DTM

DTM: Wehrlein wint, Wittmann kampioen

140914 DTM Wittmann kampioen
'Mega Marco': Wittmann is de nieuwe DTM-kampioen

Marco Wittmann is de nieuwe DTM-kampioen. Voor de 24-jarige Duitser was de zesde plaats in de achtste race van het seizoen meer dan voldoende om voortijdig de titel veilig te stellen. Met nog twee races te gaan, over twee weken in Zandvoort en over vijf weken op de Hockenheimring Baden-Württemberg, is de BMW-coureur niet meer te achterhalen door de concurrentie. Wittmann is na Bruno Spengler in 2012 de tweede BMW-rijderskampioen in drie DTM-seizoenen. De overwinning in de race op de Lausitzring ging naar Pascal Wehrlein, die de jongste DTM-racewinnaar in de historie werd. Mercedes-Benz was in de regen op de Lausitzring opmerkelijk sterk, want naast racewinnaar Wehrlein scoorden ook Christian Vietoris als tweede, Dani Juncadella als vierde en Robert Wickens als vijfde volop punten voor het merk uit Stuttgart. Achter Mercedes-Benz-coureurs Wehrlein en Vietoris eindigde Audi-rijder Timo Scheider als derde. Zijn eerste podiumplaats sinds de overstap naar het Phoenix-team was voor Scheider een grote opluchting, want voor het eerst sinds bijna een jaar eindigde hij weer eens in de top drie.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V.

Dat echter viel vrijwel allemaal in het niet bij het voortijdig kampioenschap van Marco Wittmann. Vanmorgen rond half negen kwamen Wittmann en uw verslaggever gelijktijdig aan op het circuit. Wittmann stapte uit een oranjekleurige BMW M6 Coupé en op mijn opmerking, dat dat voor ons Nederlanders onze nationale kleur is, antwoordde de coureur: "Hopelijk is dat dan een goed voorteken, zodat ik al als kampioen naar Zandvoort kom!" Inderdaad pakte het voor Wittmann goed uit. Nadat hij dit seizoen al vier keer als winnaar over de eindstreep kwam, moest hij ditmaal juist buiten alle gevechten blijven en geen risico's nemen. Toen Mattias Ekström, die na een desastreuze start ook nog eens in de rondte ging en uiteindelijk uitviel vanwege een losgelopen linker voorwiel na de pitstop, uit de wedstrijd was, wist Wittmann, dat voor hem de titel al vrijwel zeker was. Hij bracht zijn BMW M4 DTM zonder problemen aan de eindstreep en kon daar samen met zijn vader en moeder, zijn team en tal van BMW-medewerkers het succes vieren.

140914 DTM Wehrlein action
Pascal Wehrlein was een klasse apart

Enigszins overschaduwd door het titelwinnende succes van Wittmann was de prestatie van Pascal Wehrlein een klasse apart. Gisteren behaalde de rijder als jongste DTM-coureur ooit de pole-position, vandaag werd hij de jongste DTM-racewinnaar. Vanaf de pole pakte hij de leiding en bouwde gaandeweg de race een steeds grotere voorsprong op. Zijn enige fout was een kleine excursie naast de baan in de 26e ronde, maar voor de rest reed hij de overwinning volwassen en zonder enig probleem naar huis. Christian Vietoris completeerde als tweede de dubbelzege voor Mercedes-Benz, dat in de regen op de Lausitzring wederom opmerkelijk goed voor de dag kwam. Voor het merk uit Stuttgart was het de elfde overwinning in 14 races op het circuit in Oost-Duitsland.

140914 DTM Start
Start van de achtste DTM-race van het seizoen op de Lausitzring

Voor Audi bracht de race in de Lausitz niet waarop men had gehoopt, en al helemaal niet de zo gewenste eerste overwinning van het jaar. Weliswaar was de derde plaats voor Timo Scheider een lichtpuntje, maar voor Ekström liep de race zoals gemeld dramatisch en voor Jamie Green was het al niet veel beter: na meerdere excursies naast de baan en aanrijdingen viel er voor de Brit niets te halen. Ook Nico Müller, Adrian Tambay en Edoardo Mortara moesten de race voortijdig beëindigen.

140914 DTM podium
Podium met vlnr Vietoris, Wehrlein, Scheider en HWA-ingenieur Martin Marx

Uitslag:
1. Pascal Wehrlein (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 52 r. in 1.15:47,314 (gem. 143,179 km/u)
2. Christian Vietoris (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 15,418
3. Timo Scheider (Dui), Audi RS 5 DTM, op 15,681
4. Daniel Juncadella (Spa), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 18,024
5. Robert Wickens (Can), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 32,677
6. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 48,435
7. Augusto Farfus (Bra), BMW M4 DTM, op 1:02,380
8. Martin Tomczyk (Dui), BMW M4 DTM, op 1:07,705

Stand na 8 van 10 races:
1. Marco Wittmann, 128 punten
2. Christian Vietoris, 59
3. Mattias Ekström, 56
4. Edoardo Mortara, 56
5. Mike Rockenfeller, 54
6. Bruno Spengler, 42
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet