F. Renault 1.6 NEC

FR1.6 NEC: Provily Racing blijft strijdvaardig na moeilijk weekend in Belgische Ardennen

2014 Provily SpaRacingFestival 3

Provily Racing sloeg voor de zesde afspraak van de Formula Renault 1.6 NEC Junior zijn tenten op in Spa-Francorchamps, de omloop waar er enkele maanden geleden nog twee keer gewonnen werd met Janneau Esmeijer. Het ene weekend is het andere niet, maar het Nederlandse team kijkt nu al uit naar de seizoensfinale in Zandvoort.

Tekst en foto's: PR

Het Racing Festival begon in zomerse omstandigheden met twee vrije trainingen op vrijdag. Janneau Esmeijer en Boris Kolff, de rijders van Provily Racing in Spa, probeerden zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de kwalificatiesessie van zaterdagochtend. "En daar zijn ze ook in geslaagd, want we zaten meteen in het juiste ritme zonder het achterste van onze tong te laten zien", blikt teambaas Gerben Provily terug op het weekend. "De kwalificaties verliepen erg chaotisch, omdat iedereen op zoek was naar de juiste slipstream. Ondanks dat alles presteerden onze rijders uitstekend, want Janneau liet de meeste van zijn concurrenten in het kampioenschap achter zich en Boris had duidelijk opnieuw progressie geboekt."

De meest ervaren rijder bij Provily Racing begon de eerste wedstrijd in vierde positie. "Maar mijn start was niet optimaal", getuigt Esmeijer. "Ik kwam even vast te zitten in een groepje en nadien was de kloof met de kopgroep al te groot. Meer dan een vijfde plaats zat er dus niet in." De rijder uit Leerdam wou revanche op zondag. Hij leek daarin ook te slagen, maar toen liep het mis. "Op zondag lag het circuit er nat bij, omstandigheden waarin ik me kiplekker voelde. Ik had net de leiding overgenomen van Ralf Aron, toen hij me door een onbesuisde beweging raakte. Voor mij was de race meteen afgelopen. Leuk dat hij zich achteraf toch even komt verontschuldigen, maar daar koop ik niets mee natuurlijk."

Ook Gerben Provily reageerde ontgoocheld: "De wedstrijdleiding klasseerde de aanrijding als een race-incident. Ik ben die mening niet toegedaan, maar ik accepteer hun beslissing. Het heeft geen zin om hier lang bij te blijven stilstaan, we moeten nu al werken aan onze volgende uitdaging. Het blijft gewoon jammer dat Janneau hierdoor zijn tweede plek in het kampioenschap kwijtspeelt..."

2014 Provily SpaRacingFestival 1

Boris Kolff werkte op het prachtige Belgische circuit voort aan zijn progressie. Hij werd negende in de eerste wedstrijd en waagde als enige de gok om op slicks te starten op zondag. "Ik zag dat er hier en daar droge stukken verschenen, maar het asfalt droogde niet snel genoeg op", reageerde de Utrechtenaar. "In die moeilijke omstandigheden kon ik uiteraard heel veel leren. Dat belooft voor de finale van het kampioenschap, over twee weken in Zandvoort, mijn thuiscircuit!" Ook de teambaas toonde bewondering voor zijn jonge rijder. "Het getuigt van veel lef om die keuze te maken! Voor hetzelfde geld draait die gok wel goed uit en wint hij de race. Wat ik ook fantastisch vind, is dat hij niet begon te treuren na afloop. Die positieve instelling kan ik absoluut appreciëren."

2014 Provily SpaRacingFestival 2

Provily Racing werkt nu hard aan de voorbereiding op het laatste weekend van dit seizoen, over twee weken in Zandvoort. Het Nederlandse team zal proberen om op het duinencircuit met drie wagens aan de start te staan.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet