NASCAR

NASCAR: Meesterlijke strategie bezorgt Dale Jr. tweede 2014 Pocono zege

Dale Earnhardt Jr. behaalde in Pocono zijn derde seizoensoverwinning en zegevierde hier voor de tweede maal dit seizoen met zijn HMS Chevrolet. Kevin Harvick eindigde als tweede. Voor Earnhardt Jr. betekende het tevens de 22e Sprint Cup-overwinning in zijn carrière

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Pocono 080314 FinalRestart
Drie ronden te gaan. De laatste herstart tussen Kevin Harvick en Dale Jr. Dale Jr. was een klasse apart en behaalde zijn derde seizoensoverwinning.

Dale Earnhardt Jr wint voor de tweede maal in Pocono
Dale Earnhardt Jr. behaalde in Pocono zijn derde seizoensoverwinning en versloeg de Chevrolet van Kevin Harvick in de laatste drie ronden durende eindsprint. Voor Earnhardt Jr. betekende het zijn tweede seizoensoverwinning. Eerder won hij in juni toen Brad Keselowski vanwege een stuk papier in de radiator van het gas af moest. Ditmaal won Earnhardt Jr. op eigen kracht. In 2002 won Earnhardt tevens tweemaal op Talladega. Denny Hamlin was in 2006 de laatste rijder die beide wedstrijden op Pocono wist te winnen.

Dale Earnhardt Jr: "Ik probeerde alleen maar de mensen achter mij te houden. En ik weet zeker dat ik iets boven mijn kunnen reed. Zeker omdat Kevin tussen Turn 1 en Turn 2 sneller was, maar op het lange rechte stuk beschikte ik gewoon over een betere auto."Direct vanaf het begin was het duidelijk dat strategie een belangrijke rol op Pocono zou gaan spelen. Toen Denny Hamlin 34 ronden voor het einde van de wedstrijd een crash veroorzaakte waarbij meer dan 13 bolides betrokken waren, hadden de meeste teams hun handen vol om hun strategieën bij te stellen. Bij het team van Hendrick Motorsports besloot crewchief Steve Latarte de strategie 39 ronden voor het einde volledig te veranderen. Earnhardt Jr. werd van vier nieuwe banden voorzien en tien ronden later zou Earnhardt Jr. nog voor een korte splash/dash naar binnen worden gehaald.

Pocono 080314 Larson
Polesitter Kyle Larson leidt in de openingsrondes met de Ganassi Chevrolet. Een overwinning lijkt nog slechts een kwestie van tijd te zijn.

Earnhardt Jr: " Dit was het enige dat wij nodig hadden en een volle tank. Daardoor waren wij slechts twee seconden in de pits en de rest 12 tot 14 seconden. Technisch gezien reden wij niet aan de leiding toen de volgende neutralisatie uitkwam, maar wij lagen voor op de mensen waarop wij voor wilden liggen. Je moet toch wel behoorlijk intelligent zijn om deze spelletjes te begrijpen. Soms werkt het, soms werkt het niet. Ik had dan ook enorm veel vertrouwen in Steve en zijn strategie. En vandaag gaf hij ons gewoon de kans om mensen in te halen waarvan het op de baan nooit gelukt was." Voor het team van Hendrick Motorsports betekende het de vijfde overwinning op Pocono.

Teamgenoot Jeff Gordon was gedurende lange tijd een behoorlijke factor. Gordon reed meer dan 63 ronden aan de leiding en eindigde als derde. Gordon kon op Pocono tevens nog een leuk record op zijn CV bijschrijven. Hij is de eerste coureur die daar meer dan 1000 ronden op kop reed. In zijn gehele carrière reed Gordon maar liefst 24000 rondes op kop. Gordon eindigde als derde.

Jeff Gordon: ''De herstarts speelden geen rol. Wij hadden gewoon een tegenovergestelde strategie. Wij beschikten over een dominante auto maar wisten van onze trackpositie gewoon onvoldoende gebruik te maken. Mijn herstarts waren vandaag nog niet eens zo slecht. Maar bij de laatste bevond ik mij gewoon aan de binnenkant en iedereen ging gewoon aan mij voorbij.'' Teamgenoot Jimmie Johnson werd overigens andermaal het slachtoffer van een klapband.

Hamlin verloor in de 117e ronde de controle over zijn JGR Toyota en sleepte daarmee Keselowski, Harvick, Michael Annett, Tony Stewart, Matt Kenseth, Paul Menard, Aric Almirola, A.J. Allmendinger, Justin Allgaier, Brian Vickers, Martin Truex Jr. en Carl Edwards in zijn val mee. De narigheid ontstond eigenlijk toen Brian Vickers de JGR Toyota trachtte te ontwijken. Harvick kwam vrijwel ongeschonden uit de strijd en eindigde als tweede. Behalve zijn betrokkenheid bij deze crash moest Harvick ook nog een penalty voor te hard rijden in de pitlane incasseren.

Pocono 080314 Burnout
Burnout van Dale Jr. zonder helm. Als idt maar geen sancties oplevert.............

Kevin Harvick: "Die laatste herstart was prachtig getimed. Maar ik kon niet insturen zoals ik het graag gewild had en bleef naast hem rijden. Ik dacht als ik in Turn 4 ook nog naast hem rijdt dan heb ik een kans. Maar in Turn 3 was hij mij te slim af. Bovendien is dit nu niet één van mijn favoriete circuits. Ik maakte nogal wat fouten vandaag. Zeker met die pitstop penalty. Met een snelle auto maakte het team veel goed."

Uitslag
1. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 160 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 160 ronden
3. Joey Logano Ford 160 ronden
4. Clint Bowyer Toyota 160 ronden
5. Greg Biffle Ford 160 ronden
6. Jeff Gordon Chevrolet 160 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 160 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 160 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 160 ronden
10. Kasey Kahne Chevrolet 160 ronden

Pocono 080314 JRFists
Dale Jr. blijft één van Amerika's populairste coureurs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet