Formule Renault 3.5

FR3.5: Roberto Merhi declasseert concurrentie op de Hungaroring

r1 podium 1

Roberto Merhi heeft met groot machtsvertoon op de Hungaroring de eerste Formule Renault 3.5-race van dit weekend op zijn naam geschreven. In de onder natte omstandigheden verreden wedstrijd lag de als zevende aan de race begonnen Spanjaard bij de eerste doorkomst al op plaats twee. Toen leider Oliver Rowland zich vervolgens verremde, kon Merhi de leiding overnemen en met seconden per ronde van het veld wegrijden. Met een fraaie actie passeerde Pierre Gasly in de allerlaatste bocht Rowland en pakte zo plaats twee, maar wel op 29 seconden afstand van de oppermachtige Merhi. Carlos Sainz moest als leider in de tussenstand genoegen nemen met plaats vier.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: World Series by Renault

Na zijn sterke kwalificatie van vanochtend mocht Oliver Rowland de eerste Formule Renault 3.5-race van het Hungaroring-weekend vanaf poleposition vertrekken, gevolgd door Pierre Gasly en Norman Nato. Net als gisteren in de vrije training regende het bij aanvang van de race en stond het gehele veld voor de 40 minuten en één ronde durende twaalfde wedstrijd van het kampioenschap op regenbanden.

r1 start

Bij de start was Rowland uitstekend weg en kon meteen de leiding nemen. In de spray achter de Fortec-coureur waren er echter in de eerste ronde talrijke positiewisselingen. De vanaf een zevende plaats gestarte Roberto Merhi kwam na de eerste ronde als tweede door, terwijl de op plaats drie begonnen Nato juist was teruggezakt naar plaats acht. Een goede aanvangsfase was er ook voor Carlos Sainz, de kampioenschapsleider die na een mislukte kwalificatie vanaf plaats veertien aan de race moest beginnen, maar bij de eerste doorkomst al op plaats zes was aangeland.

r1 rowland
Oliver Rowland nog voor Roberto Merhi

Op de natte baan was Merhi duidelijk sneller dan Rowland, maar omdat de Spanjaard zich een paar keer verremde en weggleed, kon de Brit zijn leidende positie in eerste instantie nog behouden. In de zesde ronde was het echter de beurt aan Rowland om zich te verremmen en kon Merhi de koppositie overnemen. Vervolgens liet de rijder van Zeta Corse zijn echte snelheid zien. Met soms wel twee tot drie seconden per ronde reed de Spanjaard bij Rowland weg, declasseerde de concurrentie om na 22 ronden met een voorsprong van 29 seconden als eerste onder de vlag door te rijden. Voor Merhi was het de derde overwinning uit de laatste vier races en daarmee begint de Spanjaard het gat naar leider Sainz snel te dichten.

r1 merhi 1
Roberto Merhi 

Na zijn sterke eerste ronde lukte het Sainz om vervolgens ten koste van Will Stevens en Matthieu Vaxivière op te rukken naar plaats vier. Daar raakte de Spanjaard in gevecht met Gasly, die op respectabele afstand van Rowland plek drie bezette. Tegen de verwachtingen in kon Gasly de aanvallen makkelijk pareren en reed naar mate de wedstrijd vorderde juist weg bij de regelmatig foutjes makende Sainz. In de slotfase was Gasly zelfs de snelste rijder op de baan en dichtte het gat naar de op een tweede plaats rijdende Rowland met seconden per ronde. In de laatste twee ronden drong de Arden Motorsport-rijder aan bij Rowland om op de inmiddels snel opdrogende baan in de allerlaatste bocht een fraaie actie te plaatsen. Gasly dreigde aan de buitenkant, maar stuurde vervolgens naar binnen om in een rechte lijn beter het vermogen op de weg te krijgen en passeerde zo in de laatste meters voor de finish Rowland in de strijd om plaats twee. Sainz kon in deze strijd niet mee en eindigde op vier seconden van Rowland op plaats vier.

Achter de in niemandsland rijdende Vaxivière en Stevens maakten Marco Sörensen en Nato elkaar in de slotfase het leven nog zuur, maar in de volgorde veranderde uiteindelijk niets. Leuk was de strijd achter de rug van Esteban Ocon. De debuterende Fransman werd langzaam ingelopen door een groep van zes onder aanvoering van Jazeman Jaafar. Regelmatig wisselden hier de posities, maar achter de als tiende geklasseerde Jaafar deed de als 21ste aan de race begonnen Luca Ghiotto de beste zaken door als elfde de finish te passeren.

De Nederlanders Meindert van Buuren Jr en Beitske Visser reden een kleurloze race. Als 16de en 18de gestart eindigde het tweetal op de plaatsen zestien en zeventien.

FR3.5, Hungaroring, race 1, 13 september 2014
1. Roberto Merhi - Zeta – 22 ronden
2. Pierre Gasly - Arden - 29"156
3. Oliver Rowland – Fortec, - '29"412
4. Carlos Sainz – DAMS - 33"993
5. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 53"532
6. Will Stevens - Strakka – 1'03"230
7. Marco Sörensen - Tech 1 – 1'10"670
8. Norman Nato - DAMS – 1'12"925
9. Esteban Ocon – Comtec – 1'18"206
10. Jazeman Jaafar - ISR – 1'22"232
11. Luca Ghiotto - Draco - 1'22"959
12. Oscar Tunjo - Pons – 1'23"797
13. Roman Mavlanov - Zeta – 1'25"901
14. Sergey Sirotkin - Fortec - 1'27"049
15. Marlon Stockinger - Lotus Charouz – 1'27"519
16. Meindert van Buuren Jr - Pons – 1'41"881
17. Beitske Visser - AVF – 1'49"193
18. Cameron Twynham - Comtec – 1 ronde
19. Will Buller - Arden – 1 ronde

Uitgevallen
Zoel Amberg - AVF - 5 ronden
Pietro Fantin – Draco – 18 ronden
Nicholas Latifi - Tech 1 – 19 ronden
Matias Laine – Strakka – 19 ronden

Snelste ronde: Pierre Gasly, 1'51"549
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet