WTCC

WTCC: Citroën stelt met overmacht merkentitel veilig, Coronel achtste

141012 WTCC Sjanghai R1 Citroen wereldkampioen
Feestje bij Citroën na het winnen van de merkentitel in het WTCC

Na acht constructeurs-wereldtitels in het WK Rally is Citroën nu ook wereldkampioen bij de merken in het FIA WK Toerwagens. Na de successen in de eerdere races had het team uit Versailles nog slechts twee punten nodig om wereldkampioen te worden. Met Citroën-rijders López, Ma, Muller en Loeb op de eerste vier plaatsen in de eerste race in Sjanghai werd zelfs de maximale score van 73 punten behaald. López deed bovendien met zijn zevende overwinning van het seizoen een belangrijke stap verder in de richting van de rijderstitel. Tom Coronel won in een race met verder opmerkelijk weinig actie drie plaatsen ten opzichte van zijn startpositie en kwam daarmee als achtste over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC


141012 WTCC Sjanghai R1 Start
Start van de eerste race in Sjanghai

James Thompson komt al na de opwarmronde de pits in met een lekke linker voorband. Bij de start lijkt Michelisz wat terug te vallen, maar hij kan toch zijn vierde plaats behouden. López pakt de leiding voor Ma, Muller en Michelisz, daarachter de Honda's van Tarquini en Monteiro. Loeb is de grote verliezer van de startfase: hij valt tetug naar de zevende plaats. Coronel is Bennani voorbij en rijdt op de tiende plaats. In de tweede ronde herstelt de rallyheld zich en slaagt er na meerdere pogingen in om Monteiro te passeren.

In de derde ronde verliest Chilton het rechter achterwiel van zijn Chevrolet, waarmee Coronel een plek wint en achtste is. Er is een fraaie strijd om de vierde plaats tussen Michelisz, Tarquini en Loeb. Bij het ingaan van de vierde ronde passeert Loeb aan de buitenkant Tarquini en pakt daarmee de vijfde plaats. Twee ronden later is Michelisz aan de beurt: bij het aanremmen van de laatste bocht blijft Loeb iets langer op het gas en weet daarmee de Hongaar te passeren.

141012 WTCC Sjanghai R1 Coronel
Tom Coronel eindigt als achtste

Voor de rest is de race een ongewoon kalme aangelegenheid. Halverwege leidt López met een voorsprong van een seconde op Ma, daarachter Muller en Loeb, dan het Honda-trio met Michelisz, Tarquini en Monteiro en Coronel op de achtste plaats voor Valente en Bennani. Kozlovskiy heeft ondertussen zijn Lada in de pits geparkeerd, terwijl Lok met de SEAT strandt in de grindbak van de laatste bocht. Het duurt drie ronden voordat de baanposten eindelijk met een kraan bij de SEAT zijn.

In de laatste ronde raakt Huff van de baan met een geklapte linker voorband om het Lada-drama compleet te maken. López wint, Ma, Muller en Loeb completeren de viervoudige zege voor Citroën. Daarmee is het Franse merk verzekerd van de wereldtitel voor constructeurs. Dat vieren ze met vlaggen en speciaal bedrukte Franse baretten in de rode huiskleur met bijpassend opschrift. Michelisz, Tarquini en Monteiro eindigden met de Honda's op de plaatsen vijf tot en met zeven, Coronel wordt achtste voor Valente en Bennani.

141012 WTCC Sjanghai R1 Finish
Finish met López voor Ma, Muller en Loeb

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 14 r. in 26:15,097 (gem. 146,85 km/u)
2. Ma Quing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 2,089
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,793
4. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,175
5. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 16,050
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 16,483
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 18,295
8. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML TC1, op 22,058

141012 WTCC Sjanghai R1 Michelisz
Norbert Michelisz was 'best of the rest'
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet