Sportscars

Sportscars: Corvette domineert kwalificatie Petit Le Mans

imsa 28062863

De Corvette DPs hebben in de kwalificatie voor Petit Le Mans op Road Atlanta de eerste drie plekken voor zich opgeëist. Door het wegvallen van Extreme Speed Motorsports moest OAK Racing de LMP2-eer verdedigen, maar Alex Brundle wist geen tijd neer te zetten. Uiteindelijk was het de leider in het TUDOR United SportsCar Championship, Christian Fittipaldi, die de pole position wist te behalen voor twee andere Corvette DPs. Jeroen Bleekemolen kwalificeerde zich als vierde in de GTD-klasse, terwijl Renger van der Zande door problemen geen kans maakte in de Prototype Challenge-klasse.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: IMSA

De kwalificatie in de Prototype-klasse verliep zeer chaotisch. Net nadat het licht op groen was gegaan viel de OAK Racing Ligier van Alex Brundle stil en werd de sessie stilgelegd. Nadat de Ligier was afgesleept werd de sessie herstart. Vrijwel direct nadat Christian Fittipaldi de eerste tijd op het scherm had gezet werd de sessie weer onderbroken, ditmaal nadat de gespinde Tristan Nunez (Mazda) werd geraakt door Brian Frisselle. Beide auto's moesten worden afgesleept.

Door het wegvallen van de OAK Racing Ligier werd het vervolgens een volledig Corvette feestje. Christian Fittipaldi pakte met een snelste tijd van 1:14.508 de pole position voor Action Express Racing, bijna drie tienden van een seconde voor de Wayne Taylor Racing Corvette. Doordat Richard Westbrook de Spirit of Daytona Corvette als derde wist te kwalificeren start de top drie in het kampioenschap morgen ook in die volgorde.

RSR Racing was oppermachtig in de Prototype Challenge-klasse. Indycar-coureur Jack Hawksworth versloeg teamgenoot Bruno Junqueira met een kwart van een seconde, 1:16.210 vs 1:16.471. De Brazliaanse coureur liet in de allerlaatste ronde zijn snelste tijd noteren, maar het was niet voldoende om de pole position te veroveren. Renger van der Zande kende problemen tijdens de kwalificatie en start morgen als laatste in de klasse.

In GTLM was de Britse coureur Nick Tandy de snelste coureur. De Porsche North America-coureur versloeg in de kwalificatie de Risi Competizione Ferrari van Giancarlo Fisichella. De snelste tijd van Tandy was een 1:18.350, waar Fisichella niet verder kwam dan een 1:18.687. De pole position van Tandy betekende ook dat er in 11 wedstrijden evenveel verschillende pole-sitters zijn geweest dit seizoen. Bryan Sellers kwalificeerde zijn Porsche als derde, de leidende Viper van Jonathan Bomarito start vanaf de vierde plek.

James Davison veroverde zijn vierde opeenvolgende pole position in de GTD-klasse. De Aston Martin-coureur versloeg Porsche-coureurs Jan Heylen en Kevin Estre, terwijl Jeroen Bleekemolen met de Viper GT3-R de vierde plaats in de klasse wist te veroveren. De top zes in de GTD-klasse eindigde de kwalificatie binnen een halve seconde van elkaar. De Turner Motorsport BMW Z4 GT3, de leider in de klasse, vertrekt morgen vanaf de vijfde plaats.

Uitslag kwalificatie Petit Le Mans (Road Atlanta)
1. #5 Action Express, Corvette DP, 1:14.508
2. #10 Wayne Taylor Racing, Corvette DP, 1:14.797
3. #90 Spirit of Daytona Racing, Corvette DP, 1:14.920
4. #01 Chip Ganassi Racing, Riley-Ford, 1:15.224
5. #0 DeltaWing, DeltaWing DWC 13, 1:15.317
6. #60 Michael Shank Racing, Riley-Ford, 1:15.346
7. #31 Marsh Racing, Corvette DP, 1:16.052
8. #08 RSR Racing, Oreca FLM09, 1:16.210
9. #09 RSR Racing, Oreca FLM09, 1:16.471
10. #25 8Star Motorsport, Oreca FLM09, 1:16.599
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet