Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg verslaat Hamilton voor pole

Rosberg

Nico Rosberg heeft op Suzuka de polestrijd gewonnen van zijn teamgenoot. Hamilton was in de eerste twee sessies de snelste, maar in Q3 draaiden de rollen om. Rosberg was in beide stints de snelste en heeft dus weer een boost voor zijn zelfvertrouwen. Bottas en Massa starten morgen op de tweede startrij. De kwalificaties zijn absoluut geen garanties voor de race, want er is een tyfoon op komst die morgen wel eens erg slecht weer zou kunnen brengen – er wordt zelfs al gespeculeerd dat de race morgen volledig achter de safetycar wordt verreden.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Sauber vs. Lotus
Op een zonnig Suzuka is de eerste kwalificatiesessie een standaard achterhoedegevecht. De Caterhams en Marussia's staan achteraan; Bianchi leidt het viertal, dan volgend Ericsson en Kobayashi en Chilton sluit de rijen. Daarvoor staan de twee Saubers, net boven de streep staan de twee Lotussen. Het wordt een vierstrijd wie Q2 haalt. Gutierrez komt als eerste binnen en hij rijdt zich veilig. Maldonado en Grosjean verbeteren hun tijd niet, Sutil doet dat wel. De Duitser pakt p16 en duwt beide Lotussen uit de kwalificatie. Daarachter doet Ericsson zichzelf een dienst door de tijd van Bianchi nog te pakken.

Red Bulls hebben het moeilijk
In Q2 zien we een verrassend team in de moeilijkheden: Red Bull. Vettel en Ricciardo staan op p11 en p12 als de laatste stint aanbreekt. Het verschil met de mannen daarvoor is echter niet groot.

Vettel rijdt geen geweldig rondje, maar dat brengt hem voorlopig wel op p7. Ricciardo's rondje is beter, hij rijdt naar p6 en duwt Vettel weer naar p8. Magnussen en Button verbeteren hun tijd nog en duwen Vettel naar p10, maar daar komt de Duitser goed weg. Vergne, Perez, Kvyat, Hülkenberg, Sutil en Gutierrez komen niet aan zijn tijd en vallen uit. Dat de verschillen klein zijn in het middenveld bewijst Q2: op dit moeilijke circuit is het verschil tussen p11 en p14 slechts 15 duizendsten.

Eerste slag voor Rosberg
In Q3 slaat Nico Rosberg zijn eerste slag. De verschillen in Q1 en Q2 waren slechts honderdsten, steeds was Hamilton sneller, maar in de eerste bepalende stint is de Duitser drie tienden sneller dan zijn teamgenoot. Williams is afgetekend tweede, met Bottas voor Massa, maar de strijd om pole zal tussen de twee Mercedes-kemphanen gaan.

Rosberg pakt pole
De ogen zijn echter op de twee Mercedessen. In de eerste sector is Hamilton de snelste, maar het verschil is minimaal. In de tweede sector verliest Hamilton zijn voorsprong en de derde sector is zo kort dat hij dat verschil niet meer goed kan maken. Hamilton had het momentum, maar de pole van Rosberg zal de Duitser weer een boost van zelfvertrouwen geven.

Achter de twee gebeurt niet meer zo veel. Bottas, Massa en Alonso behouden hun plek. Ricciardo verbetert zich en pakt p6, teamgenoot Vettel rijdt een slordig rondje en komt niet verder dan p9, achter Magnussen en Button. Räikkönen start morgen als tiende.

Rosberg heeft zinnen verzet
Na de teleurstelling in Singapore is Rosberg weer helemaal terug, maar zo denkt hij er zelf niet over. "Ik denk niet meer aan Singapore, ik ben hier en wil hier winnen. Dit was een belangrijke eerste stap daarnaartoe. De kwalificatie is fantastisch op deze baan, met maximale grip en minimaal gewicht. Morgen zal het waarschijnlijk nat worden, maar op Spa was de auto in de regen ook geweldig, dus dat moet goed komen."

Hamilton had het even niet
"Ik had vandaag het gevoel niet zo", steekt Hamilton van wal. "Ik weet niet waarom, maar Nico was gewoon erg snel. Ik had wel wat vibraties in de auto, mogelijk ook door de crash van vanmorgen. Ik heb geen idee wat het weer morgen gaat doen, maar dat zien we dan wel weer. Ik ben van verder naar achteren gestart, dus we zullen zien."

Bottas niet zo voor regen
Waar de twee Mercedessen de storm met vertrouwen tegenmoet zien, geldt dat iets minder voor Valtteri Bottas. "De derde en vierde plaats waren wat we als team voor ogen hadden, maar morgen kan het heel anders zijn. In de regen gaan wij iets minder goed, maar we hebben wat marge, hopelijk is dat genoeg."

Uitslag Grand Prix Japan
1. Nico Rosberg, 1:32.506
2. Lewis Hamilton, op 0.197
3. Valtteri Bottas, op 0.622
4. Felipe Massa, op 1.021
5. Fernando Alonso, op 1.234
6. Daniel Ricciardo, op 1.569
7. Kevin Magnussen, op 1.736
8. Jenson Button, op 1.811
9. Sebastian Vettel, op 1.926
10. Kimi Räikkönen, op 2.042

11. Jean-Eric Vergne, 1:34.984
12. Sergio Perez, 1:35.089
13. Daniil Kvyat, 1:35.092
14. Nico Hülkenberg, 1:35.099
15. Adrian Sutil, 1:35.364
16. Esteban Gutiérrez, 1:35.681

17. Pastor Maldonado, 1:35.917
18. Romain Grosjean, 1:35.984
19. Marcus Ericsson, 1:36.813
20. Jules Bianchi, 1:36.943
21. Kamui Kobayashi, 1:37.015
22. Max Chilton, 1:37.481
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet