IndyCar

Indycar: Magistrale inhaalwedstrijd bezorgt Scott Dixon zege in Mid Ohio

Een magistrale inhaalwedstrijd van de Nieuw Zeelander Scott Dixon bezorgde het team van Chip Ganassi haar eerste seizoensoverwinning in Mid Ohio. Vanaf een 22e en laatste startplek begon Dixon aan de wedstrijd en evenaarde bijna het record van Max Papis uit 2001. Die won toen vanaf een 25e startplek in Laguna Seca.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

16C 4462
Scott Dixon reed op de Mid Ohio Sports Car Course een magistrale wedstrijd. Vanaf een laatste startplek reed hij naar de overwinning.


Magistrale inhaalwedstrijd bezorgt Scott Dixon zege in Mid Ohio
Een magistrale inhaalwedstrijd van de Nieuw Zeelander Scott Dixon bezorgde het team haar eerste seizoensoverwinning. Polesitter Sebastien Bourdais eindigde op 5.3864 secs als tweede achter Scott Dixon. De Ganassi-coureur is de tiende verschillende coureur die dit seizoen in Indycar wint. Zeven teams behaalden dit seizoen overwinningen. Tevens was het voor Dixon zijn 34e Indycar-overwinning en de vijfde op Mid Ohio Sports Car Course. Overigens wint Dixon al tien jaar achter elkaar wedstrijden in de Indycar series. En dit mag ook wel een uniek feit genoemd worden.

Scott Dixon: "Eerlijk gezegd dacht ik niet dat dit mogelijk was. Bij Team Target Ganasssi waren het perfecte stops. En de neutralisatie in de 37e ronde viel precies onze kant uit. Een lange fel bevochten dag. Wij hadden hier tevens duidelijk een fantastisch brandstofverbruik met dank aan Chevrolet."Teambaas Chip Ganassi: "Op Iowa(4e) en Pocono(5e) zaten we er echt dichtbij, maar eindelijk zijn we er dan toch in geslaagd.''

Verizon P1 Polesitter Sebastien Bourdais eindigde als tweede. Sebastien Bourdais: "Het was zwaar, maar ik neem mijn pet af voor Dixie(Scott Dixon) en het team van Chip Ganassi. Wij konden gewoon niet tegen hun op. Zij verdienden het gewoon want ze duidelijk een klasse apart. Een 1-2 voor Chevrolet. Wij gaan gewoon door. Ik ben meer dan verheugd met de "Mistic Boys"(de teamsponsor van Bourdais).

JGS 1514-1
Ryan Hunter Reay ziet in zijn  spiegels de nodige chaos achter zich.

De Andretti-coureurs James Hinchcliffe en Carlos Munoz eindigden resp. als derde en vierde. Graham Rahal behaalde op zijn thuiscircuit zijn tweede top vijf resultaat op een roadcourse dit seizoen voor het team van Rahal Letterman.

James Hinchcliffe: "De start was een beetje bezopen. Toen we richting Turn 4 ging leek het wel of de zee zich voor mij afsplitste. Ik had een beetje een slecht gevoel voor de mensen die bij die crash betrokken waren, maar het stelde ons wel in staat om de aansluiting te vinden. De auto was werkelijk heel snel en reden erg goede rondetijden hier. Daarna kwam ik achter een aantal concurrenten terecht en kon nogal wat plekken goed maken. Ben er werkelijk trots op.''

Voor Penske-coureur Helio Castroneves was de wedstrijd al over nog voor hij eigenlijk begonnen was. Direct bij de start ging Castroneves al naar binnen omdat het gaspedaal bleef hangen. Met vier ronden achterstand begon de Braziliaan aan een kansloze wedstrijd en werd uiteindelijk als 19e geklasseerd. Voor zijn teamgenoot Will Power, die als zesde eindigde, betekende dit een voordeeltje in de kampioenschapsstand. Het verschil tussen beide teamgenoten bedraagt slechts 13 punten.

Helio Castroneves: ''Ik wist direct dat er iets fout zat maar ik dacht dat het snel verholpen kon worden. In de opwarmronde merkte ik al dat hij bleef hangen. Een probleem dat een grote crash kon veroorzaken. Toen ging ik naar binnen en het probleem was groter dan verwacht. Er was ook nog een probleem met de "mapping" van de brandstof. Het was zwaar want ik wist gewoon dat ik direct vanaf het begin ver achter lag."

04CJ0348
Met zulk aangenaam gezelschap moet je wel presteren. James Hinchcliffe behaalde op Mid Ohio zijn beste seizoensresultaat.

Aanvankelijk leek het erop dat Andretti-coureur Ryan Hunter Reay van de Penske-pech kon profiteren, maar met een spin verspeelde hij zijn kansen in de 37e ronde. Het veroorzaakte de tweede wedstrijdneutralisatie en RHR viel naar de tiende plek terug. Ryan Hunter Reay: "Het was één van onze slechte dagen dit seizoen. Ik moest naar binnen voor te snel rijden in de pitlane en dit wierp mij naar achteren. Vervolgens spinde ik. Ik herstelde mij nog naar een tiende plek. Maar de afstand was te groot om het gat met de koploper in het kampioenschap te verkleinen. Voor de rest van het jaar zullen we dan toch bijzonder creatief moeten zijn.''

Uitslag
1. (22) Scott Dixon, Dallara-Chevrolet 90 ronden
2. (1) Sebastien Bourdais, Dallara-Chevrolet 90 ronden
3. (17) James Hinchcliffe, Dallara-Honda 90 ronden
4. (4) Carlos Munoz, Dallara-Honda 90 ronden
5. (7) Graham Rahal, Dallara-Honda, 90 ronden
6. (6) Will Power, Dallara-Chevrolet 90 ronden
7. (20) Charlie Kimball, Dallara-Chevrolet 90 ronden
8. (19) Ryan Briscoe, Dallara-Chevrolet 90 ronden
9. (9) Simon Pagenaud, Dallara-Honda 90 ronden
10. (5) Ryan Hunter-Reay, Dallara-Honda 90 ronden

JGS 0932-1
Sebastien Bourdais op weg naar een uitstekende tweede plek. Eindelijk lijkt de Fransman zijn weg teruggevonden te hebben.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet