Porsche Cups

Porsche Cups: Eng wint Duitse Carrera Cup-titel, pechvol weekeinde Nederlanders

2014 Kampioen Eng
Philipp Eng is de nieuwe Porsche-kampioen in Duitsland

Philipp Eng is de nieuwe kampioen in de Duitse Porsche Carrera Cup. Na de zevende plaats in de race van gisteren eindigde Eng vandaag in de turbulente slotwedstrijd als derde, wat voor hem voldoende was om de kampioenstitel veilig te stellen. Michael Ammermüller, zijn enig overgebleven concurrent, schreef de race weliswaar op zijn naam, maar dat was niet voldoende om Eng van de titel af te houden. In de eerste race van het weekeinde ging de winst naar Engelhart. Nederlanders speelden geen rol van betekenis: Pieter Schothorst als elfde in de eerste race was het enige tastbare resultaat. In de zondagsrace viel Schothorst uit, Jaap van Lagen zag in geen van beide races de eindstreep. Ook Wolf Nathan was twee maal betrokken bij aanrijdingen; Ronald van de Laar werd eenmaal vierde en eenmaal vijfde in het B-klassement.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2014 PCC Engelhart R1
Engelhart leidde van start tot finish in race één

De race op zaterdag resulteerde in een start-finishzege voor Christian Engelhart, die voor Nicki Thiim en Sven Müller over de eindstreep komt. Voor Jaap van Lagen is de race snel over: hij wordt van de baan gereden door de Duitser Kentenich en rijdt met een flink beschadigde Porsche de pits in. Als gevolg van de botsing komt de safety-car de baan op. In de tiende ronde gaat Wolf Nathan in de rondte na een botsing met Ralf Bohn en raakt hard in de afgrenzing van de baan. Daarop staakt de wedstrijdleiding de race, die vanwege het gevorderde tijdstip ook niet meer wordt hervat. Engelhart wint voor Thiim, Müller, Ammermüller, Bachler en Zöchling. Pieter Schothorst wordt elfde.

2014 Ammermuller R2
Winst op zondag was voor Ammermüller niet genoeg om Eng van de titel af te houden   In de zondagsrace pakt Ammermüller bij de start de kop voor Thiim en Eng, terwijl Engs teamgenoot Sven Müller op de vierde plaats de rest van het veld ophoudt om zo de Oostenrijker te helpen in de titelstrijd. Pieter Schothorst valt in de tweede ronde uit, omdat er allerlei vloeistoffen uit de achterkant van zijn Porsche stromen. Een ronde later gaat het in het Motodrom mis tussen Jaap van Lagen en Ola Nilsson. Van Lagen schiet bij het ingaan van het Motodrom van de baan, ploegt door de grindbak, komt achterwaarts terug op het asfalt en treft daar de auto van de onfortuinlijke Nilsson. Beide stranden in de grindbak van de Sachskurve. Daarop stuurt de wedstrijdleider de safety-car de baan op. Ammermüller leidt voor Thiim, Eng, Müller, Engelhart, Zöchling, Bachler, Renauer, Siedler en Ledogar. In de achtste ronde gaat het mis tussen Riberas, Halder en Lukas die met elkaar in botsing komen. Opnieuw komt de safety-car de baan op. Wolf Nathan rijdt de pits in met een defecte radiateur. Aan het eind van de 13e ronde komt de safety-car weer de pits in, dan staan er nog acht minuten en 30 seconden op de klok. In ronde 16 gaat het opnieuw mis: Clemens Schmidt gaat in de rondte, Ralf Bohn knalt bovenop de auto van de Oostenrijker. Wederom komt de safety-car in actie, maar de wedstrijdleider besluit meteen de wedstrijd te staken. Daarmee gaat de overwinning naar Ammermüller voor Thiim en Eng. Voor Philipp Eng is de derde plaats genoeg om de kampioenstitel voor zich op te eisen. Een mooi en emotioneel succes voor het Project 1-team van Hans-Bernd Kamps en Jörg Michaelis, nadat ze met Sean Edwards en Kosta Kotitsas binnen enkele maanden hun beste coureur en een van hun toonaangevende technici verloren.

Jaap van Lagen keek terug op een teleurstellend weekeinde. "Het begon al op vrijdag toen het differentieel kapot ging. Daardoor kreeg ik voor de kwalificatie een nieuw differentieel, en dat wil je normaal gesproken helemaal niet, omdat daar veel te veel voorspanning op zit en je dus niet hard de bocht in kunt. Gisteren was het na de aanrijding gauw afgelopen en vandaag had ik teveel overstuur, waardoor ik van de baan raakte. Normaal kun je dan wel weer terug, maar nu was het gras zo nat dat ik heel ver doorgleed. Het leek wel een ijsbaan. Niet helemaal de afsluiting waarop ik had gehoopt."

Race 1:
1. Christian Engelhart (Dui), 11 r. in 20:57,596 (gem. 144,029 km/u)
2. Nicki Thiim (Den), op 2,165
3. Sven Müller (Dui), op 3,878
4. Michael Ammermüller (Dui), op 4,451
5. Klaus Bachler (Oos), op 5,889
6. Christopher Zöchling (Oos), op 6,398
7. Philipp Eng (Oos), op 7,919
8. Jeffrey Schmidt (Zwi), op 8,802
11. Pieter Schothorst (Ned), op 11,118
26. Ronald van de Laar (Ned), op 31,934 (4e B-klassement)
29. Wolf Nathan (Ned), op 2 ronden (5e B-klassement)

2014 PCC Schothorst
Pieter Schothorst eindigde in de eerste race als elfde

Race 2:
1. Michael Ammermüller (Dui), 15 r. in 30:00,752 (gem. 137,163 km/u)
2. Nicki Thiim (Den), op 0,481
3. Philipp Eng (Oos), op 1,742
4. Sven Müller (Dui), op 4,205
5. Christian Engelhart (Dui), op 4,389
6. Norbert Siedler (Oos), op 5,436
7. Klaus Bachler (Oos), op 6,144
8. Christopher Zöchling (Oos), op 6,549
27. Ronald van de Laar (Ned), op 23,830 (5e B-klassement)

Eindstand Porsche Carrera Cup:
1. Philipp Eng, 233
2. Michael Ammermüller, 231
3. Christian Engelhart, 208
4. Sven Müller, 186
5. Nicki Thiim, 181
15. Jaap van Lagen, 50
18. Pieter Schothorst, 40,5

B-klassement:
1. Rolf Ineichen, 284
2. Ralf Bohn, 247
3. Wolf Nathan, 232
7. Ronald van de Laar, 155
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet