GT

International GT Open: Zampieri-Mavlanov winnen smaakvolle eerste race in Monza

Monza Podium R1

Roman Mavlanov en Daniel Zampieri hebben de eerste race van het International GT Open weekend in Monza gewonnen. Na een fantastische, 70 minuten durende, wedstrijd haalde het Ferrari duo het voor Isaac Tutumulu en Archie Hamilton in de SRT Corvette. Andrea Montermini en Nicolo Schiro kenden een sterke tweede wedstrijd helft en pakte een verdienstelijke derde plek. Pastorelli en Ramos moesten, opnieuw, opgeven terwijl ook Soulet en Kelvin Snoeks kostbare punten kort voor het einde verloren zagen gaan.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: GT Open

Het was Archie Hamilton die vanochtend de opvallend gele Chevrolet Corvette op pole zette. Paolo Ruberti, uitkomend in GTS en niet in SGT zoals Hamilton-Tutumulu, pakte een sterke tweede plek. Maxime Soulet krijgt voor dit weekend Kelvin Snoeks als teammaat. Het was Soulet die de V8 Racing Corvette naar een keurige derde startplek stuurde. Miguel Ramos en Nicky Pastorelli, deden het na een rampweekend in Spa goed met een vierde startplek.

Monza R1

Hamilton maakte een goede start, Maxime Soulet ging al in de eerste ronde voorbij aan Ruberti in de Ascari chicane. Even later pakte de goed gestarte Daniel Zampieri, Ruberti in de derde ronde. Ook Ramos deed dat waardoor Ruberti al snel naar P5 verwezen werd. Hamilton kende een sterke openingsfase. Soulet moest alle zeilen bijzetten om Hamilton aan te kunnen vallen. De SRT Corvette leek echter een grote topsnelheid te hebben dan de V8 Racing Corvette van Soulet. Het was dan ook Zampieri die al snel kwam postvatten in de buurt van de koplopers.
Het was vooraan treintje rijden toen we de Reiter Engineering Camaro het gras zagen opzoeken. Het brute GT3 project van Hans Reiter met Thomas Enge aan het stuur werd tot opgave gedwongen na amper vijf ronden. Ook in het kamp van Miguel Ramos en Nederlander Nicky Pastorelli zagen we enkel bedrukte gezichten. Een lekke band deed Ramos van de baan schieten in de Curva Grande. Na een lange uitstap door de grindbak kwam Ramos met een vastgelopen wiel de pits weer opzoeken. Op dat moment hadden de titel kandidaten al een ronde achterstand op Hamilton, Soulet en Zampieri.

Monza R1 Soulet vs Hamilton

Na twintig minuten achtervolgen kende Soulet een sterke exit uit de Roggia chicane. Hamilton had geen verhaal en zag Soulet binnendoor duiken in de eerste Lesmo. Niet veel later kwam ook Zampieri postvatten achter Hamilton, Soulet was dan al een eindje weggereden maar kwam verrassend als een van de eerste, en bovendien nog erg vroeg in de wedstrijd, binnen voor de rijderswissel met Nederlander Kelvin Snoeks. In diezelfde ronde nam Daniel Zampieri, Archie Hamilton te grazen in de eerste chicane. Paolo Ruberti lag op dat moment terug derde, Andrea Montermini vierde en Frederico Leo vijfde. Zij moesten echter allemaal nog een pilotenwissel doorvoeren. Dat moesten ook Hamilton en Tutumulu nog doen. Met nog een ruim halfuur op de klok zocht de SRT Corvette de pits op voor de wissel met Tutumulu en verse set Dunlop banden. Net op dat moment zagen we ook de Corvette van Pastorelli opnieuw traag over de baan rijden. Een nieuwe lekke band dwong het snelle duo opnieuw tot een opgave.

Monza R1 Soulet Snoeks

Het pitstop window sloot en het was Kelvin Snoeks die een mooie voorsprong bij elkaar had gereden op Roda, Mavlanov, Tutumulu en Sdanevitsch. Terwijl Kelvin Snoeks rustig zijn rondjes over de prachtige baan af maalde, kwam Georgio Roda onder druk van Roman Mavlanov. Nicolo Schiro ging niet veel later voorbij aan Claudio Sdanevitsch voor P5. Mavlanov plaatste in Ascari een geslaagde actie op Roda terwijl nu ook Tutumulu kort bij Roda zat. Een ontketende Tutumulu dook binnendoor bij Roda tijdens het aanremmen voor de Parabolica. Terwijl Snoeks met nog ruim een kwartier te gaan het tempo moest laten zaken komt Tutumulu vlak onder de achtervleugel van Mavlanov rijden. Schiro gaat nu ook voorbij aan Roda en neemt zo de vierde plek in handen. Tutumulu voelt dat de overwinning binnen handbereik ligt want Snoeks krijgt last met een lastig sturende Corvette. Maar net op dat moment mist Tutumulu zijn rempunt. Hij knalt net niet in de achterkant van de Ferrari van Mavlanov en moet breed waardoor hij opnieuw een gaatje te dichten heeft.

Het einde van de wedstrijd komt in zicht en de strijd om de winst ontploft! Mavlanov dichtte het gat met Snoeks, Tutumulu volgt op een kleine afstand maar kan van ieder foutje profiteren. Snoeks krijgt de Corvette amper nog in het spoor door de Ascari chicane, gaat breed en ziet Mavlanov naderen in de achteruitkijkspiegel. Een aanval in de Parabolica komt er niet maar het snelheidsverschil is te groot en Mavlanov remt Snoeks uit in de eerste chicane. De tijd dringt nu voor Isaac Tutumulu die zo snel mogelijk voorbij Snoeks moet raken. Een ronde later verdedigt Snoeks perfect zijn lijn maar Tutumulu laat de wagen prachtig buitenom voorbij Snoeks glijden in de eerste chicane. Tutumulu naar twee, Snoeks naar drie. De banden van Snoeks begeven het door de vroege pitstop nu helemaal en de Nederlander heeft geen verhaal meer. Hij ziet ook nog Schiro en Roda voorbijkomen wanneer hij opvallend traag het zwart-wit geblokt bereikt. Tutumulu perste nog alles uit de Corvette maar Mavlanov voorbij gaan lukte niet.

De SMP Ferrari van Mavlanov en Zampieri won zo een prachtige eerste wedstrijd op Monza voor Tutumulu-Hamilton en Schiro-Montermini. In GTS was de winst voor Roda-Ruberti die een sterke wedstrijddag kenden. Zlobin-Persiani en Lyons-Lathouras, beiden in een Ferrari 458, werden tweede en derde in GTS.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet