NASCAR

NASCAR: Schitterende vierde Nationwide-zege voor Marcos Ambrose op Watkins Glen

Tussen 2008 en 2010 behaalde Marcos Ambrose maar liefst drie Nationwide-overwinningen op Watkins Glen. Gisteren kon de Richard Motorsports-coureur er een vierde aan toevoegen. In een bitterhard duel met Kyle Busch bleek de Australiër de sterkste. De Penske-coureurs Joey Logano en Brad Keselowski eindigden resp. als derde vierde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2014 Burnout Ambrose WG
Prachtige burnout van Marcos Ambrose op Watkins Glen, die zich voor de Sprint Cup-wedstrijd van vandaag als tweede kwalificeerde. Ambrose wordt overigens eveneens in verband gebracht voor een V8 Supercar project in Australie, waarbij de teams van DJR en Penske betrokken zouden zijn.

Schitterende vierde Nationwide-zege voor Marcos Ambrose op Watkins Glen
Tussen 2008 en 2010 behaalde Marcos Ambrose maar liefst drie Nationwide-overwinningen op Watkins Glen. Ook zegevierde Ambrose tweemaal in de NASCAR Sprint Cup tweemaal. Gisteren kon Ambrose zijn zesde Watkins Glen-overwinning aan zijn CV toevoegen. Van de 82 ronden tellende wedstrijd reed Ambrose er maar liefst 48 op kop. Direct vanaf het begin duelleerde Ambrose keihard met de Toyota van Kyle Busch.

In de zesde ronde ging het even fout toen beiden er in de chicane vanaf gingen. Busch probeerde Ambrose aan de binnenkant voorbij te steken. Exact op dezelfde wijze zoals de Australiër in 2009 Busch versloeg. Nu ging het even fout want beiden ging er in de runoff-zone even vanaf. Marcos Ambrose: "Ik zag hem aankomen, maar hij dook er nogal laat in. Maar ook ik dook laat die bocht in en hij tikte mij eraf. Het was absoluut geen opzet. Hij probeerde toch uit de weg te gaan. Gewoon hard racing!"

Daarna namen de Penske Fords van Joey Logano en Brad Keselowski de leiding over. Voor Ambrose viel de definitieve beslissing eigenlijk in de 60e ronde, toen hij na de laatste pitstopcyclus Penske-coureur Joey Logano voorbleef.

2014 Carlos Contreras
Teleurstellend optreden van Carlos Contreras, de eerste Mexicaanse NASCAR-coureur die al jaren in diverse Stockcarseries actief is. Hij eindigde als 23e.

Joey Logano: "Het sleutelmoment van de wedstrijd. Ik had misschien 3/10e nodig gehad en dan had ik hem zeker in de "Esses" verslagen. Als ik in "clean air" had kunnen rijden had ik hem zeker gehad. Maar aan het eind van de wedstrijd had hij mij en Kyle Busch zeker teruggepakt. Ik denk niet dat ik had kunnen winnen, maar het had zeker spannend geworden. In de short runs was mijn auto gewoon beter, terwijl die van Marcus in de long runs nog beter was."

Na de vijfde en laatste herstart twintig ronden voor het einde bevonden dezelfde koplopers, alleen in een andere volgorde, zich nog steeds vooraan. Keselowski viel na die herstart even naar de zesde plek terug, maar eindigde uiteindelijk als vierde. In de slotfase van de wedstrijd begon Busch snel in te lopen maar kwam uiteindelijk te kort.

Kyle Busch: ''Vanuit een slechte positie wist ik mij terug te vechten en Marcos onder druk te zetten. Misschien een paar rondjes meer....." Marcos Ambrose: "Voor twee rijders die pirouettes in de bus stop deden, is het natuurlijk ontzettend "cool" om toch vooraan te eindigen. Dit laat zien dat deze races nooit over zijn. Gewoon niet opgeven. Als je achterwaarts het gras ingaat betekent dit niet dat je race over is!"

De eerste vijf plaatsen werden bezet door Sprint Cup-coureurs. De jonge Chase Elliott eindigde als zesde en pakte daarmee tevens de leiding in de puntenstand.

WGI 080914 Start
In de openingsfase domineerden de Penske Ford Mustangs van Keselowski en Logano.

Uitslag
1. Marcos Ambrose Ford 82 ronden
2. Kyle Busch Toyota 82 ronden
3. Joey Logano Ford 82 ronden
4. Brad Keselowski Ford 82 ronden
5. Matt Kenseth Toyota 82 ronden
6. Chase Elliott Chevrolet 82 ronden
7. Elliott Sadler Chevrolet 82 ronden
8. Ty Dillon Chevrolet 82 ronden
9. Paul Menard Chevrolet 82 ronden
10. Brian Scot Chevrolet 82 ronden

WGI 080914 Elliott
Chase Elliott pakte waardevolle punten voor het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet