Formule 2

GP2: Jolyon Palmer wint race en titel, De Jong 14e in hoofdrace Sochi

 X0W2204

De GP2-kampioen van 2014 heet Jolyon Palmer. De Brit bezegelde zijn titel met een mooie overwinning op het semi-stratencircuit van Sochi. Zijn rivaal Felipe Nasr maakte een belabberde GP2-hoofdrace mee en kwam niet verder dan de 18e plaats. Mitch Evans werd kort achter Palmer tweede, Raffaele Marciello completeerde op enige afstand het podium. Stoffel Vandoorne had de race moeten winnen, maar door een miscommunicatie met zijn team ART liep hij zijn pitstop tijdens een safetycarperiode mis. De Belg schitterde door 23 ronden door te rijden op de softs en toch nog een vijfde plaats eruit te slepen. MP Motorsport liep in de laatste ronde de 'reverse pole' mis doordat Marco Sörensen net terugviel achter Julian Leal. Daniël de Jong werd 14e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De titel voor Palmer zat er eigenlijk al in na twee bochten in de hoofdrace op Sochi. Felipe Nasr – toch al vrij kansloos vanaf de 11e plaats gestart – werd buiten de baan geduwd, maar gebruikte het asfalt van de uitloopstrook juist om vijf plaatsen te winnen. Hij werd bestraft met een drivethrough penalty. Vervolgens stapelde zijn team Carlin er nog een fout bovenop door Nasr zijn straf te laten uitdienen tijdens de safetycarperiode die na acht ronden was ontstaan doordat Stefano Coletti zijn auto op de baan stilzette. Penalty's nemen tijdens safety cars mag niet en dus mocht Nasr nog eens naar binnen. Hij finishte als 18e.

 G7C5378

Jolyon Palmer daarentegen zag de race naar zich toekomen, zeker nadat hij op het perfecte moment pitte voor nieuwe banden – precies toen de safety car naar buiten kwam. Stoffel Vandoorne – op dat moment de souvereine leider in de wedstrijd – had die neiging ook, maar besloot op het laatst buiten te blijven, net toen zijn team over de radio schreeuwde: 'Stop! Stop! Stop!' De Belg kon alleen maar een mismoedig antwoord geven: 'Te laat...'. Ook Vandoornes teamgenoot Takuya Izawa, die in de kwalificatie schitterde en bij de start nog even de leiding pakte, vergooide zijn kansen op de zege door er op koude banden een potje van te maken in de eerste ronde na het vertrek van de safety car.

Palmer deed intussen niets verkeerd, zoals hij het hele seizoen al de degelijkheid zelve is: altijd ver vooraan kwalificeren, altijd punten scoren, geregeld ook een zege meepakken. Zoals deze. Nadat de 'doorrijders' op de mediums uit de weg waren, leidde Palmer de race nét voor Mitch Evans. De Nieuw-Zeelander drong aan met snelste ronden van de race, maar Palmer liet zich niet van de wijs brengen en deed er aan het slot nog een schepje bovenop met zijn eigen snelste ronde van de race.

 SBL7401

De uiteindelijke snelste ronde van de wedstrijd ging naar Stoffel Vandoorne, die na zijn fout (dan wel de fout van het team) liet zien dat hij momenteel veruit de beste man in het GP2-veld is. De Belg was werkelijk fabuleus in de ronden na de herstart: nog steeds op de softs reeg hij de ene kwalificatieronde na de andere aaneen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Natuurlijk werd hij geholpen door het gladde asfalt van het gloednieuwe circuit, waardoor bandendegradatie op Sochi nauwelijks een rol speelde, maar toch: pas na 23 van de 28 ronden kwam hij naar binnen voor zijn mediums. In de ronden die hem nog restten, wist hij Negrão nog te passeren en zo een vijfde plaats uit het vuur te slepen.

De strijd om de derde plaats ging tussen Raffaele Marciello en Arthur Pic, die in de race voortdurend stuivertje wisselden en intussen het gat naar Palmer en Evans zagen groeien. De Italiaan pakte uiteindelijk de laatste podiumplaats. André Negrão bevestigde zijn sterke vorm van de laatste raceweekenden door opnieuw in de punten te rijden, terwijl MP Motorsport een plaats voor Marco Sörensen op de eerste rij van de sprintrace in rook zag opgaan nadat Sergio Canamasas en Julian Leal in de laatste ronde aan de Deen voorbijgingen. Leal vertrekt morgen van pole, met Canamasas naast hem. Met het tempo dat hij vandaag aan de dag legde, zullen alle ogen echter gericht zijn op Stoffel Vandoorne, die als vierde vertrekt. Daniël de Jong pitte achteraf een ronde te vroeg, maar de 14e plaats was niet slecht na zijn vertrek vanaf de 25e plek.

 G7C5075

Al waren de tribunes maar half gevuld, het nieuwe circuit van Sochi serveerde zo meteen een flink spektakel op, al zijn GP2-hoofdraces eigenlijk uit zichzelf altijd al vermakelijk. Sochi mag dan een stratencircuit zijn vanwege de muren naast de baan, het circuit deed vooral aan Valencia denken en allerminst aan Monaco. In die zin is ook dit circuit weer een typische 'Tilkedrome', want de asfaltuitloopstroken zetten de wedstrijdleiding voortdurend voor het blok: behaalde die coureur nu voordeel van het wijd uitkomen en vol doorrijden over het asfalt of niet? Het maakte de GP2-race nog rommeliger dan hij meestal is, zeker in de eerste ronden na de (her)start. We zijn benieuwd of de F1-coureurs morgen gedisciplineerder zijn.

Met zijn zege liep Jolyon Palmer uit tot 66 punten voorsprong op Nasr, een niet meer te overbruggen verschil. Palmers kampioenschap betekent de derde titel voor DAMS in vier jaar. Niet voor niets was Romain Grosjean een van de eersten die het Franse team kwam feliciteren. Met hem legden Jean-Paul Driot c.s. de basis voor de dominante vorm die het team vooral in de kwalificatie aan de dag legt. Of Palmer met zijn titel kans maakt op een plaats in de Formule 1, is echter nog de vraag. De vrees is dat hem hetzelfde lot is beschoren als zijn voorgangers Fabio Leimer en Davide Valsecchi. De ironie wil dat de enige piloot die in de afgelopen vier jaar géén kampioen met DAMS werd – zelfs bij lange na niet – nu juist wél F1-coureur is...

 G7C5328

UPDATE: Julian Leal is bestraft voor een touché met Marco Sörensen in de laatste ronde, waardoor de Colombiaan de achtste plaats kon pakken. De wedstrijdleiding besloot om hun plaatsen in de eindrangschikking om te draaien. Daardoor vertrekt de Deen van MP Motorsport morgen alsnog van pole in de sprintrace.

GP2, Sochi, race 1, 11 oktober 2014

1. Jolyon Palmer - DAMS - 28 ronden
2. Mitch Evans - Russian Time - 1"267
3. Raffaele Marciello - Racing Engineering - 15"584
4. Arthur Pic - Campos - 17"550
5. Stoffel Vandoorne - ART - 18"104
6. André Negrão - Arden - 23"154
7. Sergio Canamasas - Trident - 28"231
8. Marco Sörensen - MP - 29"493
9. Julian Leal - Carlin - 29"382 **
10. Nathanael Berthon - Lazarus - 31"332
11. Pierre Gasly - Caterham - 31"649
12. Jon Lancaster - Hilmer - 32"080
13. Kimiya Sato - Campos - 32"740
14. Daniël de Jong - MP - 35"710
15. Simon Trummer - Rapax - 36"423
16. Artem Markelov - Russian Time - 37"391
17. Stéphane Richelmi – DAMS - 41"013
18. Felipe Nasr - Carlin - 43"287
19. Rio Haryanto - Caterham - 45"167
20. Johnny Cecotto - Trident - 45"575
21. Takuya Izawa - ART - 52"339
22. Tio Ellinas – Rapax - 56"444
23. René Binder - Arden - 63"449

** Eén plaats teruggezet

Snelste ronde: Stoffel Vandoorne, 1'46"407

Uitgevallen
22e ronde - Daniel Abt
8e ronde - Stefano Coletti
0 ronden - Sergio Campana
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet