Formule 2

GP2: Vandoorne op Monza naar derde zege van het jaar

IMG 9238

Stoffel Vandoorne is duidelijk de GP2-man in vorm. De Belg – waarschijnlijk de beste rookie die GP2 in het Pirelli-tijdperk heeft gekend – reed vanmiddag van pole naar zijn derde zege van het seizoen. Arthur Pic volgde de McLaren-junior op de voet, maar kon hem niet echt onder druk zetten. Mitch Evans werd eenzaam derde. Kampioenschapsleider Jolyon Palmer reed een puntgave wedstrijd door van de 26e en laatste plaats naar de achtste plaats – en pole voor de sprintrace van morgen – op te stomen. Voor Daniël de Jong had het zo mooi kunnen zijn: de Nederlander maakte een superstart van de 17e naar de negende plaats, maar werd in de tweede ronde van achteren van de weg gereden door Kimiya Sato.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De start van de GP2-hoofdrace van het weekend liep allesbehalve voortvarend. De lichten stonden lang op rood, waarvan het gevolg was dat Raffaele Marciello slecht wegkwam vanaf de vierde plaats en Trummer en Markelov zelfs bleven staan. Gelukkig werden de slechte starters netjes ontweken.

Een topstart maakte intussen Daniël de Jong: hij spoot vanaf de 17e plaats naar voren om de eerste sector als negende door te komen. Daarna verloor hij weliswaar een plaats aan zijn oprukkende teamgenoot bij MP Motorsport, Marco Sörensen, maar het zag er desondanks goed uit voor De Jong. Maar opnieuw zat de Nederlander in de hoek waar de klappen vallen. Letterlijk deze keer, want bij het voor de tweede keer aanremmen van de Rettifilo-chicane werd De Jong het slachtoffer van een onbezonnen actie van Kimiya Sato. De Japanner verremde zich compleet en beukte hard in de zijkant van de Dallara van De Jong. Die strompelde nog even verder, maar stond daarna toch definitief stil.

 L0U9562

Dat waren niet de enige toestanden bij de tweede doorkomst: Binder en Izawa kwamen in de Rettifilo-chicane met elkaar in contact, waardoor Marciello niets anders kon dan in het grind duiken. De Italiaanse Ferrari-junior kwam er niet meer uit. Ook hij blijft door pech achtervolgd.

Vooraan voerde Vandoorne intussen het veld aan, vóór Pic, Evans, Richelmi, Leal, Nasr, Abt, Negrão, Sörensen en Coletti. De eerste vier zouden ook na 30 ronden de eerste vier zijn, maar achter hen begon de bandenstrategie te tellen. Abt en Negrão kozen voor een vroege stop na het openen van het pitvenster, buiten de toptien hadden onder meer Sörensen, Coletti, Cecotto en Palmer ervoor gekozen om op de mediums te starten in plaats van de softs.

 L0U9856

De eerste zes wisselden pas naar de mediums tussen de 11e en de 13e ronde, waardoor Abt en Negrão zich door hun snelle ronden op de verse banden vóór Leal en Nasr nestelden. Vandoorne, Pic, Evans en Richelmi kwamen wél voor Abt uit. Door de wissels voerde Marco Sörensen tijdelijk het veld aan, als snelste van de doorrijders, met achter hem Coletti, Cecotto en Palmer.

Die laatste twee waren met geweldige races bezig. Cecotto was als 23e gestart en reed na tien ronden al negende, terwijl Jolyon Palmer op de mediums al naar de 11e plaats was opgerukt. Coletti en Cecotto wisselden in de 18e en 19e ronde en kwamen precies bij het groepje van Abt, Negrão, Leal en Nasr uit. Daar stond het net op het punt om verkeerd af te lopen: Negrão passeerde Abt in de Roggia, waarna Leal dacht datzelfde te kunnen doen in de Lesmo's. De Colombiaan zette hem er ook naast, maar duwde Abt daarna van de baan af. De Duitser viel ter plekke uit, Leal kreeg een drivethrough voor de moeite. Coletti en Cecotto kregen er zo gratis twee plaatsen bij.

 L0U9782

Sörensen en Palmer wisselden nog een ronde later. Terwijl de Deen in de vrije lucht vóór Coletti uitkwam, leek Palmer klem komen te zitten achter Leal. Maar de leider in het kampioenschap rekende twee ronden later met de Carlin-coureur af en ging vervolgens Coletti achterna, die nu achtste lag, de positie die recht geeft op de pole in de sprintrace van zondag. Maar met nog vijf ronden te gaan was ook die positie voor Palmer. Daarmee haalde de Brit het maximale uit zijn schijnbaar verloren weekend. De kans is groot dat hij morgen vanaf pole wint. Zo win je kampioenschappen.

Vooraan naderde Arthur Pic even tot op zeven tiende van Vandoorne, maar de Belg had het onder controle. Met ruim een seconde voorsprong op Pic kwam hij winnend over de streep. Daarna volgden Evans, Richelmi, Negrão, Nasr, Sörensen (in weer een sterk optreden voor MP Motorsport) en Palmer. De laatste punten waren voor Coletti en Cecotto.

 SBL9428

GP2, Monza, race 1, 6 september 2014

1. Stoffel Vandoorne - ART - 30 ronden, 48'02"203
2. Arthur Pic - Campos - 0"673
3.- Mitch Evans - Russian Time - 4"102
4. Stephane Richelmi - DAMS - 9"502
5. André Negrão - Arden - 11"140
6. Felipe Nasr - Carlin - 11"605
7. Marco Sörensen - MP - 14"458
8. Jolyon Palmer - DAMS - 15"049
9. Stefano Coletti - Racing Engineering - 16"704
10. Johnny Cecotto - Trident - 17"164
11. Adrian Quaife-Hobbs - Rapax - 25"885
12. Jon Lancaster - Hilmer - 29"125
13. Nathanael Berthon - Lazarus - 29"928
14. Julian Leal - Carlin - 44"529
15. Sergio Campana - Lazarus - 49"032
16. Rio Haryanto - Caterham - 57"081
17. Pierre Gasly - Caterham - 57"868
18. Sergio Canamasas - Trident - 1'03"139
19. Simon Trummer - Rapax - 1'10"746
20. René Binder - Arden - 1'13"478
21. Artem Markelov - Russian Time - 1 ronde

Snelste ronde: Julian Leal, 1'33"473

Uitgevallen
18e ronde - Daniel Abt
2e ronde - Daniel De Jong
2e ronde - Kimiya Sato
2e ronde - Takuya Izawa
2e ronde - Raffaele Marciello
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet