DTM

DTM: Audi zet de toon in kwalificatie voor DTM-finale op Hockenheim

2014 Audi drivers Q
Sterk optreden van Abt-Audi-rijders Ekström, Molina en Mortara (vlnr)

Audi lijkt de juiste vorm in de DTM na de overwinning in Zandvoort eindelijk te pakken te hebben. In de kwalificatie voor de tiende en laatste race van het seizoen op Hockenheim reden Audi-coureurs Miguel Molina, Mattias Ekström en Edoardo Mortara op de eerste drie plaatsen. Ook de Brit Jamie Green, die met een crash in de vrije training eerder op de dag nog voor een rode vlag zorgde, uittredend kampioen Mike Rockenfeller en Timo Scheider reden voor het merk uit Ingolstadt in de top acht. Daarmee heeft Audi een uitstekende uitgangspositie in de strijd om de merkentitel, waarin het nu nog een achterstand heeft op BMW. Het merk uit München heeft met Augusto Farfus als vierde echter slechts één auto in de top acht. Beste Mercedes-Benz-rijder in de startopstelling is Pascal Wehrlein als zesde.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2014 Farfus  Q
Augusto Farfus is de beste BMW-rijder in de startopstelling

BMW was na de eerste kwalificatieheat al gelijk drie rijders kwijt: Joey Hand, in de tweede vrije training van vanmorgen nog verrassend tweede, kwam niet verder dan de 21e tijd. Ook Martin Tomczyk en Timo Glock, vorig jaar winnaar van de DTM-finale op Hockenheim, konden zich respectievelijk als 20e en 19e na de eerste heat al gaan verkleden. Teleurstellend was ook het optreden van de al als kampioen vaststaande Marco Wittmann: voor het eerst dit seizoen slaagde de Duitser er niet in om zich voor de derde en afsluitende heat te kwalificeren, hij vertrekt morgen vanaf de 13e plaats.

2014  Wehrlein Q
Pascal Wehrlein behaalde het beste kwalificatieresultaat voor Mercedes-Benz

Ook bij Mercedes-Benz liepen de zaken, afgezien van de zesde startplaats voor Pascal Wehrlein, niet echt naar tevredenheid. Met Christian Vietoris en Vitaly Petrov staan er zelfs twee Mercedes-Benz-rijders op de laatste twee plaatsen op de grid. Voor Vietoris betekent dat slecht nieuws in verband met de strijd om de tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap, waarin nu Ekström de beste papieren lijkt te hebben. Ook de plaatsen 16 en 17 voor Gary Paffett en Dani Juncadella waren vanuit het perspectief van Mercedes-Benz niet optimaal.

2014 Molina Q
Miguel Molina behaalde de pole-position

Uitslag:
1. Miguel Molina (Spa), Audi RS 5 DTM, 1:33,316
2. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, 1:33,332
3. Edoardo Mortara (Ita), Audi RS 5 DTM, 1:33,406
4. Augusto Farfus (Bra), BMW M4 DTM, 1:33,460
5. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, 1:33,480
6. Pascal Wehrlein (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 1:33,483
7. Mike Rockenfeller (Dui), Audi RS 5 DTM, 1:33,588
8. Timo Scheider (Dui), Audi RS 5 DTM, 1:33,650

Wittmann teleurgesteld
Teleurstelling voor Marco Wittmann, die slechts als 13e start
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet