NASCAR

NASCAR: Penske dubbeloverwinning met Logano/Keselowski op Bristol

Voor Ford en Team Penske was het een goed weekend. Het team won de NASCAR Nationwide-wedstrijd, de Craftsman Truck Series en behaalde met Joey Logano als winnaar een dubbeloverwinning in de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Bristol. Sinds 2005 was het niet meer voorgekomen dat Ford Racing drie races in een weekend won.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Logano Dougnut
Joey Logano bezorgt Team Penske de zesde Sprint Cup overwinning dit seizoen.

Penske dubbeloverwinning op Bristol
Na de wedstrijd op Bristol is Joey Logano ervan overtuigd dat hij over een auto beschikt die in staat is om de titel te winnen. Met nog 44 ronden te gaan passeerde Logano de Toyota van Matt Kenseth en behaalde zijn derde seizoensoverwinning.

Joey Logano: "Wij hebben nu bewezen dat we op elk baantype kunnen winnen. Wij zullen doorgaan. Wat een fantastisch jaar. Ik heb er plezier in. De laatste zes/zeven races waren ongelofelijk" Twee jaar geleden verklaarde Logano bij het team van Joe Gibbs dat Bristol wel de slechtste baan was die ooit gebouwd is" "Toen dacht ik er niet aan dat ik zo'n jaar als dit zou hebben. Daarom is de mentale kant even belangrijk als de fysieke kant. Maar ik ben blij dat ik er doorheen gekomen ben. Daardoor ben ik geworden van wat ik nu ben en ben mij er mentaal van bewust geworden hoe je deze wedstrijden moet winnen'' stelt Logano.

Brad Keselowski eindigde als tweede. "Ik denk dat wij nu een serieuze bedreiging voor het kampioenschap beginnen te vormen. En daar ben ik trots op. Als je over deze coureurs beschikt die races kunnen winnen dan weet je dat de toekomst er goed uitziet. Ik denk dat de resultaten voor zichzelf spreken. We moeten op deze weg doorgaan" aldus Keselowski. Evenals Logano heeft Keselowski dit seizoen eveneens drie wedstrijden gewonnen en het verschil was minimaal.

2014 Bristol 2 Kenseth leading
Matt Kenseth reed gedurende lange tijd aan de leiding

Brad Keselowski: "Onze auto's waren vrijwel gelijk, er zat geen verschil tussen. Degene die op kop als eerste in ''clean air'' reed ging de wedstrijd winnen en Joey was in staat om dit te doen. In de laatste ronde hoopte ik dat er iets zou gaan gebeuren. Het zag er close uit, maar dat was het zeker niet."

Team Penske Executive vice president Walt Czamecki: "Toen Joey bij ons kwam hebben we hem duidelijk gemaakt dat bij ons iedereen gelijk is en dat er geen No 1 en No 2 bestaat. Wij dragen alle ons steentje bij en hebben toegang tot dezelfde informatie. Ik denk dat dit werkelijk gedemonstreerd wordt door de performance van het team met zes overwinningen.'''

Logano beschikte zaterdagavond over versere banden dan Matt Kenseth, die ervoor opteerde om onder neutralisatie niet naar binnen te gaan terwijl hij de leiding van Jamie McMurray overnam. Van de 500 ronden reed McMurray maar liefst 148 ronden op kop. McMurray verklaarde dat zijn auto in de laatste 100 ronden wel "erg licht" werd. Hij moest met een achtste plek genoegen nemen. "Hoe meer rubber er kwam des te minder werd het voor onze auto'' aldus McMurray. McMurray is één van de weinige coureurs die nog een wedstrijd moet winnen, wil hij de sprong naar "The Chase" maken.

2014 Bristol2  Danica
Danica andermaal in de fout.

Clint Boywer(17e) en Greg Biffle(10e) bleven qua punten nog aan de goede kant voor mensen die nog geen wedstrijd gewonnen hebben. Kasey Kahne reed 40 ronden aan de leiding maar problemen met het rechter voorwiel zorgden ervoor dat hij slechts als 35e geklasseerd werd.

Denny Hamlin reed aan de leiding toen Kevin Harvick ervoor zorgde dat de Toyota-coureur zijwaarts spinde en daarbij Dale Earnhardt Jr. in zijn val meenam. "Het was een miscalculatie. Hij weet dat ook. Hij heeft gewoon een fout gemaakt. Hij denk dat hij alles weet. Ik wilde dat ik nog over mijn auto beschikte zodat ik hem dit terug kon betalen" aldus Hamlin die nog een onderdeeltje van het HANS Device richting Harvick's auto gooide. Harvick reed vanaf pole 37 ronden aan de leiding maar eindigde als elfde. Ook zijn Hendrick Motorsports Teamgenoten Jeff Gordon en Jimmie Johnson zat het niet mee in Bristol. Gordon kwam niet verder dan een 16e plek en Johnson kreeg wegens te snel rijden in de pitlane een penalty opgelegd.

2014 Logano leading
Bij Team Penske is men nu even sterk als bij Hendrick Motorsports. Het gaat een spannende eindsprint voor de titel worden.


Uitslag
1. Joey Logano Ford 500 ronden
2. Brad Keselowski Ford 500 ronden
3. Matt Kenseth Toyota 500 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 500 ronden
6. Ricky Stenhouse Jr. Ford 500 ronden
7. Carl Edwards Ford 500 ronden
8. Jamie McMurray Chevrolet 500 ronden
9. Paul Menard Chevrolet 500 ronden
10. Greg Biffle Ford 500 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet