Diversen

BTCC: Jason Plato dankzij dubbelzege op Snetterton terug in titelstrijd

btcc snetterton 1

Jason Plato heeft op het circuit van Snetterton een fantastische dubbelzege gescoord, waardoor hij in één klap weer meedoet in de titelstrijd van het Dunlop MSA British Touring Car Championship. Colin Turkington gaat daarin echter nog steeds aan de leiding en ook Gordon Shedden is nog steeds hoger geklasseerd dan tweevoudig BTCC-kampioen Plato. Aron Smith won de derde race.

Een dramatisch begin was er voor regerend kampioen Andrew Jordan, die tijdens de training op hoge snelheid de vangrail raakte en tekenen van een hersenschudding vertoonde. Jordan miste daardoor de kwalificatie, maar nadat de artsen hem zondagochtend toestemming hadden gegeven van start te gaan, vertrok de 25-jarige coureur de eerste race vanaf de laatste startplek. Het ging echter steeds slechter met Jordan en na de tweede race besloten de artsen hem niet verder te laten racen, aangezien hij overduidelijk uitgeput was.

Voor Jordan was het extra pech dat Jason Plato op Snetterton juist uitstekend in vorm was. Plato is al de meest succesvolle BTCC-coureur op Snetterton ooit en hij scoorde dit weekend zijn 12 en 13e zege op de fraaie piste in Norfolk. Plato ging in de eerste race van start tot finish aan de leiding, op een armlengte gevolgd door Colin Turkington. Matt Neal volgde het leidende duo op een derde plek.

In de tweede race moest Plato wel flink aan de bak om de zege veilig te stellen, de BMW van Turkington nam in de beginfase de leiding over en maar Plato wist zijn MG in de negende ronde toch langs de BMW te sturen. Ondanks aandringen wist de 'koning van Snetteron' de leiding vast te houden en zo boekte Plato zijn tweede zege van het weekend. Turkington werd tweede en Gordon Shedden maakte het podium compleet.

btcc snetterton 3

De derde race werd mede dankzij de reversed grid een prooi voor Aron Smith, die daarmee zijn tweede seizoenszege boekte. Smith vertrok van pole en kon zich met moeite Fabrizio Giovanardi en Mat Jackson van het lijf houden. Giovanardi gleed drie bochten voor het einde van de race van de baan en verspeelde een podiumplek, Jackson hield wel stand en werd tweede. Colin Turkington won dit keer geen enkele race, maar finishte wel drie keer op het podium en verstevigde daarmee wel zijn leidende positie in het klassement. Hij heeft nu 23 punten meer dan Shedden. Plato steeg dankzij zijn prima weekend naar de derde plaats, op 43 punten achter Turkington.

btcc snetterton 4

Turkington staat echter nog wel een straf te wachten voor de volgende race, de stewards beslisten dat hij op Knockhill op de startgrid acht posities naar achteren wordt gezet vanwege een incident waarbij Matt Neal betrokken was.

btcc snetterton 5

De volgende races in het 2014 Dunlop MSA British Touring Car Championship worden op 23 en 24 augustus gereden op het circuit van Knockhill.

Dunlop MSA British Touring Car Championship – Snetterton
Uitslag race 1
1. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): 12 Laps
2. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +1.924
3. Matt NEAL (Honda Yuasa Racing): +14.185
4. Adam MORGAN (Wix Racing): +15.194
5. Alain MENU (Chrome Edition Restart Racing): +17.686
6. Aron SMITH (Chrome Edition Restart Racing): +18.954

btcc snetterton 2

Uitslag race 2
1. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): 15 Laps
2. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +1.608
3. Gordon SHEDDEN (Honda Yuasa Racing): +6.506
4. Matt NEAL (Honda Yuasa Racing): +8.072
5. Adam MORGAN (Wix Racing): +9.353
6. Mat JACKSON (Airwaves Racing): +11.109

Uitslag race 3
1. Aron SMITH (Chrome Edition Restart Racing): 12 Laps
2. Mat JACKSON (Airwaves Racing): +0.444
3. Colin TURKINGTON (eBay Motors): +1.160
4. Jason PLATO (MG KX Clubcard Fuel Save): +2.227
5. Gordon SHEDDEN (Honda Yuasa Racing): +2.598
6. Rob COLLARD (eBay Motors): +3.014

Klassement BTCC 2014
1. Colin Turkington - 279
2. Gordon Shedden – 256
3. Jason Plato – 236
4. Andrew Jordan - 201
5. Rob Collard - 187
6. Mat Jackson - 173
7. Matt Neal - 161
8. Sam Tordoff - 138
9. Aron Smith - 125
10. Adam Morgan - 97
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet