GT

GT: WRT-Audi leidt na eerste twee uur Spa, al twee safety-cars na zware crashes

140726 24HSpa Start
Start van de 66e editie van de Total 24H of Spa met de WRT-Audi aan de leiding

Na twee uur in de 24-uursrace van Spa-Francorchamps rijdt de nr. 1 WRT-Audi (Vanthoor/Winkelhock/Rast) aan de leiding tijdens de 24 Uur van Spa-Francorchamps. Vanthoor, die gisteren de pole-position voor zich opeiste, hield bij de rollende start de leiding en sloeg direct een klein gat naar Alessandro Pier Guidi in de nr. 50 Ferrari (Danyliw/Knap/Sonvico/Pier Guidi), die later in het eerste uur verder terugviel. Later nam Winkelhock het stuur van de Audi over en hield de leiding vast. Stef Dusseldorp handhaafde zich in de nr. 85-HTP-Mercedes (Dusseldorp/Afanasiev/Maassen) keurig in de top drie, net achter de nr. 26-Sainteloc-Audi (Ortelli/Sandström/Guilvert). Die bleef ook in het tweede uur op de tweede plaats, voor de nr. 77-Marc-VDS-BMW ((Luhr/Werner/Palttala), terwijl de HTP-Mercedes met Afanasiev achter het stuur wat terugviel.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Essay Produkties/Chris Schotanus

De eerste auto met problemen was de nr. 8-Bentley (Leclerc/D'Ambrosio/Tappy), die al in de tweede ronde stilviel met een beschadigde stuurinrichting na contact met een andere auto en de pits moest opzoeken. De reparatie duurde ongeveer een kwartier, Martin Ragginger verloor vloeistof uit zijn nr. 188 Fach-Porsche (Klohs/Ragginger/Frommenwiller/Dolenc), waarop hij ook nog eens zelf in de rondte ging in Les Combes. Problemen waren er ook voor de nr. 99 ART Grand Prix-McLaren (Korjus/Soucek/Estre) met schade na een aanrijding. Ook de nr. 82-GT Russian Team-McLaren (Vasiliev/Vasiliauskas/Asmer/Spengler) kwam al relatief vroeg de pits in met forse schade aan de vooras na een crash en staat daar al meer dan een uur.

Voor de Wochenspiegel Team Manthey-Porsche nr. 150 (Weiss/Kainz/Krumbach/Menzel) is de race al na een half uur over als gevolg van een opgeblazen motor.

140726 24HSpa HTP team
Goede moed bij het HTP-team voor de start, met vlnr Stef Dusseldorp, Xavier Maassen en Sergei Afanasiev

Na anderhalf uur was er een zware crash van Vyacheslav Maleev in de nr. 100 SMP Racing-Ferrari (Maleev/Alcart/Mavlanov/Zampieri) bovenop de Raiddilon, die op hoge snelheid aan de linker kant in de bandenstapels knalde. De Ferrari raakte zwaar beschadigd, overal rondom de plaats van de crash lagen onderdelen verspreid, tot complete wielen aan toe. Alex Buncombe in de nr. 80-Nissan had alle geluk van de wereld toen hij de tollende Ferrari maar net kon ontwijken. Opmerkelijk: de Brit beleefde zelf ooit ook zo'n zware crash op hetzelfde punt.

De race werd na een goed kwartier weer vrijgegeven, maar onmiddellijk daarna crashte Tim Mullen met de nr. 101-Von Ryan Racing-McLaren (Mullen/Bell/Van Gisbergen) bij het ingaan van Blanchimont. De McLaren was nog zwaarder beschadigd dan de Ferrari even daarvoor en de tweede safety-car was een feit.

140726 24HSpa Pregrid
Flinke drukte op de startgrid, fantastische sfeer in Francorchamps
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet