Porsche Carrera Cup Benelux

Porsche GT3 Cup Challenge: Xavier Maassen op titelkoers na zege in sprintrace

480 maassen 2033

Xavier Maassen heeft op de vroege zondagochtend op Circuit Park Zandvoort goede zaken gedaan op weg naar de titel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Zijn grootste concurrent Jeffrey Van Hooydonk startte de race vanaf poleposition, maar kreeg gaandeweg de race steeds meer last van remproblemen. De regerend kampioen moest toestaan dat Maassen de leiding overnam en de race won. Sandor van Es werd derde, maar kon beide vast Porsche GT3-coureurs niet echt partij geven. In de Club-divisie viel Marth de Graaf in leidende positie uit, Joost Bömer won en Ivo van Riet werd tweede.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Co van der Gragt

480 start 2020

Bij de start behoudt Van Hooydonk de leiding, maar Maassen zit goed in zijn spoor. Jurgen van Hover weet Sandor van Es te passeren, maar al in de tweede ronde herstelt Van Es de volgorde om ook snel bij de Belg weg te rijden. Van Es op zijn beurt kan niet aansluiten bij de beide titelkandidaten, die zoveel meer ervaring hebben dan Van Es, die vorig seizoen ook slechts één evenement meereed. Marth de Graaf in de Club-divisie valt terug naar de laatste plaats, maar in de derde ronde passeert hij eerst Ivo van Riet en vervolgens ook Joost Bömer.

480 hooydonk 2036

Jeffrey Van Hooydonk en Xavier Maassen rijden samen weg bij Van Es, na vier ronden is het verschil al 6.6 seconde. In de vijfde ronde moet Maassen toestaan dat Van Hooydonk bij hem wegloopt, hij heeft in één ronde ruim een seconde verloren. De Graaf moet jammer genoeg de pits inkomen en blijft daar staan, zijn race is over.

In ronde 7 kruipt Maassen weer dichterbij, het verschil is nog maar 0.37 seconde. Van Hooydonk ziet het gevaar, anticipeert goed en bouwt zijn voorsprong een ronde later weer op tot 0.7 seconde. Sandor van Es rijdt sterk, maar verliest per ronde ruim een seconde, na negen ronden racen heeft hij een achterstand van ruim twaalf seconden.

In de tiende ronde slaat Maassen toe, in de Kumho-bocht steekt hij zijn Porsche naast die van Van Hooydonk en bij uitkomen van de Arie Luyendijkbocht heeft hij de leiding in de race in handen. De volgende ronde is Maassen ruim anderhalve seconde sneller dan zijn achtervolger en lijkt hij de race onder controle te hebben. Van Hooydonk weigert echter te capituleren en is de volgende ronde weer sneller dan Maassen.

In de 13e ronde is duidelijk dat Van Hooydonk remproblemen heeft en van een echte aanval kan geen sprake meer zijn, het gat bedraagt inmiddels twee seconden en met nog een kleine twee minuten op de klok is er niet veel kans op herstel.

Xavier Maassen wint de race, Jeffrey Van Hooydonk rijdt de snelste raceronde en met alleen nog de hoofdrace vanmiddag heeft Maassen nu een voorsprong van 21 punten, wat betekent dat hij wanneer de hoofdrace finisht hij de nieuwe kampioen is.
 

480 van es 2033

Sandor van Es wordt netjes derde. In de Club-divisie is de winst voor Joost Bömer, Ivo van Riet wordt tweede.

De hoofdrace begint vanmiddag om 13.05 uur en dan zal na 50 minuten racen duidelijk zijn of Van Hooydonk zijn titel toch nog prolongeert of dat Xavier Maassen de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux kampioen van 2014 is.

480 podium 5626

Uitslag race 2 Porsche GT3 Cup Challenge Benelux Pro
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zondag 19 oktober 2014
1. Xavier Maassen, CUP 15 ronden
2. Jeffrey Van Hooydonk, CUP +0.458
3. Sandor Van Es, CUP +18.754
4. Jurgen Van Hover, CUP +51.146
5. Yves Noel, CH +1:48.482
6. Joost Bömer, CLUB +1 ronde
7. Ivo Van Riet, CLUB +1 ronde

Uitgevallen na vijf ronden: Marth De Graaf, CLUB

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet