NASCAR

NASCAR: Volledige Kyle Busch dominantie in Nationwide Richmond

Kyle Busch heeft met zijn JGR Toyota de Nationwidewedstrijd op Richmond op dominante wijze gewonnen. De JGR-coureur verloor geen enkele ronde de kop en leidde van start tot finish.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

toyota 27998488
Uniek record voor Kyle Busch. Voor de tweede maal reed hij sinds 2011 alle wedstrijdrondes in een Nationwide-wedstrijd op kop
.

Kyle Busch domineert Nationwide Richmond volledig
Voor de tweede maal in zijn carrière wist Kyle Busch een Nationwide-wedstrijd op zijn naam te schrijven zonder ook maar één ogenblik de kop te verliezen. De laatste keer geschiedde dit in 2011. Toen won Busch eveneens in Phoenix vanaf pole en reed alle 200 ronden op kop. Sinds 2011 had Busch ook niet meer in Richmond gewonnen.

Kyle Busch: "We hebben de laatste tijd nog weleens wat pech gehad en het voelt goed aan om weer momentum terug te vinden. Wij zijn klaar voor de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd van zaterdagavond. Kijken wat er te redden valt. Laat "The Chase" dan maar komen.

Sinds de wedstrijd in april eerder dit jaar had men bij JGR Racing de nodige aandacht aan het ''short track" pakket besteed verklaarde Busch. Toen eindigde de Toyota-coureur als derde achter de Chevrolets van Kevin Harvick en Chase Elliott.

Kevin Harvick eindigde als derde nadat hij bij de laatste herstart in de 233e ronde zijn tweede plek aan Chase Elliott had prijsgegeven. Daarachter volgden Ryan Blaney, Brian Scott en Regan Smith, die zich nu op 15 punten achterstand van Chase Elliott in de tussenstand van het kampioenschap bevindt.

Terwijl Busch comfortabel op kop reed moest Kevin Harvick zich vanaf een 15e plek door het veld heen banen. Net voor de vijfde neutralisatie in de 166e ronde ging Harvick aan de Penske Ford van Ryan Blaney voorbij. Hij slaagde er daarna niet meer in om nog dichter bij Busch in de buurt te komen. Terwijl zowel Busch als Harvick zich door ''het verkeer'' heen werkten bleef het verschil niet meer dan 3.3 seconden.

Harvick slaagde er wel in om iets van de voorsprong van Busch af te knabbelen, maar een zesde en laatste neutralisatie in de 226e ronde voor een crash van Landon Cassill bracht de definitieve beslissing.

Kevin Harvick: "Busch beschikte over een veel betere auto en tijdens de "short runs" ging hij er direct vandoor. Als die laatste neutralisatie er niet geweest was, had ik hem misschien kunnen hebben."

rir nns 090514 kybusch vl
67e Nationwide-overwinning van Kyle Busch. Zijn vierde dit seizoen en de vijfde op Richmond.


Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 250 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 250 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 250 ronden
4. Ryan Blaney Ford 250 ronden
5. Brian Scott Chevrolet 250 ronden
6. Regan Smith Chevrolet 250 ronden
7. Dakaoda Armstrong Ford 250 ronden
8. Elliott Sadler Toyota 250 ronden
9. Ty Dillon Chevrolet 250 ronden
10. Chris Buescher Ford 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet