Sportscars

Sportscar: Toyota behaalt vierde FIA WEC pole van het seizoen op Fuji

toyotapolefuji

Sebastien Buemi heeft Toyota Racing op de Fuji International Speedway de vierde pole position van het seizoen in het FIA World Endurance Championship bezorgd. De Toyota TS040 Hybrid van Buemi en teamgenoot Anthony Davidson was in de kwalificatie over vier ronden maar een fractie van een seconde sneller dan de Porsche 919 Hybrid van Mark Webber en Timo Bernhard. De AF Corse Ferrari waarin Jeroen Bleekemolen dit weekeinde rijdt eindigde de kwalificatie als vierde in GTE-Am.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Toyota

De Toyota van kampioenschapsleiders Davidson en Buemi, dit weekeinde zonder teamgenoot Nicolas Lapierre die wegens privéredenen afhaakte, stond door een aantal snelle ronden van Davidson halverwege de kwalificatie al bovenaan. Buemi moest zijn snelste ronde echter afbreken nadat zeven minuten voor het einde de rode vlag werd getoond toen een van de Rebellions stil viel. Hierdoor was het de Porsche van Mark Webber die doorschoof naar de eerste plaats, maar na de hervatting van de kwalificatie wist Buemi er nog een snellere ronde uit te persen en wist hij de Porsche met een verschil van 0,043s - op een gemiddelde rondetijd over vier ronden - naar de tweede plaats terug te dringen. De tweede auto's van Toyota en Porsche kwalificeerden zich op de tweede rij, de Audi's kwamen niet verder dan plaatsen vijf en zes, een seconde langzamer dan hun rivalen.

In LMP2 was het G-Drive Racing dat, net als in Austin, de pole veroverde. Olivier Pla en Roman Rusinov reden een gemiddelde tijd van 1:33,062 met hun Ligier JS P2 Nissan, maar de auto zal drie plekken naar achteren worden gezet na het negeren van gele vlaggen in de vrije training. OAK Racing kwalificeerde zich in eerste instantie als tweede, maar de Morgan-Judd kwam niet door de technische controle en zal van achteraan moeten vertrekken. Door de straffen voor de OAK-teams is het uiteindelijk de KCMG Oreca-Nissan die morgen als eerste in de LMP2-klasse van start zal gaan.

Aston Martin Racing domineerde in de LMGTE-Pro en LMGTE-Am klassen. In de Pro-klasse was de Aston Martin Vantage van Alex MacDowall en Fernando Rees het snelste, de eerste pole voor het duo. Darren Turner en Stefan Mücke, ook Aston Martin, kwalificeerden hun Vantage als tweede, op ruim drie tienden van hun teamgenoten. In GTE-Am waren het Pedro Lamy en Christoffer Nygaard die namens Aston Martin de pole position opeisten. Doordat teamgenoten Nicki Thiim en David Heinemeier Hansson zich als derde kwalificeerden, staan alle Astons in beide klassen in de top drie. Bleekemolen kwalificeerde zich met de AF Corse Ferrari als vierde in GTE-Am.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet