WTCC

WTCC: López pakt pole in Sjanghai, Coronel onfortuinlijk in kwalificatie

141011 WTCC Sjanghai quali lopez
'Pechito' op weg naar pole: José-María López in Sjanghai.

Voor de vijfde keer dit seizoen start Citroën-rijder José-María López vanaf de pole-position voor een WTCC-race. In de kwalificatie op het Grand Prix-circuit van Sjanghai reed de Argentijn een snelste rondetijd van 1:48,782 minuten en was daarmee de snelste van het voltallige veld. Daarmee deed hij de lokale fans geen plezier, want met zijn tijd weerhield hij zijn Chinese merkgenoot Ma Quing Hua van de pole-position. Eerder voerde Ma met een snelle ronde een tijdlang de ranglijst aan, maar uiteindelijk was López 0,116 seconde sneller. Yvan Muller maakte er een volledige top drie voor Citroën van. Alleen Sébastien Loeb kon het tempo van zijn teamgenoten niet helemaal volgen: een fout in de laatste bocht voor start en finish kostte teveel tijd, zodat Loeb zich met een achterstand van 1,048 seconde op López als vijfde kwalificeerde. Daartussen staat Norbert Michelisz met de Zengö-Honda op de de vierde startplaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC

141011 WTCC Sjanghai quali Coronel
Doordat zijn auto nog een keer moest worden gewogen, kon Coronel in Q2 geen nieuwe poging meer doen

Tom Coronel miste als elfde uit de tweede tijdtraining op een haar na de pole-position voor de tweede race: hij kwam slechts twee honderdsten van een seconde tekort op de Marokkaan Mehdi Bennani, die als tiende in Q2 nu wel het geluk heeft dat hij in de tweede race als eerste mag starten. Coronel stond lange tijd op de tiende plaats, waarmee hij zeker leek van de pole, maar werd toen naar binnen geroepen om zijn auto te laten wegen. Daardoor restte de Gooise coureur onvoldoende tijd om nog een poging te doen om zijn rondetijd te verbeteren en kon hij alleen maar afwachten of iemand hem nog van de tiende plek zou kunnen verdringen. Dat bleek uiteindelijk dus Bennani, die met slipstream-hulp van de overige Honda's net onder de tijd van onze landgenoot dook.

Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 1:48,782
2. Ma Quing Hua (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, 1:48,898
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:49,424
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 1:49,681
5. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:49,830
6. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
7. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC
8. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1
11. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1

141011 WTCC Sjanghai Coronel tourist
Sjanghai biedt ook volop gelegenheid voor wat toeristische activiteiten, zoals hier met Tom Coronel, Mikhail Kozlovsky en Norbert Michelisz (vlnr)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet