Formule 2

GP2: Raffaele Marciello koning van de Ardennen

marciello 1

Niet polesitter Stoffel Vandoorne, maar Raffaele Marciello mag zich na een schitterende regenrace kronen tot koning van de Ardennen. Nadat de race al na twee ronden in de stromende regen werd stilgelegd met een code rood wist Vandoorne na de herstart lange tijd de leiding vast te houden. Een betere pitstop bracht Marciello echter vlak achter Vandoorne en de Belgische GP2-debutant bezweek onder de druk. Marciello passeerde Vandoorne na enkele ronden aandringen en bracht zijn team racing Engineering een prachtige zege. Johnny Cecotto finishte op ruime afstand als derde. Klassementleider was in de regen niet in zijn element, hij kwam pas als zesde over de meet. Daniël de Jong ging van start op slicks, viel daardoor terug naar de 21 positie, maar wist uiteindelijk toch knap te finishen op een tiende plaats.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: GP2Series.com

Op Spa-Francorchamps kunnen coureurs altijd rekenen op bijzondere omstandigheden. Regent het niet, dan is er in elk geval de dreiging dat het elk moment kan gaan regenen. Dat was vandaag in de Ardennen niet anders. Terwijl de coureurs op de grid stonden wisten ze allemaal dat het vijf minuten later zou gaan regenen. De vraag was alleen hoe hard. Een aantal rijders gokten dat het een kort buitje zou zijn en zij stonden op slicks, maar het merendeel rekende op veel water.

Tijdens de start was de baan nat, maar het regende nog niet. Stoffel Vandoorne was uitstekend weg, klassementsleider Jolyon Palmer was niet bij de les en viel terug naar de 8e positie, zelfs achter zijn vanaf P11 gestarte titelconcurrent Felipe Nasr. In de regenbui die even later volgde was het werkelijk racen in onderzeeërs, zelfs Vandoorne aan kop gaf aan dat het geen doen was en dus was de code rood een logische keuze van de wedstrijdleiding. Een lange pauze van een minuut of 25 volgde, alvorens de wedstrijd weer van start ging achter de safetycar.

Na twee ronden achter de safetycar vertraagde Vandoorne toen hij zag dat de safetycar het voor gezien hield. Hij ging op het juiste moment op het gas en kwam op start-finish als leider door. In bocht 1 pakte Cecotto een andere lijn en verrassend genoeg ging de Trident-coureur als eerste Eau-Rouge op. In de chicane schoot Cecotto echter door, hij stak de chicane af maar kwam toch voor Vandoorne de baan weer op. Zijn team vraagt Cecotto echter de plek terug te geven, wat hij ook braaf doet. De vraag is of dat een juist beslissing is, want Cecotto won niets. Vandoorne protesteert niet en pakt de leiding weer terug.

Palmer is niet in zijn element. In plaats van aan te dringen om naar voren te komen moet hij zich Haryanto van het lijf houden. Dat lukt wel, maar hij racet niet als de volgende GP2-kampioen. Nasr daarentegen weet de vierde positie te claimen en heeft zelfs zicht op het podium.

Het is een geweldige race, overal in het veld is volop strijd en de natte baan zorgt voor momentjes bij de meeste rijders. Trummer wil Berthon voorbij en zit er naast, maar Bwerthon geeft hem geen centimeter en rijdt de neus van Trummer eraf. Trummer baalt en valt terug, Berthon krijgt een drive-through-penalty en schiet er dus ook geen klap mee op.

Wanneer de pitstops beginnen blijkt de strategie van cruciaal belang. Vandoorne pit aan kop al vrij snel, Marciello is Cecotto voorbijgegaan en rijdt langer door. Dat blijkt een slimme zet, want hij vliegt over de baan en komt nadat hij zijn pitstop heeft gedaan vlak achter Vandoorne de baan op.

Marciello heeft de smaak te pakken, zet Vandoorne onder druk en weet zijn bolide in de 21e ronde naast die van de Belg te zetten. Die geeft echter geen krimp en houdt stand, maar een ronde later bezwijkt hij toch onder de druk van de Italiaan.

Marciello wint zo na een prachtige strijd, Vandoorne wordt tweede en Cecotto op geruime afstand derde. Nasr is blij met zijn vierde plaats, voor Evans en Palmer die blij zal zijn dat hij de schade redelijk beperkt heeft gehouden. Markelov rijdt zich in de kijkers, de GP2-debutant is gestart vanuit de pitstraat, maar rijdt naar een prachtige 7e positie.

De pole voor de sprintrace is voor Daniel Abt, die in de laatste fase van de race Andre Negrao nog weet te passeren. Daniel de Jong wordt knap tiende en scoort daarmee zijn eerste GP2-punt van dit seizoen.

De sprintrace over 18 ronden start zondag om 10.35 uur.

Uitslag feature race GP2 Series, Grand Prix van België,
Spa-Francorchamps, zaterdag 23 augustus 2014
1. Raffaele Marciello - Racing Engineering, 25 ronden
2. Stoffel Vandoorne – ART +2.0
3. Johnny Cecotto – Trident +35.3
4. Felipe Nasr – Carlin +39.8
5. Mitch Evans - Russian Time +50.5
6. Jolyon Palmer – DAMS +1:00.1
7. Artem Markelov - Russian Time +1:01.1
8. Daniel Abt – Hilmer +1:01.7
9. André Negrao – Arden +1:02.8
10. Daniël de Jong - MP Motorsport +1:05.5
11. Adrian Quaife-Hobbs – Rapax +1:11.2
12. Tom Dillmann – Caterham +1:16.6
13. Julian Leal – Carlin +1:17.0
14. Marco Sorensen - MP Motorsport +1:18.3
15. Arthur Pic – Campos +1:18.5
17. Takuya Izawa – ART +1:19.1
17. Kimiya Sato – Campos +1:21.7
18. Simon Trummer – Rapax +1:22.7
19. Jon Lancaster - Hilmer +1:32.0
20. Sergio Canamasas – Trident +1:33.9
21. Stéphane Richelmi – DAMS +1:34.5
22. Nathanael Berthon – Lazarus +1:50.5
Snelste ronde: Marciello in 2:16.422 in ronde 21

Uitgevallen:
Conor Daly – Lazarus
Stefano Coletti - Racing Engineering
René Binder – Arden
Rio Haryanto – Caterham
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet