Formule 2

GP2: Nasr na topstart naar zege in sprintrace op Spa, De Jong 13e

nasr

Felipe Nasr heeft met een sterk gereden wedstrijd de GP2-sprintrace op Spa op zijn naam geschreven. De Braziliaan maakte een topstart vanaf de vijfde startplek en hield de hele race Johnny Cecotto op genoeg afstand. Jolyon Palmer, de leider in de tussenstand, hield de schade beperkt door als derde te finishen. Daniël de Jong kwam goed weg en reed even negende, maar verloor in de schermutselingen in de eerste ronden enkele plaatsen. Aan het slot passeerde ook Marco Sörensen, zijn teamgenoot bij MP Motorsport, hem nog.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Nasr legde de basis voor zijn overwinning met een voortreffelijk uitgevoerde start, waarmee hij vier plaatsen won. Hij ging voor poleman Abt La Source in en zag alles daarna achter zich gebeuren. Abt en Palmer raakten elkaar bij Les Combes, net als Markelov en Marciello, maar beide voorvallen werden als race-incidenten beschouwd. Het kostte Abt en Palmer nauwelijks iets, maar Marciello – gisteren nog winnaar in een schitterende hoofdrace – ging in de rondte en viel terug naar de 24e plaats. Nog meer pech voor de Ferrari-junior.

Na de eerste ronde voerde Nasr het veld aan, vóór Palmer, Cecotto, Abt, Negrão, Markelov, Evans, Vandoorne, De Jong en Quaife-Hobbs. De meeste actie vond vervolgens plaats tussen P9 en P13, met heel wat duw- en trekwerk tussen De Jong, Quaife-Hobbs, Dillmann, Leal en Coletti. Het kostte De Jong twee plaatsen. Cecotto was intussen Palmer gepasseerd en ging in de achtervolging op Nasr.

In de zevende ronde had Cecotto de achterstand op Nasr teruggebracht tot zeven tienden, maar de Braziliaan was opnieuw de koning van het bandensparen. Aan het slot liep hij met grote stappen weg bij Cecotto, om af te sluiten met een snelste ronde van de wedstrijd die 1,7 seconden sneller was dan die van Cecotto. Nasr liep vooral uit in sector 2, 'de grotemannensector', en leek zijn banden dus zelfs té goed te hebben gespaard. Achter Nasr en Cecotto reed Palmer weer naar waardevolle punten en nog maar weer een podiumplaats.

nasr a

Na de topdrie waren Evans, Vandoorne en Coletti de coureurs die progressie boekten. Evans passeerde Abt voor de vierde plaats, Vandoorne greep P6 van Negrão. Coletti presenteerde de mooiste actie van de wedstrijd: bij het aanremmen van de Bus-Stop passeerde hij zowel Dillmann als Quaife-Hobbs (die eerder op de Raidillon schade had gereden) in één beweging.

Daniël de Jong lag lange tijd 12e, op respectabele afstand van Julian Leal, maar werd in de slotronde nog gepasseerd door teamgenoot Marco Sörensen.

GP2, Spa, race 2, 24 augustus 2014

1. Felipe Nasr – Carlin, 18 ronden
2. Johnny Cecotto – Trident +5.1
3. Jolyon Palmer – DAMS +7.1
4. Mitch Evans - Russian Time +7.5
5. Daniel Abt – Hilmer +10.0
6. Stoffel Vandoorne – ART +10.6
7. Stefano Coletti - Racing Engineering +14.0
8. André Negrao – Arden +20.3
9. Tom Dillmann – Caterham +21.6
10. Julian Leal – Carlin +22.4
11. Marco Sorensen - MP Motorsport +26.5
12. Stéphane Richelmi – DAMS +28.4
13. Daniël de Jong - MP Motorsport +29.7
14. Raffaele Marciello - Racing Engineering +36.2
15. Nathanael Berthon – Lazarus +40.2
16. Rio Haryanto – Caterham +51.7
17. Simon Trummer – Rapax +54.3
18. Kimiya Sato – Campos +54.6
19. Conor Daly – Lazarus +54.8
20. Arthur Pic – Campos +55.5
21. Adrian Quaife-Hobbs – Rapax +59.1
22. Takuya Izawa – ART +59.4
23. René Binder – Arden +1:16.6

Snelste ronde: Quaife-Hobbs in 1:58.432 in ronde 13

Uitgevallen
Sergio Canamasas – Trident
Artem Markelov - Russian Time
Jon Lancaster - Hilmer
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet