DTM

DTM: Mike Rockenfeller pakt pole op Zandvoort

WS Rockenfeller Q
Mike Rockenfeller op weg naar de pole in Zandvoort.  Het duinencircuit behoort tot zijn favoriete banen.

Mike Rockenfeller start morgen vanaf de pole-position voor de negende en voorlaatste race van het DTM-seizoen op Circuit Park Zandvoort. Voor de Duitser, uittredend kampioen, is het de vierde pole-position uit zijn DTM-loopbaan en zijn eerste op Zandvoort, het circuit waar hij vorig jaar de kampioenstitel binnenhaalde. Voor Audi is de eerste overwinning van het seizoen het grote doel op Zandvoort: al 404 dagen lang (sinds Moskou vorig jaar) heeft Audi geen DTM-race meer gewonnen en uiteraard hoopt het merk op Zandvoort, traditioneel een Audi-circuit, hierin verandering te brengen. In een spannende derde en beslissende kwalificatieheat reed de nieuwe kampioen Marco Wittmann voor BMW de op één na snelste tijd, terwijl Pascal Wehrlein met de zevende tijd de enige Mercedes-Benz-rijder in de top acht is.


Tekst: René de Boer (vanuit Zandvoort, Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat.

WS Wittmann Aktie
De nieuwe kampioen Wittmann kwalificeerde zich als tweede
.

"Natuurlijk hopen we dat het eindelijk een keer lukt", aldus Mike Rockenfeller, nadat hij met een tijd van 1:30,713 minuten de snelste tijd in de kwalificatie gerealiseerd had. Daarmee bleef hij 26 duizendste van een seconde voor Marco Wittmann, die als enige niet-Audi-rijder bij de eerste zes eindigde. Voor Audi is de uitgangspositie op Zandvoort goed, met een volledige tweede startrij voor Mortara en Ekström en de derde rij voor Green en Müller. Of Ekström inderdaad zijn startpositie mag houden, staat nog niet helemaal vast, omdat de wedstrijdleiding nog een situatie uit de eerste heat onderzoekt, waarin hij mogelijk Paffett zou hebben opgehouden.

2014 WS Q Rockenfeller banden
Perfecte bandenkeuze voor Rockenfeller in de slotsecondes van de kwalificatie.

Terwijl de kwalificatie voor Audi dus goed verliep, was men bij BMW niet geheel tevreden. Weliswaar heeft de nieuwe kampioen Wittmann, vorig jaar in Zandvoort op pole, met de tweede tijd een goede uitgangspositie voor de race en deed ook Martin Tomczyk het als achtste het niet onverdienstelijk, maar dat bijvoorbeeld Augusto Farfus, vorig jaar nog winnaar op Zandvoort, al na de eerste heat klaar was, was ronduit teleurstellend. Ook António Félix da Costa, slechts 19e, kwam niet goed uit de verf, terwijl ook Spengler het als 15e niet aan de verwachtingen voldeed.

2014 WickensLCurbstones
Vrijwel alle Mercedes-rijders reden op de limiet. Pascal Wehrlein was met een zevende plek beste Mercedes-rijder.

Mercedes-Benz zet dit weekeinde op Zandvoort één nieuw ontwikkelde C-Coupé in voor Christian Vietoris. Zoals bekend mocht het merk uit Stuttgart na de slechte resultaten in de beginfase van het seizoen de DTM-auto verder doorontwikkelen. Met de nieuwe auto kwam Vietoris, in de tweede vrije training zevende, mede vanwege problemenmet de stuurinrichting niet verder dan de 18e tijd. De best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder was Pascal Wehrlein als zevende.

2014 WS Polesitter Rockenfeller
Polesitter Rockenfeller is dolblij. Gaat hij Audi dit seizoen de eerste overwinning bezorgen?

Uitslag:
1. Mike Rockenfeller (Dui), Audi RS 5 DTM, 1:30,713
2. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, 1:30,739
3. Edoardo Mortara (Dui), Audi RS 5 DTM, 1:30,757
4. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, 1:30,869
5. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, 1:30,957
6. Nico Müller (Zwi), Audi RS 5 DTM, 1:30,968
7. Pascal Wehrlein (Dui), DTM Mercedes-AMG C-Coupé, 1:31,063
8. Martin Tomczyk (Dui), BMW M4 DTM, 1:31,904

2014 WS First 3
De Q3 Top 3 van 2014 op Zandvoort. Vlnr. Marco Wittmann, Mike Rockenfeller en Edoardo Mortara.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet