DTM

DTM: Robert Wickens blijft cool en pakt pole in Spielberg

140802 DTM Quali Wickens
Robert Wickens pakte in de laatste seconden de pole op de Red Bull Ring

Eerst in de rondte in de laatste bocht, dan de pole-position: Robert Wickens kende een turbulente kwalificatie voor de zesde race van de DTM op de Red Bull Ring, maar was uiteindelijk super-tevreden met zijn resultaat. "Ik was er zeker van dat we een stap voorwaarts hadden gemaakt, maar van de pole-position had ik niet durven dromen", zei de Canadese Mercedes-Benz-coureur, die voor de derde keer in zijn loopbaan vanaf de eerste startplaats mag vertrekken. In de derde sessie reed hij op zijn laatste vliegende ronde een tijd van 1:25,175 minuten en bleef daarmee de voltallige concurrentie voor. Met Timo Glock, Marco Wittmann en Augusto Farfus staan drie BMW-coureurs op de startplaatsen twee tot en met vier.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V.

140802 DTM quali Glock
Timo Glock zag zijn eerste DTM-pole aan zijn neus voorbijgaan

Een tijdlang leek BMW-coureur Timo Glock op weg naar zijn eerste pole in de DTM, op het circuit waar hij vorig jaar zijn eerste podiumplaats in de serie behaalde. Uiteindelijk was Robert Wickens, die bij zijn eerste poging tot een snelle ronde in de laatste bocht voor start en finish in de rondte ging, maar zich daarna goed herstelde, 0,006 seconden sneller dan de Canadees. "Ik was heel blij met mijn ronde, maar zag tijdens mijn ronde terug naar de pits op de videoschermen al dat Robert sneller was. Dit is wel heel bitter, eerlijk gezegd", zei Glock teleurgesteld.

140802 DTM Quali Green
Jamie Green reed als enige Audi-coureur in de top tien

Terwijl Mercedes-Benz met drie rijders in de top tien (naast pole-sitter Wickens ook Pascal Wehrlein als vijfde en Christian Vietoris als zevende) en BMW met zes coureurs in de top tien het uiterst sterk deden, beleefde Audi een teleurstellende kwalificatie op de Red Bull Ring. Alleen Jamie Green slaagde erin om zich voor de derde en afsluitende heat te plaatsen en veroverde uiteindelijk de zesde startplaats. Ver daarachter titelverdediger Mike Rockenfeller als 14e, die bovendien nog een straf van drie startplaatsen krijg vanwege zijn aanrijding met Adrien Tambay in Moskou, en Mattias Ekström, die zelfs niet verder kwam dan de 16e tijd. Voor Paul Di Resta verliep de zaterdag in Spielberg dramatisch: in de tweede vrije training knalde de Schot zijn Mercedes achterwaarts in de bandenstapels. De auto was net op tijd hersteld voor de kwalificatie, maar Di Resta kwam daarin niet verder dan de 23e tijd. Voor de verandering was Vitaly Petrov daarmee dus een keer niet laatste.

140802 DTM quali top3
Top-trio na de kwalificatie: vlnr Glock, Wickens en Wittmann

Uitslag:
1. Robert Wickens (Can), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 1:25,175
2. Timo Glock (Dui), BMW M4 DTM, 1:25,181
3. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, 1:25,228
4. Augusto Farfus (Bra), BMW M4 DTM, 1:25,237
5. Pascal Wehrlein (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 1:25,246
6. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, 1:25,266
7. Christian Vietoris (Dui), DTM Mercedes AMG C-Coupé, 1:25,362
8. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, 1:25,424
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet