GT

GT: Belgian Audi Club Team WRT wint in chaos op Slovakia Ring

enge crash brechtdecancq

Ongelukken en verraderlijke weersomstandigheden hebben op de Slovakia Ring voor een chaotische zevende race van de Blancpain Sprint Series gezorgd. De wedstrijdleiding in Slowakije moest de 1-uursrace maar liefst twee keer met een rode vlag stil leggen, waardoor de wedstrijd uiteindelijk pas ruim twee uur na de eerste start werd afgevlagd. De overwinning ging naar de Audi R8 LMS ultra van het Belgisch-Braziliaanse duo Laurens Vanthoor en Cesar Ramos. Jeroen Bleekemolen werd met zijn teamgenoot Hari Proczyk tweede, Stef Dusseldorp kwam niet aan de finish.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Brecht Decancq Photography

Zware crash Tomas Enge zorgt voor code rood
Belgian Audi Club Team WRT was het hele weekeinde al het snelste op de Slovakia Ring en het was dan ook geen echte verrassing dat één van de vier Audi's van pole vertrok. Laurens Vanthoor kon echter geen vuist maken tegen Jeroen Bleekemolen die bij het ingaan van de eerste bocht met zijn Lamborghini al op de eerste plek lag. Achter Bleekemolen ging het een bocht verder direct fout toen Reiter Engineering-coureur Tomas Enge de Mercedes van Stef Dusseldorp toucheerde en daarop de vangrail raakte. De Lamborghini vloog enkele keren over de kop en eindigde uiteindelijk op de vangrail. De safety car kwam direct op de baan, maar doordat het vervolgens hard begon te regenen en ook de vangrails moesten worden gerepareerd besloot de wedstrijdleiding de race stil te leggen.

BRD 2052
Bleekemolen kon uiteindelijk niet alle Audi-coureurs achter zich houden

Bleekemolen verliest leiding, weer code rood
Nadat de vangrails waren gerepareerd ging de wedstrijd opnieuw van start en ook bij de herstart wist Bleekemolen als leider de eerste bocht in te duiken, direct gevolgd door René Rast en Markus Winkelhock. Bleekemolen kon in de moelijke condities de snellere Audi's niet achter zich houden en in de zevende ronde ging Rast hem dan ook voorbij. In dezelfde ronde kreeg Dusseldorp weer een tik, waarna zijn race in de grindbak van de laatste bocht eindigde.

Vooraan wisten Winkelhock en Vanthoor de druk bij Bleekemolen op te voeren en hem in te halen. Vervolgens ging het op verschillende plaatsten weer mis. Stéphane Ortelli zette zijn Audi in de grindbak en even later stond ook de BMW van Dominik Baumann stil op de baan, Andrea Montermini spinde vervolgens van de baan en ook Giorgio Pantano ging door het grind. Terwijl de teams de pits opzochten voor de verplichte rijderswissel werden de condities dermate verraderlijk dat na een korte safety car procedure de wedstrijdleiding de race weer stillegde en de auto's op start-finish werden geparkeerd.

BRD 2034 Wachten op de tweede herstart...

Enzo Ide vergooit overwinning in relatief rustig laatste deel
Na lange tijd stil te hebben gestaan ging de wedstrijd met nog 28 minuten te gaan weer van start, waarbij Enzo Ide de leider was, voor de Lamborghini van Hari Proczyk. Cesar Ramos vocht met Nico Verdonck om de laatste plaats op het podium, waarbij het duo ondanks het gevecht langzaam naar de beide koplopers toe wist te rijden.
Met nog iets minder dan een kwartier te gaan wist Ramos Proczyk te passeren en vervolgens reden de beide WRT Audi's snel weg van hun achtervolgers.

Ramos bleef achter Ide zitten, tot de jonge Belg een fout maakte en zijn Audi spinde. Ide verloor hierdoor de leiding aan zijn Braziliaanse teamgenoot, terwijl ook Proczyk, Verdonck en Ide's teamgenoot Vincent Abril aan hem voorbij gingen. Abril, die aan een opmerkelijke opmars bezig was, ging echter in de laatste ronde zelf in de fout en verloor daardoor de leiding in de Silver Cup voor coureurs jonger dan 25 jaar. Ramos kwam niet meer in gevaar en reed na 27 ronden als eerste over de streep, gevolgd door Proczyk en Verdonck.

BRD 2144 De winnende Audi van Ramos en Vanthoor in de stromende regen in Slowakije

Uitslag Blancpain Sprint Series Qualifying Race
1. Belgian Audi Club Team WRT (Ramos/Vanthoor) Audi, 27 ronden
2. Grasser Racing Team (Proczyk/Bleekemolen) Lamborghini, + 3.634
3. HTP Motorsport (Verdonck/Götz) Mercedes, + 4.357
4. BMW Sports Trophy Team Brasil (Stumpf/Brito) BMW, + 6.809
5. ROAL Motorsport (Colombo/Fumanelli) BMW, + 7.563
6. Belgian Audi Club Team WRT (Abril/Lisowski) Audi, + 8.629
7. BMW Sports Trophy Team Brasil (Bueno/Jimenez) BMW, + 10.217
8. Phoenix Racing (Basseng/Latif) Audi, + 10.317
9. Belgian Audi Club Team WRT (Ide/Rast) Audi, + 16.762
10. ROAL Motorsport (Zanardi) BMW, +27.754
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet