ATS Formel 3 Cup

Formule 3: Dubbel "Nederlands" succes op Hockenheim. Indy Dontje Rookie kampioen

2014 Var R1 Hockenheim "The winner is coming home" Allereerste F3 succes voor Weiran Tan op Hockenheim voor het team van VAR Racing.

Tijdens de eerste F3 wedstrijd dit weekend op Hockenheim behaalde de Maleisiër Weiron Tan voor het team van Frits van Amersfoort zijn allereerste F3 overwinning. Indy Dontje eindigde voor Team Lotus als tweede. De Deen Nicolas Sylvest pakte de derde plek. Indy Dontje behaalde met een tweede plek het Rookiekampioenschap.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2014 Hockenheim Tan Dontje 1
Weiron Tan op weg naar zijn allereerste F3 overwinning. Achter hem is Indy Dontje op weg naar de rookie titel in de ATS F3 Cup.

Dubbel "Nederlands" succes op Hockenheim
Tijdens de eerste F3 wedstrijd van het finaleweekend op Hockenheim behaalde de Maleisiër Weiron Tan zijn allereerste F3 overwinning voor het team van Frits van Amersfoort. Direct in de eerste ronde wordt zijn teamgenoot Sam McLeod in de "Spitzkehre" het slachtoffer van een mislukte uitremmanoeuvre van de Rus Nikita Zlobin. De wedstrijd moest daardoor kort geneutraliseerd worden. Door deze actie kan McLeod geen aanspraak meer maken op de rookietitel. Na de herstart ging Tan direct aan Dontje voorbij. Kampioen Markus Pommer ging eveneens aan de leider voorbij maar krijgt een "drive-through" aan de broek. Achter Tan en Dontje vechten de Deen Nikolai Sylvest en de Maleisiër Nabiil Jeffry een verbeten duel uit. Uiteindelijk weet de Deen toch zijn positie te behouden en eindigt verdiend als derde. Voor Tan betekent het zijn allereerste F3 overwinning.

Weiron Tan: "Het team heeft dit werkelijk verdiend. Ze hebben de gehele nacht hard gewerkt. Ook voor de kwalificatie beschikten wij over voldoende snelheid. Voor morgen hebben we nog veel werk."

2014 Indy Dontje Rookie kampioen
Rookiekampioenschap voor Indy Dontje.

Indy Dontje: "Een goede wedstrijd. Ik had een paar problemen met de motor. Maar met het resultaat ben ik meer dan tevreden. Toen ik hoorde dat ik Rookiekampioen was, was ik er erg blij mee. De beste Rookie in de ATS F3 Cup. Daar mag je trots op zijn."

Nicolai Sylvest: "Ik wist nog niet eens wanneer het de laatste ronde was. Daarom heb ik nog een foutje gemaakt. Nabil kwam wel erg dichtbij, maar ik wist mij goed te verdedigen. Het was wel erg spannend!

Uitslag
1 5 R Weiron Tan Van Amersfoort Racing Dalara Volkswagen 19 ronden
2 3 R Indy Dontje Lotus Dalara Volkswagen 19 ronden
3 23 R Nicolai Sylvest JBR Motorsport & Engineering Dallara Volkswagen 19 ronden
4 1 Nabil Jefri Motopark Dallara Volkswagen 19 ronden
5 27 Markus Pommer Lotus Dallara Volkswagen 19 ronden
6 2 R Andres Mendez Lotus Dallara Volkswagen 19 ronden
7 20 R Konstantin Tereschenko ADM Motorsport Dallara Volkswagen 19 ronden

2014 Hockenheim Tan Dontje 2
Indy Dontje is blij met de Rookietitel en Tan met zijn allereerste F3 overwinning.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet