Supercar Challenge

Balfe/Keen winnen spannende race Supercar Challenge op Spa

header

Gastrijders Shaun Balfe en Phil Keen hebben op knappe wijze de overwinning behaald in de zaterdagrace van de Supercar Challenge powered by Pirelli tijdens het Racing Festival op Spa-Francorchamps. Het Ferrari-duo reed een sterke race en kon in de slotfase de eerste positie van Roger Grouwels en Robert de Graaff afpakken. Viper-coureurs Grouwels en De Graaff eindigden wel op de tweede positie, voor Paul Bailey en Andy Schulz in de Aston Martin Vantage GT3. In de GT-divisie deden Patrick van Glabeke en Frédérique Jonckheere weer goede zaken voor het kampioenschap door de overwinning te pakken voor naaste concurrenten Craig Wilkens en Aaron Scott. In de GTB-divisie wonnen Steve Vanbellingen en Ward Sluys, in de Supersport-divisie gingen Bas Schouten en Dennis de Groot met de eerste plaats aan de haal. In de Sport-divisie werd een spannende wedstrijd uiteindelijk in het voordeel beslist van Dennis de Borst en Martin de Kleijn, bij de Superlights tot slot ging de overwinning naar Henk Haane en Kris Cools met de GH Motorsport Tatuus.

Tekst en foto's: PR

yd1m0270 nr 02 sgt race 01

Viper-coureur Robert de Graaff had een hele goede start van de race en dook vanaf de eerste positie La Source in. Volvo-rijder Kelvin Snoeks verremde zich echter en schoot in de eerste bocht rechtdoor. De Graaff kon de Volvo maar net ontwijken maar verloor hierdoor wel meteen zijn eerste plaats. Hierna was het toch Kelvin Snoeks die de leiding pakte, voor Barry Maessen en Ferrari-coureur Shaun Balfe. Robert de Graaff sloot aan op positie vier voor BMW-coureur Niels Bouwhuis.

Robert de Graaff liet zich niet kennen en opende in de eerste ronde meteen de aanval. De Viper-coureur nam in ronde twee de tweede plaats al over van Shaun Balfe en reed daarna richting Kelvin Snoeks. In de daaropvolgende ronden reed De Graaff het gat naar koploper Snoeks helemaal dicht, waarna de Viper-coureur in de zevende ronde de eerste plaats van Snoeks afpakte.

Voor Bob Herber verliep de start van de race minder goed. Herber reed in de tweede ronde achter Barry Maessen, die in de lange doordraaier op werd gehouden door een langzamere deelnemer. Achter Maessen zat Herber, met daar weer achter Niels Bouwhuis. Doordat Maessen werd opgehouden tikte Bouwhuis op zijn beurt weer Herber aan waarna de Ferrari-coureur van de baan schoot en zijwaarts de vangrail toucheerde. Herber kon hierna wel verder rijden maar verloor door dit incident veel tijd.

Aan de kop van het veld slaagde Robert de Graaff er ondertussen in om een voorsprong op te bouwen van meerdere seconden ten opzichte van achtervolger Kelvin Snoeks. Shaun Balfe volgde op de derde plaats, voor Niels Bouwhuis en Henry Zumbrink.

img 9783 nr 03 sgt race 01

Na de pitstops had Roger Grouwels het stuur van de RaceArt Viper overgenomen van Robert de Graaff. Grouwels was in leidende positie terug op de baan gekomen met een voorsprong van twintig seconden op achtervolger Keen. Keen had bij de pitstops het stuur van de Ferrari 458 GT3 van Shaun Balfe overgenomen. Achter Keen lag Barry Maessen op positie drie, met daarachter Henry Zumbrink en Jan Storm.

Ferrari-coureur Keen was na de pitstops zeer snel onderweg en reed het gat naar Roger Grouwels snel dicht. Het duurde dan ook niet lang voordat Keen de eerste plaats van Roger Grouwels kon afpakken. Achter de koplopers lag Barry Maessen op dat moment op de derde positie.

Achter de koplopers kende Henry Zumbrink een zeer spannend moment. De volvo-coureur schoot door een klapband hard van de baan in Blanchimont en kwam daarbij in de bandenstapels. Zumbrink stapte uit, bekeek de schade aan zijn wagen en besloot daarna weer verder te rijden. Zumbrink: "Ik dacht al iets te voelen en wilde het team over de radio gaan melden dat ik dacht dat ik een lekker band had, en mee dat ik het zeg klapte de band", vertelde Zumbrink na afloop. "Ik schampte de bandenstapels en kwam daar tot stilstand. Ik stapte al uit maar zag dat al mijn wielen er nog aan zaten en de schade verder ook wel meeviel. Ik ben toen in de auto gestapt en heb de wagen naar de pitstraat gereden." Voor Zumbrink betekende het incident wel einde wedstrijd en ook een zure streep door punten voor het kampioenschap.

yd1m0276 002

Aan Phil Keen ging dit alles voorbij, de Ferrari-coureur pakte samen met Shaun Balfe knap de overwinning. Robert de Graaff en Roger Grouwels eindigden op de tweede positie en deden daarmee goede zaken voor het kampioenschap. Kampioenschapsleiders Martin Lanting en Bob Herber vielen in de slotfase van de race namelijk helemaal uit en verloren daardoor kostbare punten voor het kampioenschap. Barry Maessen leek op een derde plaats af te stevenenen, maar in de laatste ronden werd de Vicora-coureur nog ingehaald door de Aston Martin van het duo Bailey/Schulz.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet