WTCC

WTCC: Eerste Honda-winst voor Mehdi Bennani, Coronel zevende

141012 WTCC Sjanghai R2 podium
Mehdi Bennani eindelijk op de hoogste trede van het podium

Voor het eerst sinds zijn overstap van BMW naar Honda heeft de Marokkaan Mehdi Bennani een WTCC-race gewonnen. Nadat hij gisteren in de kwalificatie met een verschil van slechts 0,02 seconde de pole voor de tweede race van Tom Coronel afsnoepte, profiteerde Bennani met zijn Proteam-Honda optimaal van zijn goede uitgangspositie en reed met een loepzuivere start-finishzege de overwinning naar huis. Tiago Monteiro completeerde de 1-2 voor Honda, terwijl Citroën-rijder José-María López als derde de laatste podiumplaats pakte. Tom Coronel eindigde als zevende, waarmee hij vier plaatsen won ten opzichte van zijn elfde startpositie.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC


Slecht nieuws is er voor Tom Coronel's ROAL-teamgenoot Tom Chilton: na reparatie van de wielophanging van diens Chevrolet is hij een paar seconden te laat voor het verlaten van de pitstraat. Het licht staat inmiddels op rood, zodat Chilton de race vanuit de pitstraat moet beginnen. Bennani pakt de kop voor Monteiro, die de tweede plaats overneemt van Valente. Ook Monteiro passeert de Franse Chevrolet-rijder, Coronel maakt twee plaatsen goed en klimt op naar de negende plaats. Aan het eind van de eerste ronde komt Valente al onder druk van Citroën-rijders Muller en Loeb, terwijl Lopez in de tweede ronde bij het aanremmen van de eerste bocht Michelisz inhaalt.

In de tweede ronde komen Muller en Loeb met elkaar in botsing. De auto van Muller raakt daarbij beschadigd aan de rechter achterwielophanging en de Fransman rijdt direct de pits in, waar hij de strijd staakt. Opnieuw een forse tegenslag voor Muller, die daarmee de titelverdediging in het WTCC definitief kan vergeten. Ook Loeb heeft schade aan het linker voorwiel van zijn C-Elysée. Even later verliest hij twee posities aan merkgenoten López en Ma.

141012 WTCC Sjanghai R2 Bennani actie
Bennani rijdt met de Proteam-Honda een bijzonder sterke race

Coronel rijdt op de negende plaats. In de vijfde ronde passeert Lopez Valente, terwijl Tarquini steeds langzamer wordt en uitrolt. Na vijf ronden luidt de volgorde Bennani voor Monteiro, López, Valente, Loeb, Michelisz, Ma, Coronel, Borkovic en Chilton. In de zevende ronde vindt Loeb in de laatste bocht voor het rechte stuk een mogelijkheid om Valente in te halen en zo neemt hij de vierde plaats over. Coronel zet ondertussen Ma flink onder druk in de strijd om de zevende plaats. In ronde acht is het Michelisz die Valente passeert en meteen een flink gat slaat naar de Fransman.

Bennani rijdt ondertussen een sterke race en lijkt relatief probleemloos op weg naar de zege. Daarachter rijden Monteiro, López, Loeb, Michelisz, Ma, Valente en Coronel, Borkovic en Chilton. Morbidelli krijgt een drive-through voor het veroorzaken van een aanrijding met Huff. Coronel passeert in de tiende ronder Valente en is daarmee zevende. Een ronde later is het Chilton die de aanval opent op de Fransman, maar Valente verdedigt zijn positie twee ronden lang. In de voorlaatste ronde gaat Chilton er dan voorbij. De slotronde levert geen veranderingen meer op en zo wint Bennani voor Monteiro, López, Loeb, Michelisz, Ma, Coronel, Chilton, Valente en Borkovic.

141012 WTCC Sjanghai R2 Coronel
Coronel komt als zevende over de eindstreep

Uitslag:
1. Mehdi Bennani (Mar), Honda Civic WTCC, 14 r. in 26:21,882 (gem. 146,22 km/u)
2. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 2,590
3. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,041
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 11,238
5. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 13,975
6. Ma Quing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 14,416
7. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 21,725
8. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1, op 22,933

Stand na 20 van 24 races:
1. José-María López, 384 punten
2. Yvan Muller, 291
3. Sébastien Loeb, 263
4. Tiago Monteiro, 170
5. Norbert Michelisz, 140
6. Gabriele Tarquini, 134
7. Tom Coronel, 128
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet