DRDO

DRDO: Spanning ten top in Dutch Race Driver Organisation

19aug14-0765

De vijfde ronde van de Dutch Race Driver Organisation liet wederom zien dat de DRDO bol staat van de competitie. Het begint een traditie te worden dat de evenementen van de DRDO niet alleen spannend zijn, maar ook steeds weer verschillende winnaars opleveren. Op Circuit Park Zandvoort vierden maar liefst negen rijders een zege. Met nog twee evenementen te gaan is de strijd om de meeste titels nog helemaal open.

Tekst en foto's: PR

Race Director Bobbe Veldkamp begon het evenement op Circuit Park Zandvoort met een compliment voor de deelnemers. "Jullie rijden netjes, met respect voor elkaars auto's." De ervaren wedstrijdleider constateert dat de DRDO zich op dit punt positief onderscheidt van andere raceklassen.
Iedereen bereidde zich voor op een totaal verregend evenement, maar de weergoden beslisten anders. De beide races werden onder droge omstandigheden verreden.

fotofinish

DRDO BMW M3 Cup: 0,461 seconde verschil
Menno van de Grijspaarde voerde het veld in de eerste race van start tot finish aan. In de beginfase zag hij kans om een flinke voorsprong op te bouwen met zijn BMW M3; na negen ronden lag hij al veertien seconden voor op de fel strijdende rijders achter hem.
Na de verplichte pitstop had de equipe Dennis van der Linden – Herman Peene (BMW M3) het gat nagenoeg gedicht. Het duo profiteerde van de extra lange pitstop van Menno, het gevolg van de 'successeconden' die hij met zijn podiumplaatsen had verzameld. Met nog zes ronden te gaan had Herman Peene de aansluiting bij de raceleider gevonden. Van de Grijspaarde liet zich niet tot een foutje verleiden en won na 50 minuten racen met een marge van welgeteld 0,461 seconde! Marc Naessens eindigde als derde, zijn eerste podiumplek dit seizoen.
Klassementsaanvoerder Ziad Geris kampte met pech en kwam daardoor niet verder dan de zevende plaats in de DRDO BMW M3 Cup.

Revanche Marc Dijkhuis
In de eerste race moest Marc Dijkhuis al in de tweede ronde de pits opzoeken. In de tweede race nam hij fraai revanche. Tot aan de pitstops stond Marc onder zware druk van Menno van de Grijspaarde, die vervolgens terugviel vanwege zijn vele 'successeconden'. Dijkhuis won uiteindelijk met overmacht. Jan en Jesse van Kuijk eindigden als tweede, voor Van de Grijspaarde.
Ziad Geris kwam als zevende in zijn klasse over de finish, met 'dank' aan zijn volle minuut aan successeconden. Van de Grijspaarde kon het gat met de klassementsaanvoerder daardoor terugbrengen tot nog maar zeven puntjes. De equipe Peene – Van der Linden en Marc Dijkhuis volgen in de slipstream.

berger

Hard werken voor Alexander Berger
De strijd om de zege in de klasse Specials Plus was het aanzien meer dan waard. Alexander Berger (BMW 130i) kreeg de zege allesbehalve op een presenteerblaadje aangereikt. Voor de pitstops moest hij zijn meerdere erkennen in de equipe Jeroen de Roode – Hans Creemers, totdat het duo uitviel met hun BMW 330 E30. "De radiatorslang is gesprongen", aldus Creemers. Na de pitstops lag Berger op de derde plek in zijn klasse, achter Bas Barenbrug ( BMW M3 E36) en Cas Renders (BMW 130i). Dit duel werd pas in de slotminuten in het voordeel van Berger beslist. Renders eindigde als tweede, voor Barenbrug.

Wederom Berger
Alexander Berger won ook in de tweede race de strijd in zijn klasse. Hij was daarmee de enige rijder die twee keer als winnaar werd gehuldigd. Cas Renders stelde wederom het zilver veilig, voor Jeroen de Roode en Hans Creemers. Met zijn beide zeges bouwde Berger zijn voorsprong in het tussenklassement uit tot (slechts) 12 punten op Cas Renders.

vansteen

Steen op het gaspedaal
Raimond van Steen (BMW Compact) leek lange tijd op weg naar de tweede plek in de klasse Specials. Egbert Ellenkamp en Geoffrey van Krugten (BMW Compact) lagen in de eerste helft van de eerste race op kop, maar moesten in de tweede helft toezien hoe Van Steen de eerste plaats van hen overnam. Van Krugten – Ellenkamp eindigden aldus als tweede, voor Mark van Doesburg en zijn BMW 325.
De tweede race was superspannend. Van Steen en Van Doesburg deden rondenlang niet voor elkaar onder, vervolgens ging ook de equipe Ellenkamp – Van Krugten zich met de strijd om de koppositie bemoeien. Na de pitstops had Van Doesburg een gaatje geslagen, hij won de race voor Ellerkamp – Van Krugten. Tijmen Heino, te jong voor een rijbewijs maar erg snel, pakte de derde plek met zijn Suzuki Swift.
Wie wordt kampioen in de Specials-klasse? Daar is op dit moment geen zinnig woord over te zeggen. Met nog twee evenementen (vier races) te gaan voeren Raimond van Steen en Egbert Ellenkamp ex-aequo het klassement aan. Tijmen Heino staat derde en is allerminst kansloos.

Twaalf winnaars
De DRDO Dieselklasse is dit seizoen definitief doorgebroken. Het startveld is even afwisselend als competitief, met auto's zoals de VW Golf TDi, Volvo S60, BMW 120d en Seat Ibiza. Tijdens de vijfde ronde van de DRDO werden de elfde en twaalfde racewinnaars van dit seizoen gehuldigd!
De eerste race werd gewonnen door Pim Kievit en Nick von Dincklage (VW Golf TDi). "Deze zege doet ons goed, na twee evenementen met veel technische tegenslag", aldus Pim. Ferry Monster en Leen in 't Veld behaalden hun eerste podiumplek in de DRDO met hun even nieuwe als fraaie Seat Ibiza.

baars

Bas Baars en Marcel Roeleveld lagen in het begin op kop met hun Volvo S60, maar een surplus aan successeconden deed hen naar de derde plaats terugvallen.

In de tweede race leken Kievit en Von Dincklage op weg naar een dubbelsucces, maar door een ongeplande pitstop zat er niet meer in dan de tweede plaats. In 't Veld en Monster wonnen de race en waren daarmee al de elfde en twaalfde rijder die dit seizoen een race van de Dieselklasse op hun naam schreven. Hoezo competitief?!

Marloes Dijkhuis (BMW 120d) stelde het brons veilig. De enige dame in het veld voert het tussenklassement ruimschoots aan. Met een voorsprong van 48 punten op de equipe Kievit – Von Dincklage lijkt ze op weg naar haar tweede DRDO-titel.

Volgende evenement: zondag 28 september, TT Circuit Assen.

Uitslagen:
DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: 1. Menno van de Grijspaarde; 2. Dennis van der Linden en Herman Peene; 3. Marc Naessens.
Race 2: 1. Marc Dijkhuis; 2. Jesse en Jan van Kuijk; 3. Menno van de Grijspaarde.

Stand na 10 races:
1. Ziad Geris 151; 2. Menno van de Grijspaarde 144; 3. Herman Peene en Dennis van der Linden 139.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Alexander Berger, BMW 130i; 2. Cas Renders, BMW 130i; 3. Bas Barenbrug, BMW M3 E36
Race 2: 1. Alexander Berger; 2. Cas Renders; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers, BMW 330 E30.

Stand na 10 races:
1. Alexander Berger 176; 2. Cas Renders 164; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers 148.

DRDO Specials:
Race 1: 1. Raimond van Steen, BMW Compact ; 2. 2. Egbert Ellenkamp en Geoffrey van Krugten, BMW Compact; 3. Mark van Doesburg, BMW 325.
Race 2: 1. Mark van Doesburg; 2. Egbert Ellenkamp en Geoffrey van Krugten; 3. Tijmen Heino, Suzuki Swift.

Stand na 10 races:
1. Raimond van Steen en Egbert Ellenkamp 151; 3. Tijmen Heino 129.

DRDO Dieselklasse:
Race 1: Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi; 2. Ferry Monster en Leen in 't Veld, Seat Ibiza; 3. Bas Baars en Marcel Roeleveld, Volvo S60.
Race 2: 1. Ferry Monster en Leen in 't Veld; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage; 3. Marloes Dijkhuis, BMW 120d.

Stand na 10 races:
1.Marloes Dijkhuis 142; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage 94; 3. Pepijn en Ronald Timmermans (VW Golf TDi) 72.

19aug14-0888

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet