GT

GT: Bleekemolen en Proczyk winnen eerste race in Portimao

BRD 6798

In de Portugese Algarve hebben Jeroen Bleekemolen en zijn Oostenrijkse teamgenoot Hari Proczyk hun vierde wedstrijd in de Blancpain Sprint Series gewonnen. De Grasser Racing Team Lamborghini Gallardo FL2 GT3 vertrok van de tweede plaats, maar Bleekemolen wist al bij de start de leiding te pakken. Teamgenoot Proczyk gaf de overwinning in het tweede deel van de race niet meer uit handen.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Brecht Decancq Photography

In een rommelige beginfase op het Autódromo Internacional do Algarve passeerde Bleekemolen merkgenoot Tomas Enge bij de start en dook hij als leider de eerste bocht in. Achter Bleekemolen raakten de ROAL Motorsport BMW Z4 GT3s elkaar, lanceerde Stéphane Ortelli zijn Audi over de curbs en niet veel later raakten ook Giorgio Pantano (McLaren) en Alessandro Latif (Audi) elkaar. Door brokstukken op de baan besloot de wedstrijdleiding de safety car in te zetten.

Aan het einde van de zesde ronde werd de wedstrijd hervat en Bleekemolen liep direct uit op Enge en diens achtervolgers. Na negen ronde was het verschil tussen de beide Lamborghini-coureurs 1,5 seconde, waarna Enge langzaam maar zeker het gat weer verkleinde tot een seconde. De Tsjechische coureur kon geen aanval op Bleekemolen inzetten, doordat hij de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra's van René Rast en Laurens Vanthoor achter zich aan kreeg. In de 15e ronde verloor Enge bijna de macht over het stuur bij het uitkomen van de laatste bocht, waardoor hij de beide Audi-coureurs voorbij moest laten gaan. Een ronde later wist ook Stef Dusseldorp de Lamborghini nog te passeren.

BRD 1217

Net voordat de koplopers de pit indoken vielen er wat druppels in de eerste bocht, maar het bleef bij wat lichte regen en de teams hoefden niet naar regenbanden te switchen. Proczyk kwam als leider terug op de baan, maar Maximilian Götz, die enkele ronden eerder de HTP Motorsport Mercedes van Maximilian Buhk had overgenomen, zat vlak achter hem. De Duitser probeerde de Oostenrijker in te halen, maar Proczyk wist de aanval te pareren en bleef vervolgens tot het einde van de race enkele tienden voor Götz rijden. Na 32 ronden kwam Proczyk als eerste over de streep, op 0,819s gevolgd door Götz. Enzo Ide en René Rast bezorgden Belgian Audi Club Team WRT de derde plaats, terwijl WRT-coureurs Cesar Ramos en Laurens Vanthoor als vierde eindigden, voor de Mercedes van Dusseldorp en teamgenoot Sergei Afanasiev.

Uitslag Qualifying Race Blancpain Sprint Series, Portimao
1. Proczyk/Bleekemolen, Lamborghini, 32 ronden
2. Götz/Buhk, Mercedes, + 0.819
3. Ide/Rast, Audi, + 4.061
4. Ramos/Vanthoor, Audi, + 10.658
5. Dusseldorp/Afanasiev, Mercedes, + 12.626
6. Rusinov/Enge, Lamborghini, + 16.422
7. Abril/Lisowski, Audi, + 23.966
8. Wolf/Stolz, Mercedes, + 25.688
9. Bueno/Jimenez, BMW, + 29.904
10. Stumpf/Piquet, BMW, + 30.419
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet