Formule 1

Formule 1: Hamilton herstelt zich van slechte start en wint op Monza

Hamilton

Lewis Hamilton is op Monza begonnen aan zijn inhaalrace op kampioenschapsleider Nico Rosberg. Vanaf pole kwam Hamilton dramatisch weg, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats. Met Rosberg aan de leiding dreigde weer een vervelende middag voor de Brit, maar Hamilton knokte zich sterk terug. Hij passeerde Magnussen en Massa, reed het gat dicht naar Rosberg en zette zijn teamgenoot dermate onder druk dat de Duitser in de fout ging. Rosberg eindigde de race wel gewoon als tweede, waardoor Hamilton maar 7 punten inliep. De achterstand in het kampioenschap is nu nog 22 punten.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes, Peter van Egmond

Hamilton heeft weer problemen
De twee Mercedessen starten weer vanaf de voorste startrij en mogen tegen elkaar racen. Het enige dat Hamilton en Rosberg is meegegeven is hun verstand te gebruiken. Iedereen kijkt uit naar het gevecht in de eerste chicane, maar die blijft uit. Poleman Lewis Hamilton heeft namelijk een erg slechte start en hij wordt in de eerste meters al gepasseerd door grote rivaal Rosberg. Daar blijft het niet bij, want de geweldig gestarte Magnussen schiet naar de tweede plek en Massa pakt de derde. Dan pas volgt Hamilton, die dus alweer een inhaalrace moet gaan rijden. De reden voor Hamiltons slechte start wordt snel duidelijk: hij heeft problemen met zijn ERS-systeem. De Brit wordt dit jaar achtervolgd door betrouwbaarheidsproblemen en op Monza is het dus alweer raak.

Lewis Hamilton was niet de enige met een slechte start. Valtteri Bottas is van p3 teruggevallen naar p11, Ricciardo is van p9 naar 12 gezakt. Achter Hamilton rijden Vettel, Button, Alonso, Perez, Hülkenberg en Räikkönen. Opmerkelijk is dat er in de nauwe eerste chicane geen enkele voorvleugel sneuvelt.

Allebei langs Magnussen
Kevin Magnussen kan het tempo van Rosberg niet volgen en dat geeft de Duitser de kans om al snel weg te lopen. Massa en Hamilton moeten er langs en dat gebeurt in ronde 5. Met 3,5 seconde achterstand op Rosberg kunnen de twee nu het tempo van de leider matchen. Hamilton heeft zijn snelheid weer terug en hij maakt zich klaar voor een poging Massa te passeren.

Rosberg mist chicane
Nico Rosberg heeft een gaatje en kan dus een beetje rustig aan doen. Dat doet hij echter niet: Rosberg verremt zich in de chicane en moet tussen het piepschuim door slalommen. Rosberg behoudt de leiding, maar de voorsprong is nu nog twee tellen.

Hamilton naar p2
Met Rosberg in de problemen ruikt Hamilton zijn kans en die pakt hij meteen. Met DRS opent Hamilton op start/finish de aanval en Massa duwt hem slim naar de buitenkant. Daar is normaal geen ruimte, maar Hamilton zet de aanval buitenom door. Massa is zo ervaren om de Mercedes precies genoeg ruimte te geven, waardoor Hamilton de inhaalactie perfect kan uitvoeren. De Mercedessen liggen weer vooraan en Hamilton is iets sneller.

Bottas rukt lekker op
Valtteri Bottas is druk bezig om zijn mislukte start recht te trekken en hij heeft een fijne troef in handen: de hoogste topsnelheid van het hele veld. Räikkönen, Perez en Alonso hebben er al aan moeten geloven, allemaal in de eerste chicane, en het volgende slachtoffer heet Jenson Button. De snelheid van de Williams, in combinatie met de slipstream en de DRS, maken het kunstje er gemakkelijk uitzien. Het volgende slachtoffer geeft zijn plaatsje op, want Sebastian Vettel komt na 18 ronden als eerste binnen voor de waarschijnlijk enige pitstop. Ook Magnussen is niet ver weg en ook die is op het rechte stuk machteloos tegen de Williams. Dat brengt Bottas terug op p4 en daar hoeft hij even niet meer in te halen; het gat naar teamgenoot Massa is meer dan tien seconden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet