Sportscars

Sportscars: Wayne Taylor Racing wint Petit Le Mans, Action Express Racing kampioen

imsa 28066478

Wayne Taylor Racing heeft op Road Atlanta de 17e editie van Petit Le Mans gewonnen. De Corvette DP van de broers Ricky en Jordan Taylor en Max Angelelli versloeg na een lang gevecht de Action Express Racing Corvette van Joao Barbosa, Christian Fittipaldi en Sebastien Bourdais. Door van start te gaan in de wedstrijd wist het Action Express Racing-team de titel in het TUDOR United SportsCar Championship binnen te slepen. Renger van der Zande zorgde voor Nederlands succes door zijn klasse te winnen.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: IMSA

De laatste race van het TUDOR United SportsCar Championship seizoen werd gekenmerkt door een groot aantal safety car periodes. De safety car moest in tien uur tijd maar liefst 13 keer de baan op komen, maar de laatste safety car zorgde wel voor een 'shoot-out' in de laatste minuten.

Jordan Taylor wist de leiding te heroveren op Christian Fittipaldi met minder dan 90 minuten te gaan en liep daarna een halve minuut uit op de Braziliaan. Door de safety car werd het verschil tussen beide Corvette-coureurs sterk gereduceerd, maar in de laatste minuten wist Taylor toch nog weer een voorsprong van 11.062 seconden ten opzichte van Fittipaldi op te bouwen en daarmee Wayne Taylor Racing de tweede overwinning van het seizoen te bezorgen.

Ho-Pin Tung kende geen geluk. Tung wist in de OAK Racing Ligier-Honda de snelste rondetijd te noteren, maar de auto viel uit nadat teamgenoot Gustavo Yacaman werd aangereden door de DeltaWing. Slechts vier Prototypes wisten in de top tien te finishen.

imsa 28066488

Renger van der Zande wint strijd in PC-klasse
In de Prototype Challenge-klasse ging de overwinning naar de Starworks Motorsport Oreca FLM09 van Renger van der Zande, Mirco Schultis en Alex Popow. Het team ging als laatste van start, na problemen in de kwalificatie, maar Van der Zande en zijn teamgenoten vochten zich door het veld naar voren.

Lange tijd leek het erop dat de overwinning naar de 8Star Motorsports Oreca van onder andere Sean Rayhall zou gaan, maar met nog iets meer dan een kwartier te gaan werd Rayall geraakt door de Krohn Racing Ferrari en crashte zwaar. Hierdoor kwam Gunnar Jeannette in de PR1/Mathiasen Motorsports auto aan de leiding, maar doordat Jeannette nog een splash en dash kreeg Starworks de leiding in de schoot geworpen.

imsa 28066443

Team Falken Tire wint Petit Le Mans weer, Wittmer pakt titel
Team Falken Tire versloeg in GTLM de fabrieksteams van Porsche, Corvette en Dodge. Bryan Sellers, Wolf Henzler en Marco Holzer finishte uiteindelijk 0,937s voor de fabrieks-Porsche van Patrick Long, Michael Christensen en Earl Bamber. Porsche behaalde door de 1-2 de titel bij de constructeurs in GTLM.

De Dodge Viper SRT GTS-R van Kuno Wittmer, Marc Goossens en Ryan Hunter-Reay kwam als derde over de streep, waardoor Wittmer de titel bij de coureurs wist te pakken. Corvette-coureur Jan Magnussen, voorafgaand aan de race ook nog in de strijd om de titel was in het derde uur betrokken bij een aanrijding in de pits. Doordat het licht op rood stond ging Ferrari-coureur van het gas. Nick Tandy en Jan Magnussen, druk bezig met allerlei zaken in hun auto, merkten de Ferrari te laat op en knalden er achter op. De Risi Competizione Ferrari moest de strijd staken, de Porsche en Corvette konden na reparaties hun weg vervolgen.

imsa 28062763

Paul Miller Racing wint GTD, geen resultaat voor Bleekemolens
De strijd in de GTD leek in het voordeel van de Spirit of Racing Ferrari 458 Italia GT3 van Matt Griffin, Michele Rugolo en Pasin Lathouras te worden beslecht, maar 20 minuten voor het einde moest Rugolo naar binnen voor een splash en dash.

Hierdoor kwam de Paul Miller Racing Audi R8 LMS aan de leiding en Bryce Miller, Christopher Haase en Matt Bell gaven de leiding niet meer uit handen, ondanks een gevecht in de laatste ronde met de Team Seattle-AJR Porsche van Alex Riberas. Riberas spinde en Haase bezorgde zijn team de eerste overwinning van het seizoen. Jeroen Bleekemolen en Sebastiaan Bleekemolen wisten de race niet uit te rijden, hun Viper viel na 4,5 uur uit.

De Turner Motorsport BMW Z4 GT3 van Dane Cameron, Markus Palttala en Christoffer Nygaard kwam als vierde over de streep, maar doordat Cameron's rivalen als zevende en achtste finishten greep Cameron de titel in de GTD-klasse.

imsa 28066573

Uitslag Petit Le Mans (Road Atlanta)
1. #10 Wayne Taylor Racing, Corvette DP, 400 ronden (10:01:11.256)
2. #5 Action Express Racing, Corvette DP, + 11.062 seconden
3. #01 Chip Ganassi Racing, Riley-Ford, + 1 ronde
4. #0 DeltaWing, DWC13, + 5 ronden
5. #8 Starworks Motorsport, Oreca FLM09, + 5 ronden (1e PC)
6. #54 CORE autosport, Oreca FLM09, + 5 ronden
7. #52 PR1/Mathiasen Motorsport, Oreca FLM09, + 5 ronden
8. #08 RSR Racing, Oreca FLM09, + 6 ronden
9. #17 Team Falken Tire, Porsche 911 RSR, + 9 ronden (1e GTLM)
10. #912 Porsche North America, Porsche 911 RSR, + 9 ronden
24. #48 Paul Miller Racing, Audi R8 LMS, + 24 ronden (1e GTD)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet