Sportscars

Sportscars: Audi Sport Team Joest boekt dubbelzege in Austin

audi motorsport-140921-6811

Audi Sport Team Joest heeft in Austin, Texas de vierde wedstrijd van het FIA World Endurance Championship gewonnen. De wedstrijd op het Circuit of the Americas, die onder zeer moeilijke omstandigheden werd verreden, begon droog maar werd door zware regenval tijdelijk stilgelegd. Na een onderbreking van bijna 50 minuten werd de wedstrijd hervat en op een opdrogende baan wist Audi het tactische spel het beste te spelen en met een 1-2 uit Amerika te vertrekken.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Audi

Bij aanvang van de race in Texas was het de van pole position vertrokken Toyota TS 040-Hybrid van kampioenschapsleiders Sebastien Buemi, Anthony Davidson en Nicolas Lapierre die er vandoor ging. Buemi spinde, maar bleef aan de leiding, tot een zware storm over het circuit trok en de wedstrijdleiding door de hevige regenval besloot de wedstrijd stil te leggen.

De regen zorgde voor problemen voor Toyota en Porsche, de coureurs van beide teams gingen op de drijfnatte baan in de rondte, waardoor Audi net voor de rode vlag werd getoond de macht kon grijpen. Na de herstart bleven de Audi's in eerste instantie op regenbanden rijden, na 15 minuten besloot het team de Audi met startnummer 2 naar intermediates te laten wisselen.

Benoît Tréluyer bleef aan de leiding om later toen de baan echt droog werd alsnog naar slicks te wisselen. Deze tactische zet leverde de Audi met startnummer 2 de overwinning op. De tweede Audi bleef langer op regenbanden staan, maar kon het voordeel niet uitbuiten en finishte uiteindelijk na een inhaalrace van Formule E racewinnaar Lucas di Grassi als tweede. Toyota beperkte de schade door als derde te finishen, maar kon niet voorkomen dat Audi door de 1-2 de leiding in het kampioenschap overneemt.

In de LMP1-L klasse wist Rebellion Racing de debuterende Lotus CLM P1/01 te verslaan. Nicolas Prost, Nick Heidfeld en Mathias Beche wonnen de klasse.

Richard Bradley, Matt Howson en Tsugio Matsuda behaalden de overwinning in de LMP2-klasse met hun KCMG Oreca-Nissan. Het drietal vertrok vanaf pole position, vocht vrijwel de gehele wedstrijd met de andere LMP2s voor de leiding en kwam uiteindelijk als eerste over de streep. SMP Racing pakte de tweede plaats, terwijl TUDOR United SportsCar Championship-deelnemer Extreme Speed Motorsports de derde plaats wist te behalen. Het Amerikaanse team maakte voorafgaand aan de race bekend ook deel te nemen aan de WEC race in Shanghai en daardoor Petit Le Mans te zullen missen.

Aston Martin Racing won beide GT-klassen. Darren Turner en Stefan Mücke versloegen in GTE-Pro de Porsches. In het laatste uur wisselde de leiding enkele malen, maar uiteindelijk kwam de Vantage negen seconden voor de 911 RSR over de streep. De Porsche met startnummer 91 kreeg problemen en viel terug, waardoor er een streep door de kansen op een overwinning voor Porsche kon. In GTE-AM ging de overwinning naar de Aston van Pedro Lamy, Christoffer Nygaard en Paul Dalla Lana. Het drietal finishte voor de zusterauto van Le Mans-winnaars Kristian Poulsen, David Heinemeier Hansson en Richie Stanaway.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet