NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint Bank of America 500 in Charlotte. Knokpartij tussen Keselowski, Kenseth en Hamlin na afloop

Kevin Harvick beschikte in Charlotte over een dominante auto en schreef met zijn Chevrolet de Bank of America 500 op zijn naam. Dale Earnhardt Jr. Jimmie Johnson en Brad Keselowski zagen hun kansen om zich na de volgende wedstrijd op Talladega voor de Eliminator Round te kwalificeren aardig gereduceerd worden. Het leidde na afloop tot een flinke vechtpartij tussen Brad Keselowski de JGR Toyota-coureurs Matt Kenseth, Denny Hamlin en Penske-coureur Denny Hamlin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Charlotte NSCS Race Burnout
Kevin Harvick won voor de derde maal in Charlotte. Het was zijn 26e overwinning.

Kevin Harvick wint Bank of America 500 in Charlotte. Knokpartij tussen Keselowski, Kenseth en Hamlin na afloop
Kevin Harvick beschikte in Charlotte over een dominante auto en reed van de 334 ronden tellende wedstrijd ruim 162 ronden aan de leiding. Harvick overleefde een wilde twee ronden durende Shoot Out en versloeg Jeff Gordon na een herstart in de 333e ronden. Met een voorsprong van 0.572 secs versloeg Harvick de HMS Chevrolet van Jeff Gordon. "Dit was de juiste avond die wij moesten winnen. Ik denk niet dat ik volgende week naar Talladega ga' aldus Harvick. Met zijn overwinning in Charlotte heeft Harvick zich automatisch al voor de "Eliminator Round" gekwalificeerd en hij heeft er weinig behoefte aan om aan het "Big One" Festival volgende week op Talladega deel te nemen. Hoewel Harvick er niet in slaagde de laatste vijf wedstrijden op zijn naam te schrijven reed hij wel de meeste ronden aan de leiding. Maar zijn overwinning op Charlotte vergoedde veel voor de teleurstellingen die hem sinds mei van Victory Lane weerhielden.Na een neutralisatie voor een opgeblazen motor van Brian Vickers werden Brad Keselowski en Jimmie Johnson resp. als zestiende en zeventiende geklasseerd. Joey Logano eindigde als derde gevolgd door Kyle Busch, Kyle Larson en Ryan Newman.Gemoederen lopen hoog op
Na de wedstrijd liepen de gemoederen hoog op. Na de wedstrijd toucheerden de bolides van Brad Keselowski en Denny Hamlin elkaar in de pitlane. Keselowski toucheerde Denny Hamlin's bumper in de uitloopronde en reed vervolgens in de pitlane tegen de auto van Matt Kenseth aan. Diens auto toucheerde daarop de auto van Tony Stewart.

Brad Keselowski: "Ik reed tegen de No 20 aan en vervolgens toucheerde hij Tony. Ik denk niet dat hij zich werkelijk realiseerde wat er gebeurde. Hij was kwaad en had daar alle recht toe. Zijn auto werd beschadigd en er gebeurde nogal wat. Ik ben er zeker van als hij de gehele situatie ziet dat hij het begrijpt!"Kenseth's bolide had na een herstart in de 63e ronde averij opgelopen en toen Keselowski zich tussen de enorme transporters uit de voeten wist te maken werd hij door een aantal JGR-monteurs te grazen genomen. Voordat beiden gescheiden werden was er duidelijk fysiek contact.

Matt Kenseth: "Als je van man tot man met elkaar wil praten. Doe dit dan. Ik had mijn gordels en HANS systeem al afgedaan toen hij mij 70 km/u in de pitlane raakte. Daar is geen excuus voor. Als kampioen zou hij beter moeten weten."
Denny Hamlin: "Die bocht hoorde mij toe maar hij ploegde gewoon bij mij naar binnen. Daar is geen excuses voor. Het is een kampioen. Hij had beter moeten weten."

Charlotte NSCS Race Danica
Het valt in de harde NASCAR mannenwereld niet mee voor Danica. Zelfs in de pitlane werd ze nog door Bad Brad aangereden.

Hamlin had weinig lovende woorden voor de 2012 kampioen. Hamlin: "Die bocht ligt er, dus je moet van het gas af. Hij reed gewoon bij mij naar binnen. Hij heeft geen controle over zichzelf en is gewoon duidelijk desperaat. Vier van de vijf coureurs doen het in zijn ogen niet goed. Maar hij is gewoon "pi..... off". Teleurstellend want wij probeerden er gewoon buiten te blijven. Toen hij bij de laatste herstart tegen mij aanreed, verloor ik maar liefst zes plekken. Pech. Hij reed tegen Matt Kenseth aan en vervolgens tegen Tony Stewart. Vervolgens stopte Stewart, zette hem in de achteruit en ramde de voorkant van Keselowski's Ford. Om een confrontatie met Stewart te vermijden reed Keselowski vervolgens tegen Danica's auto aan.

In de garages achter de pits reed Keselowski met Hamlin achter zich iedereen voorbij. Vervolgens maakte hij een doughnut om de Penske transporter te bereiken. Toen Keselowski uit zijn auto klom wierp Denny Hamlin een handdoek richting de Penske-coureur en raakte zijn helm. Na enig duw en trekwerk tussen de transporters wandelde Keselowski naar de transporter.

Matt Kenseth: "De wedstrijd was al afgelopen en Keselowski deed iets tegen Danny in de uitloopronde. En vervolgens rijdt hij ook nog eens tegen mij aan. Daar zijn geen excuses voor. Hij is een kampioen!"Nadat de gemoederen wat bekoeld waren verklaarde Keselowski dat hij in de slotfase door Kenseth geraakt was waardoor hij na een late herstart terugviel.

Brad Keselowski: "Zonder voorkant viel ik van een vijfde naar een zestiende plek terug. Dit heeft ons voor "The Chase" erg geraakt. Hamlin stopte zonder enige aanleiding in de uitloopronde voor mij en probeerde een gevecht uit te lokken. Ik wist niet wat er aan de hand was. Maar als we na de wedstrijd "Car Wars" gaan spelen dan ben ik van de partij."Hamlin verklaarde dat Keselowski op Talladega zoals gebruikelijk, vermoedelijk iedereen van de baan zal rijden. "Hij is out of control en dat is normaal bij hem" aldus een cynische Hamlin. De NASCAR-organisatie verzamelt momenteel beeldmateriaal en laat a.s. dinsdag weten of er eventueel tegen Keselowski sancties

ondernomen worden.Na afloop twitterde Keselowski: "Een zware avond. Ik begreep dat niet iedereen begreep van wat er gebeurde. Dit is OK. Ik ben niet perfect, maar ben dan ook niet de enige."

Charlotte NSCS Race Spin
Er waren op Charlotte betrekkelijk weinig neutralisaties maar er gebeurde heel wat!

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
2. Jeff Gordon Chevroet 334 ronden
3. Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden
4. Joey Logano Ford 334 ronden
5. Kyle Busch Toyota 334 ronden
6. Kyle Larson Chevrolet 334 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 334 ronden
8. Carl Edwards Ford 334 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
10. Kasey Kahne Chevrolet 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet