GT

GT4 European Series: Derde overwinning van het seizoen voor Van der Ende en Van Oranje

ekris

De eerste race van de GT4 European Series op het circuit van Spa-Francorchamps heeft de derde overwinning van het seizoen opgeleverd voor Racing Team Holland by Ekris Motorsport coureurs Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende. Na 19 ronden over het zeven kilometer lange circuit in de Belgische Ardennen finishte het duo met hun BMW M3 GT4 achter de Camaro GT4 van Luc Braams en Duncan Huisman, maar een tijdstraf resulteerde alsnog in de overwinning voor Van der Ende en Van Oranje. De Fransman André Grammatico haalde met zijn BMW zijn tweede overwinning van het seizoen in de GT4 Am klasse.

Tekst: Marcel ten Caat/PR
Foto: Chris Schotanus

CY7H6897

Jörg Viebahn vertrok van pole position, maar de PROsport Performance Porsche 911 GT4 was de leiding al kwijt voor het aanremmen van La Source. Bij het ingaan van de eerste bocht kwam Viebahn in aanraking met Luca Magnoni en viel hij terug naar de laatste plek.

"Volgens mij mag degene op pole position het tempo bepalen, in dat geval zou het voor anderen onmogelijk moeten zijn mij op dat punt in te halen. Bij het ingaan van de eerste bocht werd ik vervolgens door een tegenstander geraakt, waardoor onze kansen op de titel zijn verkeken. Je kunt alleen kampioen worden door constant vooraan te finishen," zei Viebahn na afloop.

Salvador Tineo (ESP) in de Nova Race Ginetta nam de leiding over en liep snel uit op Erik Behrens (ZWE) in de Alfab Racing Aston Martin Vantage en de Ginetta van Jesse Antilla (FIN) en Fran Viel Bugliotti (ARG). Het duo vocht voor de tweede plaats achter Behrens, tot ook zij met elkaar in aanraking kwamen en beide auto's uitvielen.

Incidenten in de BRCC, waarmee de GT4 European Series ook op Spa samen in actie komt, zorgden in de negende ronde voor de safety car. De meeste teams besloten vrijwel direct hun coureurs naar binnen te halen voor de verplichte pitstop. Na de stops lag Mark Speakerwas (ITA) in de Ginetta met startnummer 888 nog steeds aan de leiding, maar kort na de herstart raakten ook Speakerwas en de achtervolgende Jan Joris Verheul elkaar. Ricardo van der Ende profiteerde optimaal en schoof door naar de leiding.

Achter Van der Ende kwam Duncan Huisman snel naar voren. Huisman, die het stuur van Luc Braams had overgenomen, kwam als negende uit de pits tevoorschijn en reed binnen een paar ronden iedereen voor hem voorbij. Huisman reed vervolgens ook nog het gat naar leider Van der Ende dicht en passeerde hem in de 17e ronde. De BMW wist vervolgens niet meer bij de Camaro te komen en na 19 ronden kwam Huisman als eerste over de streep.

"Dit was een perfecte race voor mij en Luc. De Camaro voelde geweldig aan en ik kon hard 'pushen' in de snelle bochten op dit beruchte circuit. Ik kon daardoor Ricardo snel inhalen," zei Duncan Huisman.

"Mijn start ging niet zoals gepland, maar ik kon gelukkig enkel auto's ontwijken die voor me op elkaar reden. Deze keer hadden we het geluk aan onze zijde, inclusief de safety car. Duncan deed het geweldig, het werd ook wel tijd voor een resultaat als dit. Eindelijk!" stelde Luc Braams tevreden.

Na de race legde de wedstrijdleiding Huisman en Braams echter een tijdstraf van 10 seconden op, waardoor Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende alsnog tot winnaars werden uitgeroepen. Huisman en Braams bleven hun teamgenoten Marcel Nooren en Jan Joris Verheul nipt voor.

In GT4 Am wist André Grammatico (FRA) met zijn BMW M3 GT4 de tweede overwinning van het seizoen binnen te slepen. De Fransman eindigde met de wedstrijd bijna 19 seconden voor de Lechner Racing School Lotus Evora GT4 van Fabian Lauda. De Primus Racing Ginetta G50 GT4 van Peter Larsen (DEN) en Johan Rosen (ZWE) finishte als derde in het AM-klassement.

Morgen volgt om 12:40 uur de tweede en laatste race van de GT4 European Series tijdens de 24 Hours of Spa. Deze race is te volgen via www.gt4series.com/live!

podium

RESULTATEN 24 HOURS OF SPA
Race 1 GT4 European Series:
1. Ricardo van der Ende (NED) - Bernhard van Oranje (NED), BMW M3 GT4, 19 ronden in 1:02:11,364 minuten
2. Duncan Huisman (NED) - Luc Braams (NED), Camaro GT4, op 9,228 seconden
3. Jan Joris Verheul (NED) - Marcel Nooren (NED), Camaro GT4, op 9,451
4. Simon Knap (NED) - Pieter-Christiaan van Oranje (NED), BMW M3 GT4, op 10,020
5. Manuel Lasagni (ITA), Ginetta G50 Cup, op 10,192
6. Bertus Sanders (NED) - Jörg Viebahn (GER), Porsche 911 GT4, op 23,874
7. André Grammatico (FRA), BMW M3 GT4, op 31,779
8. Stefano Stefanelli (ITA) - Lorenzo Marcucci (ITA), Ginetta G50 Cup, op 44,374
9. Luca Mognoni (ITA), Ginetta G50 Cup, op 46,404
10. Roberto Gentili, Ginetta G50 Cup, op 47,465
11. Fabian Lauda (AUT), Lotus Evora GT4, op 50,480
12. Peter Larsen (DAN) - Johan Rosen (SWE), Ginetta G50 GT4, op 1:10,371
13. Hakan Ricknaes (SWE) - Magnus Holmstrom (SWE), Porsche 911 Cup GT4, op 1:12,442
14. Andrea Perlini (ITA), Ginetta G50 Cup, op 1:22,032
15. Rob Severs (NED) - Liesette Braams (NED), BMW M3 GT4, op 1:35,954

Niet geklasseerd:
Salvador Tineo (ITA) - Mark Speakerwas (ITA), Ginetta G50 Cup, op 7 ronden
Lee Mowle (ENG), Ginetta G55 GT4, op 12 ronden
Daniel Roos (SWE) - Erik Behrens (SWE), Aston Martin Vantage, op 13 ronden
Jesse Anttila (FIN) - Frank Viel Bugliotti (ARG), Ginetta G50 Cup, op 13 ronden
Andres Josephson (ARG) - Lorenzo Bontempelli (ITA), Ginetta G50 Cup, op 15 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet