WTCC

WTCC: López wint ook tweede race voor eigen publiek, Huff bezorgt Lada eerste podium

140803 WTCC R2 Lopez
Weer een overwinning voor 'Pechito' López voor eigen publiek

Op het circuit Termas de Rio Hondo in Argentinië, waar hij vorig jaar als gastrijder in het WTCC bij Wiechers zijn eerste overwinning in de serie behaalde en daarmee de basis legde voor zijn huidige positie als fabriekscoureur bij Citroën, stelde José María López nu zijn eerste dubbelzege in het WK veilig. Zonder al teveel moeite reed de Argentijn door het veld naar voren en won voor de achtste keer dit seizoen een wedstrijd. Rob Huff zorgde als tweede voor een kleine sensatie met de eerste podiumplaats voor Lada in de historie van het WTCC. Yvan Muller eindigde als derde, maar zag zijn achterstand op teamgenoot López in de WK-stand al uitlopen tot 60 punten. Voor Tom Coronel was er evenals in de eerste race weinig te halen: onze landgenoot moest wederom genoegen nemen met de elfde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC


Huff leidt het veld in de eerste bocht voor Bennani, Tarquini, Monteiro en Valente. In de eerste ronde tikt Morbidelli Thompson in de rondte, terwijl Coronel in het strijdgewoel verder is teruggevallen en achter Thompson op de 14e plaats rijdt. Chilton, Valente en López strijden om de vijfde plaats, terwijl Rob Huff vooraan het veld zijn voorsprong steeds verder uitbouwt. Bennani is tweede, Tarquini derde, daarachter Monteiro, Chilton, López. Muller passeert Valente en krijgt daarbij een tik van zijn Franse landgenoot, die vervolgens nog een plek verliest aan Loeb.

Bennani heeft zijn beide fabrieks-merkgenoten Tarquini en Monteiro achter zich, die er in de vijfde ronde snel voorbij gaan. Ook Lopez passeert Bennani en tegelijk ook Chilton. Huff heeft na zes ronden een voorsprong van 2,2 seconden op Tarquini. López passeert in de zevende ronde Monteiro en passeert kort daarna ook Tarquini met ogenschijnlijk gemak. Daarmee is de Argentijn al tweede. Muller heeft langer nodig om Chilton in te halen, maar vindt ook een weg voorbij zijn voormalige pupil.

Morbidelli krijgt een drive-through vanwege de actie tegen Thompson in de startronde, terwijl het slechts een kwestie van tijd is voordat López Huff inhaalt en onder luid gejuich van het lokale publiek de leiding in de wedstrijd overneemt. Dat gebeurt aan het eind van de achtste ronde. Chilton komt in botsing met Loeb en komt naast de baan terecht. Muller en Monteiro strijden spectaculair om de vierde positie, maar ook hier is het Muller die snel de overhand heeft en een ronde later is ook Tarquini aan de beurt, zodat Muller al derde is.

Zo blijft de volgorde tot het vallen van de zwart-wit geblokte vlag: López wint voor de tweede keer vandaag voor eigen publiek, Huff zorgt voor de eerste podiumplaats voor Lada in de historie van het WTCC, Muller komt als derde over de eindstreep. Daarachter Tarquini, Monteiro, Loeb, Michelisz, Borkovic, Bennani en Thompson. Coronel sluit een teleurstellend weekeinde als elfde af.

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 13 r. in 23:16,716 (gem. 160,58)
2. Rob Huff (GBr), Lada Granta WTCC, op 1,863
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée, op 2,896
4. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 5,311
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 5,893
6. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,523
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 6,978
8. Dusan Borkovic (Slo), Chevrolet RML Cruze TC1, op 15,264
11. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, op 22,790

Stand WK na 16 van 24 races:
1. José María López, 310 punten
2. Yvan Muller, 250
3. Sébastien Loeb, 213
4. Tiago Monteiro, 146
5. Gabriele Tarquini, 121
7. Tom Coronel, 99

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet