Formule 2

GP2: Vandoorne leidt, heerst en wint

Vandoorne

Stoffel Vandoorne heeft race 2 van de GP2 Series geworden. De Belgische testrijder van McLaren greep bij de start de leiding en stond die niet meer af. Kampioenschapsleider Jolyon Palmer werkte zich in de openingsfase vanaf de vijfde plaats op naar de tweede en had daar geen reden om Vandoorne aan te vallen. Palmers grootste concurrent Felipe Nasr eindigde namelijk achter hem, als derde. Daniël de Jong zat de hele race midden een druk strijdende groep, kwam nog in botsing met Leal, en eindigde de race uiteindelijk als zeventiende.


Tekst: Daan Jeuken. Foto: GP2

Op de voorste startrij komt poleman Berthon niet geweldig weg, de leiding wordt al in de eerste meters overgenomen door Vandoorne. Berthon valt helemaal terug naar p4 achter Nasr en Abt, maar laatstgenoemde wordt in de eerste twee bochten weer teruggepakt. Achter Abt rijdt kampioenschapsleider Palmer en aan het einde van de eerste ronde gaat ook hij Abt voorbij.

Palmer rukt op
Palmer heeft bij de start al een plaats gewonnen en nu jaagt hij op poleman Berthon. De aanval duurt een paar ronden, maar dan gaat de Brit de Fransman voorbij. Nu rijdt Palmer achter zijn directe concurrent Nasr en ook die aanval laat niet lang op zich wachten. Nasr laat in de eerste bocht de deur openstaan omdat hij denkt dat Palmer te ver weg zit. Maar Palmer remt heel erg laat en duikt in de binnenbocht. De twee halen allebei de bocht, dus geen probleem, zou je denken. Maar Nasr klaagt over de boardradio en de wedstrijdleiding opent een onderzoek. Gelukkig besluiten ze wijs dat er niets mis was met deze actie, anders kunnen ze inhalen wel helemaal verbieden.

Wedstrijdleiding heeft het druk
Het volgende vergelijkbare incident besluit de wedstrijdleiding wel te bestraffen. Stefano Coletti duikt ook in de binnenbocht van bocht 1, maar gebruikt de auto voor hem als rem door er met zijn voorwiel tegenaan te rijden. Dat mag niet en dus moet Coletti een rondje door de pits rijden.

Palmer vindt het wel goed
In het eerste rondje op p2 is Jolyon Palmer zeven tienden sneller dan koploper Vandoorne en meer dan een seconde dan de rest. Na dat ene rondje verdwijnt dit verschil echter en past Palmer zich aan aan het tempo van de mannen om hem heen. Palmers grootste concurrent in het kampioenschap is Felipe Nasr, die rijdt op twee tellen achter hem, dus er is geen reden om risico's te nemen.

Vandoorne doet niets fout
Het feit dat Palmer niet meer zo nodig hoeft, doet overigens niets tekort aan de race van Stoffel Vandoorne. De Belgische testrijder van McLaren doet vandaag niets fout, rijdt in de allerlaatste ronde op oude banden ook nog de snelste raceronde en heeft de overwinning dus dik en dik verdiend.

Voor nummer twee Palmer had de race geen ronde langer moeten duren, want in de laatste ronde valt hij helemaal terug. Zijn banden zijn er waarschijnlijk aan en in de laatste ronde zit Nasr op zijn start. Palmer heeft het geluk dat dit de Hungaroring is, want hij behoudt de tweede plek.

De podiummannen hebben hun posities allemaal dik verdiend, want daarachter valt een gat van twaalf seconden naar Berthon en Abt. Pic, Daly en Quaife-Hobb halen de laatste punten binnen.

Vandoorne heeft vertrouwen in tweede seizoenshelft
Stoffel Vandoorne was vandaag ongenaakbaar en gaat als derde in het kampioenschap de zomerstop in. "Ik heb veel vertrouwen in de tweede seizoenshelft. Ik begrijp de banden nu helemaal, daarom kon ik in de laatste ronde ook nog de snelste rondetijd rijden. De volgende race is mijn thuisrace op Spa, daar wil ik weer knallen."

Palmer en Nasr steggelen door
Palmer en Nasr komen nog vol adrenaline uit de auto en zijn nog steeds niet uit over de inhaalactie van Palmer. Op het podium nog steeds: "Ik heb veel ingehaald deze race, maar Felipe gaf me het minste ruimte en is ook degene die achteraf zit te janken", aldus Palmer. "Ik huil niet, het gaat om eerlijk racen", countert Nasr. "Ik gaf hem de ruimte om in te halen, dan moet hij mij ook ruimte teruggeven. Dat deed hij niet en dat was niet eerlijk. Maar als de wedstrijdleiding dit toestaat, zal ik het ook voortaan zo doen."

Uitslag race 2 GP2 Series, Hungaroring
1. S. Vandoorne, 28 ronden
2. J. Palmer, op 3.3
3. F. Nasr, op 4.2
4. N. Berthon, op 4.2
5. D. Abt, op 17.2
6. A. Pic, op 25.3
7. C. Daly, op 26.8
8. A. Quaife-Hobbs, op 31.7
9. R. Marciello, op 34.7
10. M. Evans, op 38.9
11. M. Sorensen, op 40.3
12. S. Richelmi, op 45.1
13. S. Trummer, op 52.5
14. R. Binder, op 55.0
15. J. Leal, op 55.2
16. J. Lancaster, op 57.7
17. D. De Jong, op 57.8
18. R. Haryanto, op 70.1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet