NASCAR

NASCAR: Spectaculaire herstart bezorgt Brendan Gaughan tweede Nationwide seizoenszege in Kentucky

RCR-coureur Brendan Gaughan opteerde bij de allerlaatste herstart voor de bovenste lijn en het bezorgde hem zijn tweede seizoensoverwinning. Het team van RCR bezette overigens de eerste drie plekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

nnsguaghan092014
Brendan Gaughan en zijn crew vieren feest in Kentucky.

Spectaculaire herstart bezorgt Brendan Gaughan tweede Nationwide zege
Met een spectaculaire manoeuvre wist RCR-coureur Brendan Gaughan de leidende Chase Elliott en Ty Dillon in de slotfase passeren en pakte op spectaculaire wijze de zege in Kentucky.

Brendan Gaughan: "Ik hou van herstarts. Hij was prachtig. Mijn crewchief Shane Wilson vertelde mij dat de rondetijden goed waren en toen iedereen twee of vier banden nam duurde het even voordat ik terug op kop kwam. Maar de Goodyear banden op het einde maakten het verschil!"

Bij de laatste herstart gingen Dillon en Elliott er absoluut voor, maar zij hadden geen aandacht voor de auto achter hen op vier nieuwe banden. Met nog zes ronden te gaan ging Gaughan aan zijn beide teamgenoten voorbij en pakte zijn tweede seizoensoverwinning. Het was voor de 39-jarige Gaughan de eerste zege op een oval. Eerder dit seizoen verraste hij al op Road America.

Teamgenoot Brian Scott behaalde zijn beste Nationwide-resultaat en Kentucky en was eveneens dicht bij een eerste overwinning.
Brian Scott: "Het was de juiste beslissing om op het einde vier banden te nemen. Bij de herstart lag ik zesde en was ervan overtuigd dat ik deze wedstrijd kon winnen. Helaas slaagde ik er niet in. Er waren te weinig "long runs" en onze Camaro was een klein beetje onderstuurd(loose)."

Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Ty Dillon er maar liefst 155 aan de leiding en was er behoorlijk ziek van dat hij als derde eindigde. "Het geeft zoveel vertrouwen om al deze rondes op kop te rijden. Om zo te verliezen dat doet echt pijn'' aldus Dillon.

Een vijfde neutralisatie in de 171e ronde betekende een belangrijke break voor de koplopers omdat zij zoveel mogelijk pitstops onder groen trachtten te vermijden. Dillon nam twee banden evenals Elliott, McDowell en Sadler. Bij de herstart trachtte Elliott direct de No3. Van Dillon te verschalken. Een crash van Eric McClure zorgde echter wederom voor een neutralisatie. Met nog 19 ronden te gaan wist Elliott een aanval van Dillon af te slaan. Maar door een crash van Sam Hornish Jr. en Regan Smith genoot Elliott echter kortstondig van zijn eerste positie. Een herstart en een neutralisatie voor debris zorgden ervoor dat Dillon zijn koppositie niet echt kon benutten. Chase Elliott eindigde als vierde maar behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Hij heeft 20 punten voorsprong op Regan Smith. Voor dit seizoen zijn er nog zes races te gaan.

nnsguaghanvl092014
Tweede Nationwidezege voor Brendan Gaughan dit seizoen.

Uitslag
1. Brendan Gaughan Chevrolet 200 ronden
2. Brian Scott Chevrolet 200 ronden
3. Ty Dillon Chevrolet 200 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 200 ronden
5. Regan Smith Chevrolet 200 ronden
6. Cale Conley Chevrolet 200 ronden
7. Chris Buescher Ford 200 ronden
8. Michael McDowell Ford 200 ronden
9. Justin Boston Toyota 200 ronden
10. Ross Chastain Toyota 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet