook moeten winnen om zich voor de Eliminator Round te kwalificeren.

BradKPack101914
Keselowski met Harvick en rechtsonder en Matt Kenseth(de gele auto) in zijn slipstream. Ironisch genoeg zou Kenseth hem aan de zege helpen.


Uitslag
1. Brad Keselowski Ford 194 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 194 ronden
3. Clint Bowyer Toyota 194 ronden
4. Landon Cassill Chevrolet 194 ronden
5. Ryan Newman Chevrolet 194 ronden
6. Travis Kvapil Chevrolet 194 ronden
7. Kurt Busch Chevrolet 194 ronden
8. Marcos Ambrose Ford 194 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 194 ronden
10. Casey Mears Chevrolet 194 ronden

Top 16 in Punten J. Logano - 3,121; K. Harvick - 3,117; R. Newman - 3,117; D. Hamlin - 3,100; M. Kenseth - 3,099; C. Edwards - 3,099; J. Gordon - 3,093; K. Kahne - 3,090; Kyle Busch - 3,086; B. Keselowski - 3,085; J. Johnson - 3,053; D. Earnhardt Jr. - 3,045; A. Allmendinger - 2,163; G. Biffle - 2,147; Kurt Busch - 2,146; A. Almirola - 2,101.(uitgeschakeld voor de titel)

--30--
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet