NASCAR

NASCAR: Joey Logano wint crashparty in New Hampshire

Voor de tweede maal zegevierde een Penske Ford in "The Chase" op New Hampshire. Na Brad Keselowski afgelopen week was het dit keer de beurt aan Joey Logano die ditmaal in New Hampshire de crashparty won. Het nieuwe Chaseformaat staat garant voor spektakel, druk en chaotische taferelen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NSCSLoganoCelebrate092114
Zevende NASCAR Sprint Cup-overwinning in de carriere van Joey Logano.

Joey Logano wint crashparty in New Hampshire
Voor de tweede maal een Penske-zege in "The Chase". Ditmaal was het de beurt aan Joey Logano die hier zijn vierde zege dit seizoen pakte. Logano reed de laatste 30 ronden aan de leiding en kwalificeerde zich met zijn zege voor de z.g. "Contender Round". Na de wedstrijd in Dover volgend weekend wordt er afscheid genomen van de vier laatste gekwalificeerde coureurs in "The Chase"- stand. In New Hampshire werd er met 15 neutralisaties en diverse incidenten op de baan en in de pitlane alvast een voorschot genomen. De spanning is dan ook om te snijden. Bij Team Penske blijft men de rust zelve.

In de 247e ronde legde Logano eigenlijk de basis voor zijn succes door vier nieuwe banden te laten monteren. Bij een herstart in de 274e ronde gaf Logano Kevin Harvick en zijn teamgenoot Brad Keselowski definitief het nakijken.

Logano behaalde ooit op New Hampshire zijn allereerste NASCAR Sprint Cup-overwinning maar het is tevens zijn thuiscircuit waar hij als vijfjarige al zijn eerste NASCAR-wedstrijd zag.

Joey Logano: "Dit betekent ontzettend veel voor mij. Ik weet dat we het goed doen, maar ik dacht even dat we in de 274e ronde de wedstrijd cadeau gegeven hadden."

NSCSBusch092114
Loszittende motorkap bij Kyle Busch. Hij redde zichzelf met een achtste plek.

Geen beste dag voor Joe Gibbs Racing
Zes van de zestien Chase kandidaten beleefden in New Hampshire geen beste dag. Het Toyota-team van Joe Gibbs werd eigenlijk het zwaarst getroffen. Denny Hamlin reed 32 ronden aan de leiding maar was door problemen met de brandstoftoevoer al vier ronden teruggevallen. Vervolgens raakte Hamlin bij een crash betrokken en werd uiteindelijk als 37e geklasseerd. In de "Chase-stand" tuimelde Hamlin van de zesde naar de dertiende plek. Hamlin: "Frustrerend want op performance verdien je gewoon verder te komen. Maar in de driedelige Chase-segmenten kun je je geen slecht weekend permitteren." Zijn teamgenoten en Matt Kenseth werden eveneens door pech achtervolgd. Kenseth ging "loose" op de backstretch en daarbij raakten de beide JGR Toyota's elkaar. Busch slaagde er met zijn kreupele Toyota nog in om de pits te bereiken. Zijn crew verrichte echter fantastisch werk en Busch kwam nog als achtste over de streep. Kenseth was in de 270e ronde nog bij een ander incident met Paul Menard betrokken en werd als 21e geklasseerd.

Het Busch-Kenseth incident had ook gevolgen voor de andere "Chase-kandidaten". Omdat Busch langzamer werd, werd hij ook nog eens van achteren door de Chevrolet van Kasey Kahne aangereden die als 23e werd geklasseerd. En ook Ryan Newman kwam met een 18e plek niet ongeschonden uit de strijd.

NSCSRaganHamlin092114
Denny Hamlin in de Fedex Toyota ziet zijn titelkansen aanmerkelijk gereduceerd worden.

Teleurstelling bij Jeff Gordon en Kurt Busch
Ook Jeff Gordon en Kurt Busch beleefden geen beste dag in New Hamshire. Een klapband zorgde ervoor dat Gordon als 26e geklasseerd werd en nu de kans loopt de eindrondes van "The Chase" niet te halen. " Wij zijn een sterk team maar dit kun je niet hebben. Wij gaan nu niet met een gemakkelijk maar met een ongemakkelijk gevoel naar Dover!" aldus Gordon. Kurt Busch werd in de 109e ronde het slachtoffer van een loszittend wiel en moest vroegtijdig naar binnen. In de 221e ronde schampte hij de muur en verloor door een reparatie maar liefst 35 ronden. Hij werd als 36e geklasseerd. Brad Keselowski eindigde na een aanrijding nog als zevende, maar zijn Chase-positie lag toch al vast. Ganassi-coureur Kyle Larson eindigde als tweede en insiders zijn ervan overtuigd dat een eerste Sprint Cup-overwinning nog slechts een kwestie van tijd is.

NSCSLoganoBusch092114
Team Penske blijft met de zeges van Brad Keselowski vorige week en Joey Logano dit weekend de favoriete kanshebber.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 300 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 300 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 300 ronden
4. Jamie McMurray Chevrolet 300 ronden
5. Jimmie Johnson Chevrolet 300 ronden
6. Aric Almirola Ford 300 ronden
7. Brad Keselowski Ford 300 ronden
8. Kyle Busch Toyota 300 ronden
9. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 300 ronden
10. Brian Vickers Toyota 300 ronden

Chase naar de Cup Top 16: B. Keselowski - 2,097; J. Logano - 2,096; K. Harvick - 2,090; J. Johnson - 2,080; Kyle Busch - 2,077; D. Earnhardt Jr. - 2,077; J. Gordon - 2,070; M. Kenseth - 2,057; C. Edwards - 2,057; A. Allmendinger - 2,056; K. Kahne - 2,055; R. Newman - 2,055; D. Hamlin - 2,049; G. Biffle - 2,049; Kurt Busch - 2,047; A. Almirola - 2,045
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet