F. Renault 1.6 NEC

FR 1.6 NEC: Florian Janits wint, Boris Kolff op podium

480 janits 6178

Anton de Pasquale is er niet in geslaagd de hattrick compleet te maken. In de derde, op een vochtige baan verreden Formule Renault 1.6 NEC Junior-wedstrijd moest de Australiër de winst laten aan zijn teamgenoot Florian Janits. Ralf Aron legde beslag op plaats twee terwijl Boris Kolff een sterke wedstrijd bekroond zag met plaats drie.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

Met de uitslag van race twee als startopstelling voor de derde en afsluitende wedstrijd van het weekend, mocht Anton de Pasquale opnieuw op poleposition beginnen, gevolgd door zijn Lechner Racing School-teamgenoten Ferdinand Habsburg, Florian Janits en Max Defourny. Op plaats vijf Boris Kolff als snelste Nederlander. Door zijn uitvalbeurt in race twee moest Roy Geerts vanaf de dertiende plaats aan de derde race beginnen.

480 start 2551

Terwijl de eerste twee wedstrijden onder droge omstandigheden werden verreden, was de baan bij het begin van de derde race vochtig. En derhalve niet alleen regenbanden, maar omdat de veelal zeer jonge coureurs nog niet op een nat Zandvoort waren geweest, werd race drie vanachter de safetycar gestart. Geerts had er echter als enige piloot voor gekozen om op slicks te beginnen.

Na een ronde achter de safetycar werd het veld losgelaten. De Pasquale was echter ook nu snel weg, maar Janits kon de leider dit keer goed volgen. Uitstekend onderweg was ook Kolff die eerst Defourny en vervolgens Habsburg wist te passeren en daarmee na drie ronden op plaats drie was aangeland.

480 geerts 6173

Geerts had op dat moment nog bepaald geen voordeel van zijn slicks want de rijder van Stuart Racing lag op 24 seconden van de leider op plaats elf.

Halverwege de race bedroeg de voorsprong van De Pasquale op Janits nog altijd niet meer dan één seconde, terwijl Kolff afstand kon nemen van Habsburg. Daarachter had Ralf Aron Defourny te pakken genomen, terwijl debutant Laurents Horr op een zevende plaats het tempo keurig kon bijhouden.

In de Hans Ernstbocht was Jakob Schober gestrand en omdat zowel De Pasquale als Janits volledig van het gas gingen alsof er een safetycar in de baan reed, kon het hele veld weer aansluiten. Vervolgens nam Janits de leiding over terwijl De Pasquale het aan de stok kreeg met Kolff en Aron.

480 kolff zij 6180

In die strijd wist Kolff de Australiër te passeren, terwijl ook Aron en Habsburg sterk aandrongen bij de nieuwe kampioen.

Vooraan had Janits inmiddels afstand genomen. Op de gladde baan maakte Kolff echter een foutje, moest even door het gras en viel daarmee weer terug achter Aron, De Pasquale en Habsburg naar plaats vijf. Volgende slachtoffers van de natte baan waren De Pasquale die in de Tarzanbocht spinde en Habsburg die plotseling ook veel plaatsen kwijtraakte.

kolff achter 2631

Deze wisselingen hadden geen effect op Janits die onbedreigd naar de overwinning reed, voor Aron en Kolff die daarmee toch nog beslag wist te leggen op plaats drie. Op vier Defourny terwijl Horr in zijn eerste raceweekend op een keurige vijfde plaats de finish passeerde.

480 podium 6203

Uitslag race 3, Formule Renault 1.6 NEC Junior
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zondag 19 oktober 2014
1. Florian Janits (AUT), Lechner Racing. School 10 ronden
2. Ralf Aron (EST), Scuderia Nordica + 1.613

480 blij kolff 6199

3. Boris Kolff (NED), Provily Racing + 7.074
4. Max Defourny (B), Lechner Racing School + 7.697
5. Laurents Horr (D), Dutt Motorsport + 10.070
6. Nico Otto (D), Captain Racing + 14.889
7. Anton de Pasquale (AUS), Lechner Racing School + 29.751
8. Oliver Söderström (SWE), Scuderica Nordica + 53.113
9. Ferdinand Habsburg (AUT), Lechner Racing School + 1 ronde
10. Roy Geerts (NED), Stuart Racing Team + 1 ronde
11. Paul Sieljes (NED), Stuart Racing Team
12. Jakob Schober (AUT), Lechner Racing School

Niet gestart
Cedric Piro (D), Pirosports

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet