NASCAR

NASCAR: Kasey Kahne wint Atlanta en kwalificeert zich voor The Chase

Voorafgaande aan de Oral B USA 500 op Atlanta domineerden krantenkoppen de comeback van Tony Stewart. Maar degene die werkelijk de show stal was Kasey Kahne die zich met een overwinning een plek in "The Chase" verwierf.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Harvick leads Atlanta 2
Harvick neemt de leiding op Atlanta.

Kasey Kahne wint Atlanta en kwalificeert zich voor The Chase
In een wedstrijd die buiten de geplande afstand nog eens met tien ronden verlengd werd, ging HMS-coureur Kasey Kahne na twee verwoede pogingen definitief aan de Toyota van Matt Kenseth voorbij. Voor Kahne betekende het zijn 17e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Tevens hebben alle vier Hendrick Motorsports-coureurs voor het derde achtereenvolgende jaar voor "The Chase "gekwalificeerd. JGR Toyota-coureur Matt Kenseth had aan een tweede plek voldoende om zich eveneens voor "The Chase'' te kwalificeren. Na een herstart met nog amper 24 ronden te gaan had Kahne de leiding in handen gekregen. Maar een aanvaring tussen Kyle Busch en Martin Truex Jr. bracht de voorlaatste neutralisatie. De daaropvolgende herstart resulteerde in een crash waarbij meerdere auto's betrokken waren. Daarbij werd Kevin Harvick uitgeschakeld. Harvick was eigenlijk de gehele avond dominant geweest.

Met vier verse banden tegenover de twee van Kenseth was Kahne duidelijk in het voordeel en versloeg Kenseth's Toyota met een voorsprong van 0.574 seconden. "Bij de herstarts wist ik nooit wat er ging gebeuren. Ik had goede herstarts maar sommige waren ook wat minder'' aldus winnaar Kahne. Nu het einde van het seizoen nadert viel er een grote last van diens schouders.
"Gelukkig zitten we erin want ik heb er een hekel aan indien het hier op Atlanta of Richmond moet aankomen. Soms zitten we erbij, soms niet. Voor ons is de druk van Richmond gelukkig afgevallen.''verklaart Kahne opgelucht. Denny Hamlin eindigde als derde, gevolgd door Jimmie Johnson en Carl Edwards. Met een zesde plek behaalde Danica Patrick een uitstekend resultaat. Het was het beste resultaat op Atlanta voor een vrouw. In 1978 finishte Janet Guthrie hier als tiende.

2014 Pits drukte
Drukte in de pits.

Comeback Tony Stewart
Na een afwezigheid van drie wedstrijden maakte Tony Stewart zijn comeback op Atlanta. In de beginfase reed Stewart zelfs even op een vierde plek. Maar een aanrijding met Kyle Busch in de 122e ronde wierp Stewart ver terug. In de 160e ronde werd Stewart voor de eerste maal door Kenseth gedubbeld. Maar een klapband twee ronden later betekende het voortijdige einde van Stewart's wedstrijd. Tussen boegeroep en fluitconcerten kreeg Stewart van het publiek tijdens de rijderspresentatie toch een enorm applaus. Tegenover de pitbox van Stewart's team hadden de fans diverse boodschappen ter ondersteuning van hun idool aangebracht.

Stewart's crewchief Chad Johnston: "Ik had het gevoel dat we hier goed konden eindigen en zelfs konden winnen. Maar de kaarten vielen niet onze kant uit. Wij hadden een klein beetje moeite en liepen schade aan de rechterzijde op. Dit konden wij nog wel herstellen maar tegen klapband ben je machteloos. Goed dat hij weer terug is!"

Uitslag
1. Kasey Kahne Chevrolet 335 ronden
2. Matt Kenseth Toyota 335 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 335 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 335 ronden
5. Carl Edwards Ford 335 ronden
6. Danica Patrick Chevrolet 335 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 335 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 335 ronden
9. Aric Almirola Ford 335 ronden
10. Greg Biffle Ford 335 ronden

Atlanta NSCS Kahne Celebration 083114
Kasey Kahne heeft zich met deze overwinning voor "The Chase" gekwalificeerd. Er zijn nog twee plekken te vergeven.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet