Formule Renault 3.5

FR3.5: Norman Nato wint race twee, fraaie vijfde plaats voor Meindert van Buuren Jr.

nato kop

Norman Nato heeft de tweede Formule Renault 3.5-race op de Hungaroring op zijn naam geschreven. Vanaf de derde startplaats pakte de Franse DAMS-piloot voor de eerste bocht de leiding om deze gedurende de race ook niet meer uit handen te geven. De van poleposition vertrokken Roberto Merhi zat de leider wel voortdurend op de hielen, maar tot een serieuze inhaalpoging kwam het niet. Pierre Gasly maakte het podium compleet. Carlos Sainz kon het tempo ook nu weer niet volgen en passeerde als zesde de finish. Een uitstekend race bracht de als zesde gestarte Meindert van Buuren Jr in de slipstream van Oliver Rowland een fraaie vijfde plaats. Beitske Visser legde beslag op een nette twaalfde positie.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: World Series by Renault

Na de kwalificatie van vanmorgen mocht Roberto Merhi de tweede Formule Renault 3.5-race van het World Series by Renault-weekend op de Hungaroring vanaf poleposition vertrekken. De winnaar van de zaterdagrace werd geflankeerd door de leider in de tussenstand van het kampioenschap Carlos Sainz, gevolgd door Norman Nato. Met een keurige zesde kwalificatiepositie had Meindert van Buuren Jr. ook goede uitzichten op punten voor het kampioenschap.

Na alle regen op de Hungaroring bleef het bij de tweede race eindelijk volledig droog. De beste start was voor de als derde vertrokken Nato, die via de buitenkant zowel Sainz als Merhi wist te verschalken en bij het ingaan van de eerste bocht al de leiding in handen had. Achter de rug van dit drietal ging het flink mis. Sergey Sirotkin raakte Will Buller en Nicholas Latifi waarbij Oscar Tunjo gelanceerd werd en op het moede hoofd in de uitloopzone belandde. Alle rijders bleven ongedeerd, maar voor Buller en Tunjo (teamgenoot van Meindert van Buuren Jr) was het wel einde wedstrijd, terwijl even later ook Sirotkin de pits moest opzoeken en opgaf. De chaos betekende uiteraard een langdurige safetycar-periode. Meindert van Buuren Jr was goed uit de problemen gebleven en lag achter Nato, Merhi en Oliver Rowland op een keurige vierde plaats. Een slecht begin opnieuw voor Sainz, want de leider in de tussenstand van het kampioenschap was pas op plaats vijf te vinden en werd gevolgd door Pierre Gasly.

nato 2
Norman Nato (foto race zaterdag) 

Pas bij de zesde doorkomst dook de safetycar naar binnen. Merhi zette meteen Nato onder druk, maar in plaats van dat Sainz Van Buuren kon aanvallen, werd de DAMS-piloot juist bedreigd door Gasly. Dit laatste tweetal dook vervolgens als eerste de pits in voor de reglementair verplichte stop. De volgende die naar binnen ging was Rowland, een paar ronden later gevolgd door Merhi en Nato.

Toen alle stops achter de rug waren, had Nato nog altijd de leiding in handen, gevolgd door een aandringende Merhi. Op enige afstand Gasly die na een remfoutje Sainz gepasseerd was en vervolgens ook Rowland het nakijken had gegeven. Door als laatste te stoppen, lag Van Buuren Jr even aan de leiding, om na een goed verlopen pitstop achter Rowland, maar voor Sainz, als vijfde de baan weer op te komen. Sainz kon ook nu het tempo weer niet volgen en terwijl Van Buuren bij hem wegreed, kwam de zesde plaats van de Spanjaard zelfs nog in gevaar door een veel sneller rondgaande Matthieu Vaxivière.

van-buuren
Meindert van Buuren Jr (foto archief)

Aan kop probeerde Merhi het nog wel, maar zag tegen het einde in dat Nato net iets sneller was en daarmee pakte de Fransman na Monaco zijn tweede overwinning van het seizoen. Net als gisteren was Gasly in de slotfase de snelste rijder op de baan, en hoewel de Arden-piloot nog even Merhi leek te gaan bedreigen, moest hij toch genoegen nemen met plaats drie. Van Buuren Jr wist het gat naar de op een vierde plaats rijdende Rowland te verkleinen, maar de afstand bleef net te groot om een aanval in te kunnen zetten. Met een vijfde plaats mocht de Nederlander na een keurige race echter meer dan tevreden zijn. Sainz wist uiteindelijk Vaxivière achter zich te houden en passeerde als zesde de finish. Beitske Visser reed een nette race die haar uiteindelijk een keurige twaalfde plaats opleverde.

Voor de aanvankelijk in de titelstrijd zo oppermachtig lijkende Sainz begint het nu toch spannend te worden. De Spanjaard zag het gat naar de zijn als tweede in het kampioenschap geklasseerde landgenoot Merhi opnieuw met tien punten slinken. Met nog vier wedstrijden te gaan bedraagt het verschil nu nog maar 16 punten, terwijl dit voor aanvang van het Hungaroring-weekend nog 39 bedroeg. Gezien de vorm waarin Merhi momenteel verkeert, kan het nog een interessante ontknoping worden.

FR3.5, Hungaroring, race 2, 14 september 2014
1. Norman Nato - DAMS – 24 ronden
2. Roberto Merhi - Zeta – 0"424
3. Pierre Gasly - Arden - 2"819
4. Oliver Rowland – Fortec, - 12"539
5. Meindert van Buuren Jr - Pons – 14"193
6. Carlos Sainz – DAMS - 16"114
7. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 17"077
8. Jazeman Jaafar - ISR – 21"889
9. Marco Sörensen - Tech 1 – 22"937
10. Will Stevens - Strakka – 23"826
11. Pietro Fantin – Draco – 24"877
12. Beitske Visser - AVF – 28"338
13. Roman Mavlanov - Zeta – 28"888
14. Matias Laine – Strakka – 29"576
15. Marlon Stockinger - Lotus Charouz – 30"002
16. Zoel Amberg - AVF – 30"563
17. Cameron Twynham - Comtec – 38"957
18. Nicholas Latifi - Tech 1 – 40"923
19. Luca Ghiotto - Draco - 43"279

Uitgevallen
Sergey Sirotkin - Fortec – 23 ronden
Oscar Tunjo - Pons – 24 ronden
Will Buller - Arden – 24 ronden

Niet gestart
Esteban Ocon – Comtec

Snelste ronde: Pierre Gasly, 1'31"988
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet