WTCC

WTCC: Chilton domineert eerste race op Goldenport, Coronel valt uit

429 CHILTON

Tom Chilton heeft zijn verrassende pole omgezet in een comfortabele overwinning in de eerste race op Beijing Goldenport. De Chevy-coureur liep eenvoudig weg bij een goed gestarte Yvan Muller, in een race die een lange neutralisatie kende door een zwaar ongeluk tussen Dusan Borkovic en René Münnich. Gabriele Tarquini leek lange tijd op de derde plaats af te stevenen, maar moest met een paar ronden te gaan naar binnen. Daardoor kreeg José María López de derde plaats in handen.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: WTCC

Op het korte baantje van Goldenport bleken de vertrouwde krachtsverhoudingen in het WTCC opeens heel anders te liggen. De Citroëns, met hun langere wielbasis, konden er minder uit de voeten en hadden ook weinig voordeel van hun pk-voordeel. De verrassende pole van Chilton bleek in de eerste race daarom een stuk minder verrassend. De Brit was goed weg bij de start en had al een gaatje geslagen voordat na twee ronden de safety car naar buiten kwam: in het achterveld waren Borkovic en Münnich hard met elkaar en de muur in aanraking gekomen. Het opruimen van de rotzooi duurde behoorlijk lang: pas na de tiende ronde kon er weer worden geracet.

Chilton was opnieuw goed weg en reed met een serie snelste ronden naar een voorsprong die maximaal vijf seconden zou bedragen: een enorme kloof voor WTCC-begrippen. Achter hem had Yvan Muller bij de start de tweede plaats van Tarquini gepikt, maar in plaats van op jacht te gaan naar Chilton en zo zijn achterstand in het kampioenschap op López flink te verkleinen, moest de Fransman de Honda-coureur van zich afhouden. Achter dit duo reed López intussen keurig zijn rondjes naar wat een vierde plaats leek te worden, totdat Tarquini met vier ronden te gaan naar binnen moest.

464 MULLER

Aan het slot vielen er nog wat slachtoffers door lekke banden, ofwel veroorzaakt door het Mickey Mouse-karakter van Goldenport dan wel door de brokstukken die Coronel en Kozlowskiy hadden achtergelaten. De Nederlander had als negende getraind, wat al niet florissant was, maar maakte ook nog een beroerde eerste race mee. Door een slechte start lag hij na de eerste ronde 13e, om daarna door Valente en Kozlowskiy te worden gepasseerd toen hij even moest inhouden voor de uitvallende Monteiro. Daarna kon Coronel weinig indruk maken op de Lada; het contrast met zijn gemakkelijk winnende teamgenoot was groot. Aan het slot viel hij samen met de Rus, Tarquini en Valente uit.

De enige coureur die serieuze vooruitgang boekte, was Ma: van de 14e startplaats reed hij sterk naar de achtste plaats. Totdat hij vier ronden voor het einde zijn banden zozeer had aangesproken dat hij in de laatste bocht iets te wijd ging en in contact kwam met de banden. Vooraan reed Chilton de race netjes uit, met in zijn kielzog Muller, López, Morbidelli, Loeb, Michelisz, Thompson, Huff, Bennani en Engstler.

056 CORONEL

WTCC, Beijing Goldenport, race 1, 5 oktober 2014

1. Tom Chilton (Chevrolet Cruze) – Roal – 28 ronden, 35'44"890
2. Yvan Muller (Citroën C-Elysée) – Citroën – 2"493
3. José María López (Citroën C-Elysée) – Citroën – 5"132
4. Gianni Morbidelli (Chevrolet Cruze) – Münnich – 10"473
5. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée) – Citroën – 14"455
6. Norbert Michelisz (Honda Civic) – Zengö – 17"238
7. James Thompson (Lada Granta) – Lada – 18"338
8. Rob Huff (Lada Granta) – Lada – 19"104
9. Mehdi Bennani (Honda Civic) – Proteam – 37"966
10. Franz Engstler (BMW 320 TC) – Engstler – 54"871
11. Mikhail Kozlovskiy (Lada Granta) – Lada – 1 ronde
12. Hugo Valente (Chevrolet Cruze) – Campos – 1 ronde

Snelste ronde: Tom Chilton, 1'05"382

Uitgevallen
1e ronde – Rene Munnich
1e ronde – Dusan Borkovic
13e ronde – Tiago Monteiro
22e ronde – Tom Coronel
24e ronde – Gabriele Tarquini
24e ronde – Ma Qing Hua
25e ronde – Felipe de Souza
26e ronde – John Filippi
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet