Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton pakt belangrijke pole met 7 duizendsten

Hamilton

Lewis Hamilton heeft de superbelangrijke poleposition op de smalle straten van Singapore gepakt. In de spannendste kwalificatie sinds tijden maakten ook de Red Bulls, Ferrari's en Williamsen aanspraak op de pole, maar uiteindelijk bleek Mercedes toch weer de bovenliggende partij. Rosberg had drie seconden de pole in handen, maar daarna werd hij verslagen door zijn teamgenoot met slechts 0.007 seconde voorsprong. Niet alleen een flinke mentale tik voor Rosberg, die het uitvloekte op de boardradio, maar extra belangrijk omdat inhalen hier zo moeilijk is.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Zachtste banden
Op het pittige stratencircuit van Singapore durft geen enkele rijder het aan om tot het laatste moment te wachten en dus zien we vanaf het begin veel actie. De mannen vooraan proberen of ze op de hardere band potten kunnen breken, maar op de lange baan is het verschil te groot. Iedereen moet op superzacht dus.

Zorgt dat voor verrassingen in Q1? Niet bepaald. De Caterhams en Marussia's staan bij het vallen van de vlag op uitvallen, evenals Maldonado en Sutil. Grosjean staat net boven de streep, maar als Sutil zijn tijd verbetert, komt de Fransman onder die streep. Grosjean komt echter ook nog en duwt Sutil weer terug naar p17. De laatste die iets zou kunnen uitrichten is teamgenoot Pastor Maldonado, maar die verbetert zijn eigen tijd niet en valt dus ook uit.

Williams heeft het moeilijk
Williams heeft dit jaar al vaak kunnen verrassen, met name op circuits waar topsnelheid centraal staat. Dat is hier niet bepaald het geval en in Q2 staan beide onder de streep. Daar kunnen ze echter nog iets aan doen en dat doen ze ook. Massa rijdt zich naar p4, Bottas naar p8 en dat drukt Vergne en Button buiten de toptien. Hülkenberg, Gutierrez, Perez en Grosjean staan daar ook al. Button en Vergne zijn de enige die nog snel onderweg zijn, maar ze komen net te kort: Button mist de tiende plaats van Kvyat op 17 duizendste na, Vergne op 63 duizendste.

Ferrari, Red Bull of toch Mercedes?
Een poleposition voor Mercedes is in Singapore niet zo'n uitgemaakte zaak als bij andere Grands Prix. De superzachte banden liggen de Mercedes niet zo en daarnaast komt de oersterke Mercedes-motor hier niet zo tot wasdom. Red Bull zit er het hele weekend al goed bij, al stonden ze in Q2 slechts zesde en zevende. Met name Ferrari komt dit weekend verrassend goed voor de dag, Alonso en Räikkönen eindigden Q2 als derde en vierde. Vooraan stonden toch weer Rosberg en Hamilton, maar die zullen er in Q3 dus hard voor moeten werken.

De eerste stint van de Mercedes-rijders is bij allebei slordig. Hamilton komt niet verder dan p6, Rosberg staat daar één plaats achter. Wie staat er dan op de voorlopige pole? Massa! Wie had dat verwacht van de Williams? Ricciardo, Alonso, Räikkönen en Bottas staan daar achter, dan pas volgen de Mercedessen en dan Vettel op p8. Iedereen heeft dan nog één herkansing.

Räikkönen moet passen
Een shoot-out voor de pole met acht rijders die er een reële kans op maken; dat is hoe je kwalificatie wilt zien. Het zijn er echter helaas geen acht maar zeven, want Räikkönen heeft problemen en moet zijn Ferrari parkeren.

Herkansing
Ricciardo rijdt voorop in de herkansingsronde en hij pakt de pole van Massa. Rosberg komt als tweede, met Hamilton vlak daarachter. Rosberg pakt de pole van Ricciardo, maar Hamilton is 7 duizendsten sneller en zet zich dus super belangrijk voor zijn teamgenoot. "Damn it!", schreeuwt Rosberg over de radio. Vettel verbetert zijn tijd ook nog en pakt p4, Alonso valt wat tegen en komt niet verder dan p5. Massa valt terug naar p6, voor Räikkönen die dus machteloos moest toekijken. Bottas, Magnussen en Kvyat vullen de toptien.

Hamilton maakte foutje goed
Lewis Hamilton reed geen optimaal polerondje, maar het was met 7 duizendsten dus net genoeg. "Ik blokkeerde in bocht 1 en liet daar een tiende of anderhalf liggen. Ik bleef er voor gaan en kon die tijd gelukkig terugwinnen. Het was erg spannend vandaag, ik had niet verwacht dat de rest zo dichtbij zou zitten. Des te knapper is dat we als team toch weer vooraan staan."

Rosberg kan het niet bevatten
"Zeven duizendste ...", zucht Nico Rosberg. "Als ik terugdenk aan dat rondje ... zeven tienden is echt helemaal niets. Dat voelt raar, maar het was een eerlijk gevecht, dus ik moet er maar mee leven. Het was een lastige kwalificatie. We hadden mijn remmen vervangen, dus ik moest weer helemaal in de flow komen. Bovendien was de baan flink afgekoeld, waardoor ik onderstuur had en meer grip achter. We moesten dus veel aanpassen, pas in de laatste stint kon ik echt voluit gaan."

Ricciardo aangenaam verrast
Daniel Ricciardo kon vandaag vechten voor de pole en dat had hij zelfs zelf niet verwacht. "Voorafgaand aan het weekend had ik gehoopt binnen twee of drie tienden van de Mercedessen te kunnen kwalificeren, zodat we in de race wat konden uitrichten, maar we zitten dus dichterbij dan verwacht. Het was een moeilijke sessie, de baan werd steeds beter en ik moest me dus continu aanpassen. Dat is het leuke aan stratencircuits en hier was het extra leuk, omdat het zo dicht bij huis is."

Uitslag kwalificatie Singapore
1. Lewis Hamilton, 1:45.681
2. Nico Rosberg, op 0.007
3. Daniel Ricciardo, op 0.173
4. Sebastian Vettel, op 0.221
5. Fernando Alonso, op 0.226
6. Felipe Massa, op 0.319
7. Kimi Räikkönen, op 0.489
8. Valtteri Bottas, op 0.506
9. Kevin Magnussen, op 0.569
10. Daniil Kvyat, op 1.681

11. Jenson Button, 1:46.943
12. Jean-Eric Vergne, 1:46.989
13. Nico Hülkenberg, 1:47.308
14. Esteban Gutiérrez, 1:47.333
15. Sergio Perez, 1:47.575
16. Romain Grosjean, 1:47.812

17. Adrian Sutil, 1:49.324
18. Pastor Maldonado, 1:49.063
19. Jules Bianchi, 1:49.440
20. Kamui Kobayashi, 1:50.405
21. Max Chilton, 1:50.473
22. Marcus Ericsson, 1:52.287
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet