WTCC

WTCC: Lada wint dankzij Huff in tweede race Goldenport, Coronel tweede

069 HUFF

Lada heeft voor het eerst een WTCC-race gewonnen. In een weekend waarin alles anders was, reed Rob Huff vanaf zijn pole position gemakkelijk weg om daarna een inlopende Tom Coronel op de finish net voor te blijven. José María López maakte zijn geringe puntenverlies uit de eerste race meer dan goed door als vierde te finishen, terwijl zijn rivaal Yvan Muller niet verder kwam dan de negende plaats. De Argentijn houdt daardoor zijn ruime voorsprong in het kampioenschap in stand.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: WTCC

De coureurs op de eerste rij van de race met omgekeerde grid maakten maximaal gebruik van hun startposities. Rob Huff pakte in de eerste bocht net voor Tom Coronel de leiding, waarna de Brit uitliep tot een voorsprong van maximaal ruim drie seconden. Coronel kon in de eerste fase niet vooruitkijken, omdat hij Sébastien Loeb van zich moest afhouden, maar aan het eind liep de Nederlander weg van de Fransman en wist hij Huff op minder dan een seconde te naderen. Het verschil met de uitvalbeurt vanuit hopeloze positie in de eerste race was groot.

428 CORONEL

Maar het grote nieuws was natuurlijk de eerste WTCC-overwinning voor Lada, waardoor op Goldenport de klanken van het Russische volkslied van het podium schalden. De zege was niet eens door een gelukje tot stand gekomen, maar werd simpelweg strak uitgereden door Huff, in een stijl die vergelijkbaar was met die van zijn landgenoot Chilton in de eerste race. Het Russische merk bevestigde zijn sterke vorm op het kleine circuitje bij Peking door met Thompson als zesde te eindigen.

Citroën won intussen voor het eerst dit seizoen geen van beide races. Yvan Muller verloor in de tweede race zelfs een plaats aan de oprukkende Tom Chilton, die vanaf zijn tiende startpositie nog twee plaatsen goedmaakte. Dat deed ook Mullers titelrivaal José María López, die van de zesde plaats naar de vierde reed en op de meet nog bijna Loeb verschalkte.

433 LOPEZ

De paar punten die Muller in de eerste race op López was ingelopen, raakte de Fransman in de tweede race dus allemaal kwijt. De Argentijnse Citroën-coureur reist daardoor met dezelfde comfortabele marge naar Shanghai, waar het WTCC volgende week zijn Chinese tweeluik voltooit.

WTCC, Beijing Goldenport, race 2, 5 oktober 2014

1. Rob Huff (Lada Granta) – Lada – 26 ronden, 28'52"502
2. Tom Coronel (Chevrolet Cruze) – Roal – 0"766
3. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée) – Citroën – 3"072
4. José María López (Citroën C-Elysée) – Citroën – 3"102
5. Norbert Michelisz (Honda Civic) – Zengö – 8"673
6. James Thompson (Lada Granta) – Lada – 9"938
7. Gianni Morbidelli (Chevrolet Cruze) – Münnich – 11"111
8. Tom Chilton (Chevrolet Cruze) – Roal – 11"553
9. Yvan Muller (Citroën C-Elysée) – Citroën – 12"463
10. Gabriele Tarquini (Honda Civic) – Honda JAS – 12"805
11. Hugo Valente (Chevrolet Cruze) – Campos – 19"571
12. Ma Qing Hua (Citroën C-Elysée) – Citroën – 21"714
13. Tiago Monteiro (Honda Civic) – Honda JAs – 24"261
14. Franz Engstler (BMW 320 TC) – Engstler – 1 ronde
15. John Filippi (Seat Leon) – Campos – 1 ronde

Snelste ronde: José María López, 1'05"934

Uitgevallen
2e ronde – Filipe de Souza
6e ronde – Mehdi Bennani

Stand kampioenschap
1. López 339; 2. Muller 273; 3. Loeb 238; 4. Monteiro 146; 5. Tarquini 126.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet