GT

GT: Overwinning en titels voor WRT en Vanthoor op Nürburgring

CY7H5562

Laurens Vanthoor heeft op de Nürburgring de titel in de Blancpain Endurance Series behaald. De 23-jarige coureur was samen met zijn Belgian Audi Club Team WRT teamgenoten Cesar Ramos en Christopher Mies het sterkste in de iRacing.com Nürburgring 1000, de afsluitende race van het kampioenschap. In een race die geteisterd werd door mist en regen kwam de Audi R8 LMS ultra van het trio na zes uur racen bijna een minuut voor de HTP Motorsport Mercedes van Stef Dusseldorp over de streep. Nick Catsburg en zijn Franse teamgenoot Henry Hassid kwamen als vierde algemeen over de streep en pakten daarmee de eerste plaats in de Pro-Am Cup.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Chris Schotanus

Het leek er vanochtend op de Nürburgring even op dat de mist roet in het eten zou gaan gooien, maar na de afgelasting van de finalerace van de Formule Renault 2.0 NEC race klaarde het enigszins op en kon er toch worden gestart. De race begon om 11:45 achter de safety car en werd na 20 minuten vrijgegeven. Christopher Mies kon direct een gaatje slaan, maar kreeg vervolgens Kevin Estre achter zich aan. De Fransman ging het gevecht aan alsof hij een sprintrace op een droog circuit reed en hij wist na een paar riskante pogingen Mies te passeren, maar niet weg te lopen.

CY7H5648

Achter het strijdende duo gingen een aantal auto's in de fout, waarbij de Sainteloc Racing Audi van Edward Sandström de grootste verliezer was. Nadat de Oman Racing Team en een van de Bentleys elkaar raakten moesten andere deelnemers uitwijken. Bij het terugkomen op de baan reden de Audi en de ART McLaren op elkaar. Sainteloc Racing maakte vooraf nog kans op de titel, maar het incident zorgde voor een race vol problemen en het einde aan de aspiraties.

De ART Grand Prix McLaren van Estre ag tot aan de eerste ronde pitstops aan de leiding, maar een langzamere stop zorgde ervoor dat WRT de leiding terug in handen kreeg. Lang duurde het niet want Alex Buncombe in de Nissan GT Academy Team RJN Nissan GT-R was een stuk sneller en haalde al snel de twee voor hem rijdende HTP Mercedes-coureurs en de Audi in, om vervolgens een voorsprong van bijna 25 seconden op zijn achtervolgers op te bouwen.

CY7H6013

Na de tweede ronde pit stops lagen de twee HTP Motorsport auto's op kop, waarbij Bernd Schneider de kop snel overnam van Dusseldorp. Het weer verslechterde en nadat enkele auto's van de baan gingen kwam de safety car het circuit op...tussen Schneider en Dusseldorp. Door deze fout ging het verschil tussen de beide teamgenoten in één ronde van 8 naar 33 seconden. Door deze fout en het vervolgens voorbij laten van het hele veld door de safety car kwam de Black Falcon Mercedes aan de leiding, nadat deze voor de chaos nog ruim een minuut achterstand had.

Bij de herstart wist Mies de Mercedes met startnummer 84 weer te passeren en niet veel later haalde de Duitser de leidende Black Falcon Mercedes na enkele mislukte pogingen ook in, waarbij hij nog even een tikje kreeg van de SLS.

CY7H5609

De weersomstandigheden verbeterden vervolgens en de Audi R8 LMS ultra liep vooraan verder weg. Dusseldorp was de eerste coureur die onder de twee minuten dook en hij wist de Black Falcon Mercedes nog in te halen. De WRT-Audi was echter ongrijpbaar en het werd snel duidelijk dat Vanthoor de titel zou gaan pakken in de Pro Cup en dat WRT het kampioenschap bij de teams zou gaan veroveren.

Na 158 ronden kwam de Belgische coureur als eerste over de streep, op 57 seconnden gevolgd door Stef Dusseldorp, die daarmee een streep zette onder een reeks mindere resultaten. Abdulaziz Al Faisal kwam met de Black Falcon Mercedes als derde over de streep.

CY7H6037

Op de vierde plaats en eerste in de Pro-Am Cup kwam de TDS Racing BMW Z4 GT3 van Henry Hassid en Nick Catsburg over de streep. De Franse amateur reed de wedstrijd van zijn leven en ook Catsburg liet zijn kunnen zien door met de BMW snellere rondetijden te noteren dan de leiders. Catsburg eindigde het Blancpain seizoen met twee overwinningen in de Pro-Am klasse en was wederom de beste BMW-coureur.

CY7H6404


"Het voelt goed om weer op het podium te staan. We hebben het hele jaar de snelheid gehad, maar veel pech gekend, zeker in de sprintraces," aldus Dusseldorp.

"Ik ben dan ook erg blij om er nu weer bij te zitten. Het was vandaag niet makkelijk door de weersomstandigheden en het moment met de safety car, maar eerlijk gezegd ben ik blij met de tweede plaats. De Audi was gewoonweg niet te verslaan dit weekeinde."

CY7H6355

"Eerlijk gezegd had ik dit na de kwalificatie van gisteren niet meer verwacht. We hadden door de regen geen kans tijdens de kwalificatie en daardoor hadden we geen hoge verwachting," aldus een zeer tevreden Catsburg na afloop van de race.

"Henry had direct de snelheid te pakken in zijn eerste stint en we hebben daarna veel tijd gewonnen door onze banden niet te wisselen en er vier stints mee te doen. Toen hij in zijn tweede stint naar de slicks kon, reed hij als een pro."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet