Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mercedes-strijd escaleert, Ricciardo profiteert weer

Daniel Ricciardo heeft op Spa-Francorchamps alweer zijn derde zege van het seizoen geboekt. De Australiër is er altijd als de kippen bij als er problemen bij Mercedes zijn en zo ook op Spa. De strijd bij Mercedes escaleerde op Spa namelijk: Rosberg reed in de tweede ronde zijn voorvleugel kapot op het achterwiel van Hamilton. Het kostte Rosberg een paar plaatsen, het kostte zijn teamgenoot de hele race. Hamilton liep een lekke band op en reed een kansloze race. Rosberg moest ook flink vechten, maar kwam aan het einde van de rit slechts een paar ronden te kort om toch nog te winnen. Dat het publiek Rosbergs actie niet kon waarderen bleek op het podium, waar het publiek de Duitser trakteerde op een fluit- en joelconcert. Ook teambaas Toto Wolff en manager Niki Lauda waren uitgesproken: "Dit is onacceptabel. Het is duidelijk wiens fout dit is, dit heeft zware gevolgen voor het kampioenschap en de strijd binnen ons team", aldus Wolff. Lauda was nog duidelijker: "Nico rijdt in ronde 2 tegen Lewis aan, dat is onacceptabel. Als het in de laatste ronde gebeurt, kun je er nog over praten, maar in ronde 2 mag dit nooit gebeuren." Het kon Ricciardo niet deren, die glunderde weer van oor tot oor voor zijn derde zege van het jaar. Bottas haalde voor de vierde keer in vijf races het podium.

Tekst: Daan Jeuken

Alonso staat nog op de krik
De Grand Prix van Spa-Francorchamps begint voor Fernando Alonso al vervelend. Hij heeft een probleem met zijn auto en de Ferrari-crew heeft de auto nog omhoog staan als de opwarmronde aanvangt. Ze krijgen de Spanjaard wel weer aan de gang voordat alle andere rijders gepasseerd zijn, wat betekent dat hij zijn startpositie terug mag claimen. Maar Alonso zal nog bestraft worden, omdat de teamleden niet op tijd weg waren.

Ook Lewis Hamilton heeft al problemen voor de start, want hij rijdt zijn startlijn voorbij. Hamilton zet de Mercedes snel in de achteruit en staat op tijd klaar voor de start.

Het foutje heeft geen invloed op de start van Lewis Hamilton, want hij is erg goed weg en schiet buitenom in La Source meteen naar de leiding. Rosberg is niet goed weg en hij wordt in La Source ook gepasseerd door Sebastian Vettel. Die heeft verbazend veel topsnelheid, zijn achtervleugel staat bijna in Monza-modus, en hij opent richting Les Combes de aanval op Hamilton. De leider dwingt de wereldkampioen naar de buitenkant en daar is geen ruimte. Vettel verremt zich, schiet rechtdoor in de chicane en verliest de tweede plaats weer aan Rosberg.

Rosberg rijdt Hamiltons band lek
Nu kan Rosberg meteen in de aanval bij zijn teamgenoot en dat doet de Duitser ook. Ook hij gaat buitenom in Les Combes en ook voor hem is daar geen ruimte. Rosberg moet inhouden, maar doet dat niet bepaald netjes: Rosberg rijdt met zijn voorvleugel tegen de achterband van zijn teamgenoot aan. Rosbergs voorvleugel verliest een zijdeel, maar veel erger vergaat het Hamilton, die een lekke band oploopt. Hamilton moet de hele ronde afleggen met die lekke band en hij verliest gigantisch veel tijd. Dat zal de interne verhoudingen bij Mercedes nóg meer op scherp zetten.

Ricciardo rukt op
Met de beschadigde voorvleugel is Rosbergs tempo niet optimaal en dat ruiken de mannen achter hem. Vettel zit nog niet dichtbij genoeg om iets aan te vangen, maar zijn teamgenoot is snel onderweg. Ricciardo opent de aanval op Alonso pakt de derde plaats van de Ferrari, die bij zijn volgende pitstop ook vijf seconden straf moet uitzitten voor het startincident. Vettel kan Rosbergs tempo niet bijbenen en heeft het moeilijk genoeg met zichzelf. De Duitser heeft een momentje op de kerbs, houdt zijn auto maar net onder controle, maar dat geeft Ricciardo het buitenkansje om de tweede plek te pakken. Vervolgens is de Australiër ook sneller dan Rosberg, dus daar zit een aanval aan te komen.

Vettel moet ook achter Ricciardo het gaatje laten vallen en hij heeft Alonso, Bottas en Räikkönen op zijn staart. Alonso gaat ook niet bijster lekker en hij wordt dankzij DRS heel eenvoudig ingehaald door Bottas.

Rosberg komt binnen
Na acht ronden roept Mercedes leider Nico Rosberg binnen. De pitstop duurt lang, want Rosberg krijgt een nieuwe neus. Dat kost zeven seconden extra en daarmee valt Rosberg terug achter Räikkönen, die ook is gestopt. Vlak na de stop krijgt Rosberg een irritant probleem; een stuk rotzooi blijft hangen aan de radioanntenne op de neus van de Mercedes en dat stuk wappert nu in Rosbergs gezicht en over zijn handen. Een stuk band van Hamilton. Karma ...

Vettel stopt twee ronden later ook en hij komt achter Räikkönen maar voor Rosberg de baan op. Leider Ricciardo komt de ronde daarna en hij blijft de Ferrari wel voor. Alonso en Bottas stoppen daarna, waarbij Alonso dus vijf tellen moet wachten. Bottas komt achter Rosberg de baan op, Alonso komt ook nog achter Perez terecht en daar moet de Ferrari niet te lang blijven hangen. Zoiets hoef je Alonso niet uit te leggen; hij verrast Perez buitenom in Rivage en passeert de Force India.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet